Всичко за пералните машини

Диагностика за съдомиялни машини

диагностика на съдомиялни машиниКогато съдомиялната машина се развали, винаги е неприятно, защото бързо свиквате с доброто и всъщност не искате да миете съдовете с ръце. Има желание бързо да оправите „железния асистент“, а в идеалния случай без да харчите нито стотинка. Откъде да започнем? Е, разбира се, с автомобилна диагностика и отстраняване на проблеми. По същество диагнозата се извършва до голяма степен от съдомиялната машина независимо, основното е да можете да разберете действията си и да направите правилните изводи. Това ще бъде разгледано в статията.

Помага ли миялната машина да намери повреда?

Производителят се е уверил, че самата миялна машина може да открие неизправности и да съобщи на потребителя за това. Контролният модул съдържа специален софтуерен алгоритъм, който ви позволява незабавно да го идентифицирате в случай на неизправност и да го покажете под формата на конкретен код.

За ваша информация! Ако миялната машина няма дисплей, тогава информацията за неизправността се показва с помощта на индикаторите, маркирани в определен ред.

Програмата за самодиагностика е добре разработена в съдомиялни машини:

 • Bosch,
 • ELECTROLUX,
 • AEG,
 • MIELE,
 • ARDO,
 • Ariston,
 • Беко и др.

В рамките на статията ще разгледаме как се извършва диагностиката в апарати Bosch и Electrolux. Принципът на разпознаване на грешки е приблизително един и същ за всички, но дълбочината на анализа и точността на определяне на неизправността зависи от марката, модела, генерирането на контролния модул и много други фактори. Но едно е сигурно, че във всички съвременни съдомиялни машини има система за самодиагностика и е от голяма полза както за потребители, така и за опитни майстори.

Най-често срещаните неизправности и техните кодове

Повечето от кодовете за неизправности за съдомиялни машини Bosch или Electrolux са предназначени за доста редки повреди, няма вероятност да ги срещнете, но някои се намират постоянно, ние ще им обърнем специално внимание. Следните често срещани грешки са вградени в съдомиялната машина на Bosch.миялна машина

 1. Впръсканата вода остава студена - грешка с код Е1.
 2. Има проблеми с превключвателя за налягане - грешка с код E2.
 3. Прекалено много вода в съдомиялната машина - код за грешка E5.
 4. Аквасенсорът е деактивиран - грешка с код E6.
 5. Нагревателният елемент - код E9 не е в състояние.
 6. Системата Aquastop работи или се счупи, в нея се образува блокиране - код E15.
 7. В съдомиялната машина на Bosch не попада вода - код E17.
 8. Помпата изобщо не работи или помпата не функционира нормално - кодове E21, E24.
 9. Ниско напрежение в електрическата мрежа - код E27.

Всъщност в паметта на съдомиялната Bosch направи много повече грешки и съответно кодове за тях, ако вземете най-модерните модели, те са в състояние да разпознаят повече от 200 различни повреди. Но горните грешки все още са най-уместните. Electrolux не изостава от прекия си конкурент Bosch, като постоянно подобрява системата за самодиагностика на своите съдомиялни машини. Ето често срещаните кодове за грешки за съдомиялна машина Electrolux.

 • Проблеми с навлизането на вода в съдомиялната машина - индикаторът END + код i мига 1 път
 • Отводняването на водата е трудно или липсва - индикаторът END + код I ще мига 2 пъти
 • Системата, която предотвратява преливането на вода в съдомиялната машина, работи - индикаторът END + код I ще мига 3 пъти
 • Загряването на вода не се извършва правилно или изобщо не се извършва - индикаторът END + код I ще мига 6 пъти
 • Някъде в системата имаше блокиране - индикаторът END + код E20 мига 2 пъти.

Важно! Буквите преди цифровия код за грешка ще зависят от модела на съдомиялната машина Electrolux, вижте инструкциите.

Относно грешките за декодиране

Говорихме за системата за самодиагностика на съдомиялни машини Bosch и Electrolux.Те посочиха най-често срещаните кодове за грешки, сега остава само да дешифрираме тези грешки и да очертаем начините за тяхното отстраняване. Като част от този разказ ще го направим обзорно, но ако искате по-подробна информация за конкретна грешка, посетете други страници на нашия сайт. По-специално за Грешка в E24 в съдомиялна машина на Bosch Можете да прочетете в едноименната статия.

Грешки E1, i60. Тези системни грешки казват на потребителя и капитана, че нагревателният елемент или неговият електротехник са повредени в съдомиялната машина. Първо трябва да опитате да стартирате различни програми за пране.

Ако десетката не работи по всички програми, това означава, че трябва да разглобите съдомиялната машина и да проверите устройството с мултицет. Стойност в рамките на 1500 ома показва, че устройството работи, ако това означава много по-малко, десетте ще трябва да бъдат променени.

Е2 и i30. Ако машината дава такива грешки, това означава, че има определени проблеми със сензора за ниво на водата. Може би самият сензор работи, но контактът, който прекъсва захранването му, е повреден, трудно е да се каже точно, докато не погледнете тази част със собствените си очи и се уверете. Понякога е достатъчно просто да издухате превключвателя за налягане и той ще работи, а понякога се налага подмяна на сензора.

Обърнете внимание! Твърдата вода има пагубен ефект не само върху филтри, помпа или циркулационна помпа, но и върху превключвателя за налягане, така че не се изненадвайте, че на този сензор може да остане варовик.

E21, E24 и i20. Тези грешки "изскачат", когато става въпрос за някакви проблеми с източването на водата. В този случай режимът на работа на съдомиялната няма значение. Помпата може да не работи или може да е напълно годна за експлоатация и няма да може да изпомпва вода, например поради прищипан маркуч, запушен филтър или по някаква друга причина. Отново ще трябва да извършите поредица от действия, описани подробно в статията Съдомиялната не изтича вода - какво да правя?

E15 и E20. Тези кодове означават 2 категории грешки, различни по своя характер, но еднакви за съдомиялна машина по функции за разпознаване - запушване и задействане на Aquastop. Защо тези грешки са еднакви по отношение на разпознаването?миялна машина Electrolux

 1. И всъщност, и в друг случай водата не може да попадне в съдомиялната.
 2. И в първия, и във втория случай контролният модул редовно издава команда за пълнене на водата, но получава същия отговор от превключвателя за налягане.
 3. И всъщност, и в друг случай се случва задръстване на водния път. Само при Aquastop трактът се затваря ненормално с клапан - това се дължи на механизма. В случай на запушване, запушването на тракта възниква спонтанно с помощта на сгъстена мръсотия или варовикови отлагания.

Проблемът се решава доста просто. Ако маркучът Aquastop е работил, той трябва да бъде сменен на нов, старият не може да бъде поправен. В случай на запушване ще помогне както химическото, така и традиционното почистване - със собствените си ръце.

Обобщавайки, отбелязваме, че основната диагноза на съдомиялната машина „лежи на раменете“ на самата съдомиялна машина. Производителят се опита така, че при почти всяка повреда, самата машина да може да информира потребителя, че се е счупила, като по този начин значително улеснява живота му!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини