Всичко за пералните машини

Дезинфектанти и антибактериални препарати

измиващи дезинфектантиНие сме заобиколени от огромен брой микроорганизми, полезни и вредни. Ние ги дишаме заедно с въздух, поглъщаме ги с вода и храна, кожата ни постоянно е атакувана от микроскопични нашественици, но това не означава, че човек трябва да се страхува от тях. Просто трябва да предприемем адекватни мерки, за да гарантираме, че тялото ни живее с бактерии и вируси в относителна хармония. На първо място е необходимо да се спазват основните правила за хигиена и не става въпрос само за миене на ръцете, миене, миене на зъбите и душ сутрин и вечер. Трябва да помните за задължителното антимикробно лечение на бельо по време на измиване.

Съвременният човек по някакъв начин забрави за какви трикове са отишли ​​нашите предци, за да отърве прането на мръсотия и микроби. Е, той изсипва прах в кюветата на автоматичната пералня, стартира програмата и получава измито и извадено бельо на изхода, но не е факт, че това бельо е правилно дезинфекцирано. В тази статия ще ви разкажем как правилно да дезинфекцирате дрехите, какви дезинфектанти да използвате и как да ги изберете оптимално.

Как да се отървем от прането на микроби?

Антибактериално средство за перални машини е химическо вещество или смес от вещества с изразени антимикробни свойства. Въпреки това, не всеки антибактериален препарат може да се използва свободно, защото агресивните химикали често увреждат не само микробите, но и влакната на тъканта, като постепенно правят прането неизползваемо. Затова нашите дядовци и баби и значителен брой съвременни домакини предпочитат да дезинфекцират дрехите си с по-нежни методи. С течение на времето са разработени четири основни подхода при антибактериалното лечение на бельо:

 • дезинфекция вряща;
 • антимикробно лечение с агресивна химия на базата на хлор и алкали;
 • дезинфекция с помощта на импровизирани, домашни средства;
 • обработка на пране по време на измиване със съвременни антибактериални съединения.

Механичният метод също се отличава, въпреки че в нашия случай той се използва не по време на измиване, а по-скоро като допълнение към него. Става дума за паренето, когато прането е положено. в пералня с функция параи шайбата обработва нещата за определено време, в резултат на което 98% от микрофлората умира.

Механичният метод за обработка на прането след пране може да се отдаде на гладенето.

кипящо пранеНие обаче няма да се разсейваме и да се върнем към методите на антибактериална обработка на прането по време на измиване и да започнем с варенето. Този метод е един от най-старите и въпреки това популярен досега. Същността му е ясна за всички. Спалното бельо се потапя в подходящ съд с гореща вода, след като покриете дъното с ненужен парцал, за да не изгорят нещата, след което докарайте водата до кипене и кипете около 40 минути. След това огънят постепенно се намалява и върху вече охладената печка се оставя съд с бельо, докато се охлади напълно, след което се изплаква.

В чистата си форма стюардесите почти не използват кипване, комбинирайки термичната обработка на прането с химикали, добавяйки различни почистващи препарати във вряща вода, най-малко сапун за пране, хлорен белина, водороден прекис или боракс. Кипенето с белина е суперефективно. Нито едно петно ​​от мръсотия няма да оцелее, а дори и микробите още повече, но какво ще се случи с тъканта? Не е чудно, че кипенето с белина е в състояние да издържи само на естествени неоцветени памучни или ленени тъкани.

масло от грейпфрутАко имате синтетични или смесени дрехи, по-добре е да се въздържате от агресивни химикали или кипене и да се отървете от микробите по друг начин. Можете да вземете 50 мл водороден прекис и 100 г боракс. Добавете ги към пералнята заедно с праха, започнете прането както обикновено и след това изчакайте, докато програмата приключи.Още по-нежният начин на антибактериален ефект върху бельото е използването на екстракт от семена на грейпфрут. Взимаме 10 капки от екстракта на 4 литра вода и също добавяме към машината заедно с праха.

Освен екстракт от семена на грейпфрут се използват етерични масла от лавандула или чаено дърво. Последният е подходящ за страдащите от алергия, тъй като не оставя никакви аромати, освен миризмата на свежест. Ако използването на домашни средства е неприемливо за вас, можете да използвате съвременни фабрични дезинфектанти, за които ще говорим по-късно.

Преглед на антимикробните продукти

Какъв антибактериален препарат да изберете? Въпросът е доста сериозен, предвид обема на предлагането на съвременния пазар. Нашите експерти тестваха няколко разновидности на антимикробни средства за бельо и стигнаха до извода, че списъкът на ефективните и безопасни дезинфектанти не е толкова дълъг.

 1. Лъвска хигия. Уникален дезинфектант за пране в японски стил и пране. Уникалността на този измиващ гел е, че той перфектно премахва различни, дори устойчиви петна, без да навреди на тъканта. Нежно елиминира микробите и го прави не по-малко ефективно от хлорния белина. Не вреди на човешкото здраве и се консумира икономически.
  Лъвска хигия
 2. Fa Fa гел за измиване. Друг японски измиващ гел. Освен това е много добър, но характеристиките му не са толкова впечатляващи, тъй като този продукт не е концентриран и е по-скъп, но е подходящ за пране на детски дрехи.
  Измиващ гел Fa Fa
 3. ГЛАВА измиване. Професионален дезинфектант на прах, който освен всичко друго е предназначен за специално измиване. дрехи от лен, памук, смесени и синтетични тъкани. Оцветените дрехи, дрехите от естествена вълна и коприна не трябва да се мият с този прах. Веществата, съдържащи се в праха, напълно потискат микобактерията туберкулоза, грипния вирус, ХИВ, херпес, гъбички Candida и други микроорганизми.
  ГЛАВА измиване

CHAP прането се използва при миене на халати за персонал от специализирани медицински и други институции.

 1. Антибактериален препарат за пране плюс. Всъщност това е измиващ гел с подчертан антибактериален ефект. Той не само перфектно премахва мръсотията и 97% от микрофлората от тъканта, но също така предотвратява възпроизвеждането на микроби на нейната повърхност и във вътрешността на влакната за известно време. Основният недостатък на гела е съдържанието на хлорни съединения. Така че не се препоръчва да го използвате за "деликатни" тъкани. Също така, те не трябва да мият дрехи и алергични неща на децата си.
 2. Сарма Асет. От обикновените препарати за пране Сарма, въз основа на данните, получени от резултатите от тестовете, има най-изразения дезинфекционен ефект. Вярно е, че този прах има доста агресивен състав и е слабо изплакнат, така че ако решите да го измиете, поставете двойно изплакване.
  Сарма Асет

Представихме петте най-добри дезинфектанта за пране на дрехи. Тези прахове и гелове са щателно тествани и е доказано тяхното антибактериално действие. Що се отнася до останалите прахове, гелове, спрейове и други средства, не можем да кажем нещо определено, необходимо е да продължи проучването.

Използването на антимикробна химия

Както можете да видите от нашия преглед, повечето от фабричните детергенти за дезинфекция на бельо са част от прахове за пране и гелове за измиване, което означава, че не трябва да има проблеми с тяхната употреба. В краен случай можете да прочетете инструкциите на опаковката и да изясните някои странни моменти. Ситуацията е малко по-лоша с импровизирани дезинфектанти. Те лесно могат да развалят дрехите, просто правят малка грешка в дозировката или смесват химикали в грешни пропорции. В това отношение има определени препоръки.

 1. Преди да използвате импровизирани антимикробни средства за определени дрехи, първо измийте пробите от тъканите, които производителят обикновено прикрепя към тях. Ако парче плат не е променило цвета си и не се е влошило, тогава този състав е безопасен за нещото.
 2. Използвайте белина само за дезинфекция на не боядисани груби естествени материи. За смесени и синтетични тъкани, както и за вълна и коприна, те не са подходящи.
 3. Използвайки етерични масла като антибактериални състави за бельо, вземете само тези, които не оставят следи върху нещата и нямат изразена миризма. Превишаването на дозата на етеричните масла също не се препоръчва, те трудно се изплакват от тъканта и при високи концентрации могат да причинят алергична реакция.
 4. Особено не се увличайте, използвайки боракс, сода пепел или водороден пероксид. Тези вещества във високи концентрации могат да съсипят нещата, а в някои случаи дори и пералня.

Така че, когато говорим за използването на антибактериални перилни препарати, често имаме предвид или специални прахове или гелове, или домашно приготвени импровизирани продукти. Трябва да използвате тези инструменти в стриктно съответствие с правилата, в противен случай това е изпълнено с последствия не само за вашите неща, но и за вашето здраве. Приятно миене!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини