Всичко за пералните машини

Как да проверите сензора за температура на пералнята

температурни датчици за перални машиниТемпературният сензор е вътрешен елемент на пералня, който е отговорен за нагряването на водата до определена температура и изключването на нагревателния елемент. И ако в един хубав момент машината загрява водата прекалено много или изобщо не я прави, тогава причината за повредата може да е в температурния сензор. Как да го тествате за оперативност и да замените, ако е необходимо, ще бъде разгледано по-нататък.

Разновидности на сензорите

Един от трите типа сензори може да бъде инсталиран в автоматичната пералня:

 • напълнен с газ;
 • биметални или
 • РТС.

Всеки от тях се различава по устройството, принципа на работа, което означава, че има свои собствени характеристики при подмяна и проверка.

Напълнен с газ термостат се състои от две части, първата е метална таблетка, диаметърът на която е от 20 до 30 мм, а височината е до 30 мм. Тази метална таблетка е разположена вътре в резервоара на машината, така че тя влиза в контакт с вода за измерване на нейната температура. Втората част на сензора има формата на тръба, изработена от мед, тя е свързана с външен регулатор на температурата, разположен на контролния панел на машината. Вътре в тези части на сензора се изпомпва газ - фреон. Под влияние на температурата на водата фреонът се разширява или свива, което води до затваряне и отваряне на контактите, които отиват към нагревателния елемент.газонапълнен сензор за температура на пералнята

Биметалният регулатор на температурата също има формата на таблетка с диаметър от 20 до 30 мм и височина 10 мм. Вътре в таблета има малка биметална плоча. Когато водата се нагрее до избраната температура, плочата се огъва, което води до затваряне на контактите, нагряването на водата спира.биметален датчик за температура на пералнята

В най-новите модели перални машини е инсталиран термистор като температурен датчик. Това е метален цилиндър с диаметър около 10 мм и дължина 30 мм. Такъв температурен датчик е фиксиран върху самия нагревателен елемент. Принципът на неговата работа не се основава на механичната работа на елементите, а на промяната на съпротивлението при нагряване на водата до желаната температура.термистор за пералня

Проверка на работата на сензора и неговата подмяна

За да проверите дали термостатът на пералнята работи, трябва да стигнете до него. И за какво първо изключваме машината от електрическата мрежа. Сега трябва да разглобите самата кола. Най-лесният начин да "премахнете" термистора от машината, защото той е вътре в Ten. В повечето модели машини нагревателният елемент е разположен в долната част на пералнята.

За да премахнете термистор, трябва:

 1. Отворете задния капак на пералнята.
 2. Изключете проводниците от сензора към външния регулатор на температурата.
 3. Разхлабете винта, който държи десетката.
  РТС
 4. Вземете термистор от Ten.

Сега, когато сензорът е отстранен, трябва да вземете мултицет и да измерите съпротивлението. Извършваме следните действия:

 • конфигурирайте мултицета за измерване на съпротивлението;
 • закачете мултиметровите сонди към контактите на сензора. При температура 200Със съпротивление на сензора около 6000 ома.
 • спускаме сензора в гореща вода и гледаме промяната на показанията на мултицета, когато температурата на сензора се промени. Ако сензорът работи, тогава съпротивлението ще падне и при температура около 500С него тя ще бъде равна на 1350 Ома.

Ако термостатът не работи, тогава той трябва да бъде заменен с нов. Не подлежи на ремонт. Събираме машината в обратен ред.

За да стигнете до сензора, изпълнен с газ, в допълнение към отварянето на задната стена на пералнята, ще трябва да премахнете предния контролен панел. Това е необходимо, за да изключите външната част на сензора, както е показано на снимката.анализ на пералнята

Връщайки се към гърба на автоматичната машина, намираме изход с проводници върху тялото на резервоара. Внимателно, за да не повредим медната тръба на сензора, затягаме гумената изолация.С помощта на тънък шил леко натиснете уплътняващата дъвка около медната тръба и я затегнете. Натиснете леко върху основата на сензора навътре, така че да изскочи от канала. След това изваждаме сензора за температура през отвора в резервоара. Изключваме проводника от сензора и го проверяваме за работоспособност.

Основната неизправност в такива сензори е повреда на медната тръба, от която е фреонът, В резултат на това работата на сензора е нарушена. За да го заменим, купуваме сензор за температура в комплект с превключвател и го инсталираме на място, изпълнявайки всички действия за събиране в обратен ред.

Що се отнася до биметалния датчик, за да го извадите от пералнята, както в предишния случай, трябва да стигнете до резервоара. И след това изключете термостата от проводниците. Сега свързваме контактите на сензора към сондите на мултицета и разглеждаме показанията на съпротивлението. След това загряваме сензора в гореща вода до определена температура и виждаме как съпротивлението се е променило, ако е спаднало значително, тогава сензорът работи, иначе няма.

Основната причина за разпадането на биметалния сензор е износването на плочата. Подмяната на сензора е доста лесна, купете нов подобен термостат и инсталирайте на мястото на първия.

Признаци за повреда на сензора: големи неизправности

Нормалната работа на пералнята зависи от здравето на температурния сензор. Външните признаци на повреда на тази част на машината могат да бъдат наречени следните:

 • при всеки режим на измиване и при всяка избрана температура машината загрява водата до кипене;
 • по време на миене корпусът на пералнята става много горещ, а горещата пара излиза от вратата на барабана.

Подобна повреда изисква незабавен ремонт, в противен случай може да доведе до изгаряне на нагревателния елемент. А Подмяна на тен ще струва много повече от подмяната на температурен датчик.

Напълно възможно е да замените термостата със собствените си ръце. Най-важното е да премахнете стария датчик за температура и да купите точно същото в магазина. Добър ремонт!

   

6 коментара на читателя

 1. Граватар Валентин Валентин:

  Благодаря, ясно и ясно.

 2. Граватар Александър Александър:

  Всичко е ясно и разбираемо, благодаря.

 3. Граватар Валентин Валентин:

  Специално за марките SMA, съпротивлението всъщност е различно.

  • Граватар Евгений Юджийн:

   Този сензор от Lada

 4. Граватар Андрей Андрю:

  супер

 5. Граватар Юри жури:

  И ако водата се нагрява, но не до правилната температура? Поставихме го на 60, а водата е едва топла. Проверих топлинното съпротивление от 11 kOhm, то при нагряване намалява. Десет 30 ома, нормално Откъде да започнете търсенето? Samsung wf-r861. Благодаря предварително 🙂

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини