Всичко за пералните машини

Кръгови от двигателя от пералнята

пералня кръглаПодобно полезно нещо като работещ двигател от автоматична пералня не трябва да работи на празен ход в гаража ви.

Всички уважаващи себе си уважаващи се ръце ще сресват ръцете си при вида на толкова обещаващ детайл.

В тази статия ще ви разкажем как да направите много добър лек и компактен кръгъл инструмент на базата на такъв двигател, върху който лесно да разтворите петдесетата дъска или дори блок 10х10.

Внимание! Сглобяването на циркулярен трион със собствените си ръце и по-нататъшното му използване може да бъде опасно! Затова не се занимавайте с този въпрос, ако не сте уверени в своите умения и не спазвате правилата за безопасност! Тази статия не е призив за действие. И не забравяйте, че цялата отговорност за това, което правите, е само на вас!

Как да свържете мотор?

двигател от шайбатаСвързването на двигателя е най-важният етап от работата, ако не можете да свържете двигателя правилно от пералнята, няма да можете сами да направите кръговото. Цялата трудност не е дори в свързването, а в постигането на стабилна настройка на оборотите на двигателя, без това кръговото няма да работи нормално - дискът ще разкъса дървения материал.

Производителят инсталира така наречения тахометър или сензор за скорост на двигателя от пералнята. Но проблемът е, че електронният модул на пералнята контролира работата на този сензор, не можете да поставите такъв модул върху кръговия, така че ще трябва да помислите за устройство, което ще контролира скоростта на двигателя. Подробности за това какрегулирайте скоростта на двигателя от пералнята описани в същата статия.

Подвижни части

След като успешно свържете двигателя от автоматична пералня със собствените си ръце и проверите как се печели и забавя, можете да започнете да правите нашите кръгови. Диаграмата по-долу показва опростен чертеж на домашен циркуляр, направен с помощта на двигателя от пералня.

кръгова рисунка

Схемата може да бъде допълнително опростена, като е от лагерния монтаж. За домакинските кръгове това е напълно приемливо.

Засега ще се интересуваме само от подвижните елементи на кръговото, които ще понесат основния товар, а именно:шайба кръгла

 • вал на циркулярен трион;
 • вал на мотор на пералня;
 • задвижващ колан;
 • шайба на двигател на пералня;
 • шайба на вал на циркуляр.

Задвижващият механизъм трябва да работи по следния начин. Моторът от пералнята задвижва вала с малка ролка, притисната към него. Задвижващ колан е облечен на малка ролка, която предава оборотите на голяма ролка, облечена на вал, който задвижва циркуляр. Всичко изглежда просто на пръв поглед, но когато правите кръг, се появяват много фини трудности, които трябва да бъдат решени.

 1. Малката шайба трябва да се пробие със собствените си ръце, като се правят 3-4 напречни канали върху нея, така че коланът да се прилепи към тях и да не се подхлъзва.
 2. Задвижващият колан не трябва да се взема от пералнята, можете да вземете подобна част от всяко друго оборудване, ако само коланът е бил издръжлив и е бил назъбен.
 3. На голяма ролка ще трябва да заварявате диск с по-голям диаметър със собствените си ръце, за да образувате вид издатина, която ще попречи на задвижващия ремък да се изплъзне по време на работа. На голяма ролка не е необходимо да се смила зъбни колела; сцеплението с колан ще бъде нормално без него.
 4. Валът, върху който ще се държи циркулярният трион, както и гайката и шайбата, трябва да са надеждни, така че, първо, трионът да не се деформира при високи скорости и второ, циркулационният трион да не изскочи и да причини вреда на човека, който работи с циркуляра , По-добре е да вземете готовия вал, шайби и гайка от фабричния кръг на фабриката.

Описаният механизъм е проектиран за три стотен диск. Има много скептици, които казват, че задвижването от пералнята няма да издърпа такъв диск и че в определен момент по време на работа ще спре, а трионът ще се забие в дъската. На нашите скептици нашите експерти отговарят на следното.

циркуляр

 • Първо, трябва да можете да работите с кръговия инструмент и да не натискате нищо върху въртящия се трион.
 • Второ, този кръг ще бъде чисто битов, той е предназначен за краткосрочна работа с малко количество дървен материал. Ако искате да направите кръгово за бизнеса, тогава закупете специални компоненти, такова оборудване не се произвежда от импровизирани части.
 • Трето, практиката показва, че доста голяма част от занаятчиите използват такова оборудване в домашни условия и са много доволни. Поне отзивите от тях са предимно положителни.

В бъдеще не претоварвайте домашния си кръг с работа и най-важното - не оставяйте двигателя да работи дълго време без товар.

Легло и рамка

След като сглобихме частите за подвижните части на кръговото, трябва само да направим надеждна рамка и легло за нашия кръг. По принцип за леглото на домакински циркуляри можете да вземете най-обикновения импровизиран материал, например парче дебел плосък шисти. Изрежете правоъгълник от него и изрежете дупка за циркуляр не струва нищо. Но ние сме привърженици на капиталните конструкции, затова предпочитаме да вземем кръгли листове за легло от метал с дебелина 3 мм, а за рамка 30 мм метален ъгъл.

кръгла рамка

На фигурата по-горе ясно се вижда от какви елементи се състои рамката на домашно направен кръг. В този случай той също се заварява със собствените си ръце, като не само статичен метален ъгъл, а специални домашни стелажи се използват като опори. Стойката е направена от две метални тръби с различен диаметър, които се поставят една в друга, така че кръглото легло да може да се регулира по височина.

Експертите настояват за заварената конструкция на кръглата рамка, тъй като вибрациите не влияят неблагоприятно върху статичните закрепвания, създадени с болтове. Въпреки че, ако нямате заваряване, в крайни случаи можете да направите рамка от ъгли, като ги закрепите заедно с болтове и гайки. Също така е по-добре да заварявате рамката към рамката.

Така че е напълно възможно да направите кръг от двигателя на пералнята със собствените си ръце, ако имате опит в производството на различни домашни продукти. Опитайте сами и може би ще натрупате известен опит, който по-късно споделяте с нашите читатели. Успех

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини