Всичко за пералните машини

Цикли за почистване на съдомиялни машини

цикъл на измиване в PMMРекламодателите често използват израза „цикъл на измиване“ във връзка с миялната машина. Въз основа на това обикновените хора имат разумен въпрос: какъв е цикълът на миене на съдомиялна машина? Казано по-просто, цикълът на миене е програма, вградена в съдомиялната машина, чиято задача е да стартирате, измиете съдовете, изплакнете го, изсушете го и след това завършете работата правилно. Няма да се задоволим с такова примитивно обяснение, още повече, че за по-задълбочена дискусия имаме цяла публикация.

Основните етапи на програмата

В съвременните съдомиялни машини може да има много програми или цикли на измиване. Контролните модули на някои модели са в състояние да „запаметяват“ до 12-15 програми. Всички тези програми, разбира се, са различни, но имат и нещо общо - основните етапи на изпълнение. Почти всички програми за пране включват:

  • предварително измиване;
  • основно измиване;
  • изплакнете;
  • сушене.

Предварителното измиване е много важен етап от изпълнението на програмата. По време на предварителното измиване остатъците от храната се измиват от съдовете и ако мръсните съдове са били изсушени, тогава на етапа на предварително измиване мръсотията омеква и става еластична. На този етап машината не използва прахове и таблетки и особено не загрява водата.

В процеса на основното измиване машината може да загрява вода до 60-700В. Този етап е най-дългият, машината активно използва прах и таблетки, внимателно измивайки получения разтвор с чинии, прибори за хранене, чаши и други предмети, заредени в кошници и тави. Преминавайки основната стъпка на миене, съдомиялната машина започва да изплаква. Машината изплаква съдовете два пъти интензивно, за да премахне напълно остатъците от почистващи препарати.

И накрая, машината поставя съдовете да изсъхнат. Сушенето може да бъде конвекционно (в повечето съдомиялни машини) или принудително - сушилня за тръби. Принудителното сушене включва бързо изсушаване на предмети вътре в пералната камера поради потока горещ въздух, идващ от вентилатора. Това завършва работата на съдомиялната машина.

Циклични времена

Циклите на съдомиялните машини имат различна продължителност. Най-късите програми могат да продължат 30-40 минути, а най-дългите повече от 5 часа. Защо има такава разлика? Факт е, че задачите на програмите могат да бъдат различни. Една програма отмива леко замърсените ястия, изразходвайки минимум ресурси. Друга програма е за миене на съдове със значителни замърсители. Третата програма е необходима за измиване на чудовищно мръсните съдове. Общото значение е ясно. Специалистите разграничават 4 вида програми в зависимост от продължителността. Нека изброим тези програми.контролен панел на съдомиялна машина

  1. Бързо (високоскоростно) измиване. Най-краткият цикъл продължава 30-50 минути. Тази програма най-вероятно не мие чинии, а изплаква, така че е подходяща само за миене на чаши и чаши за вино.
  2. Нормално измиване. Това е стандартна програма, която може да продължи от 1 час 20 минути до 3 часа. Той е чудесен за ежедневно измиване на умерено замърсени съдове. Ако в миещите съдове няма предмети с изгоряла мазнина или други сериозни замърсявания, тази програма е подходяща.
  3. Икономично измиване. Един вид режим на пране, който в някои машини може да бъде настроен, например, в Съдомиялни машини Bosch, Целта на използването му е оптимизиране на разходите за ресурси при миене на съдове.

Продължителността на един икономичен цикъл може да се различава от друг в зависимост от модела на PMM.

  1. Интензивно измиване. Съдомиялна машина "Тежка артилерия". Това е режим, който може да покаже всички възможности на вашето оборудване в борбата с най-трудното замърсяване. Този режим е дълъг (от 3,5 до 6 часа) и най-скъп, но с него можете дори да разкъсате особено мръсни тенджери и тигани.

Колко продължителни цикли на измиване в съдомиялната ви машина, зависи от нейния модел. Обърнете внимание на инструкциите. Трябва да има таблица, където продължителността на всяка програма е описана отделно.

Когато миенето приключи

В края на измиването много потребители се втурват да вземат ястия от кошниците PMM. Това е грешка. След като завърши цикъла на измиване, машината изсушава чиниите, но дори и след изсушаване, не бързайте да я изваждате. Факт е, че съдовете в пералнята са много горещи, така че трябва да отворите вратата и да оставите съдовете леко да се охладят. След това съдовете могат да бъдат извадени и подредени по рафтове.

Има модели на PMM, които сами отварят вратата на пералната камера в края на програмата.

Някои съдомиялни машини в края на цикъла излъчват сигнал, за да уведомят потребителя, че съдовете са чисти, Това е изключително неудобно, когато стартирате машината през нощта. Такъв сигнал може да събуди всички в апартамента, така че при много модели този сигнал може да бъде изключен насила.

Консумация на ресурс на цикъл

Каква е консумацията на вода и електроенергия за един цикъл на миене на съдомиялна машина? Зависи от цикъла на измиване и какъв вид ПММ участва. За да знаете със сигурност, трябва да разгледате характеристиките на вашия „домашен асистент“. Инструкциите обикновено посочват средната консумация за 1 цикъл на измиване, но можете да намерите информация за консумацията за определен цикъл.

Модерна машина за 1 цикъл на измиване може да изразходва от 6,5 до 12 литра вода и по-малко от 1 kW електроенергия на час. Съгласете се много икономично, но това далеч не е рекордно. Много скоро ще има модели, които ще бъдат два пъти по-икономични от модерните. Вероятно тогава работата на PMM ще бъде наистина печеливша.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини