Всичко за пералните машини

Възможно ли е да измиете чугунен тиган в съдомиялна машина

може да се измие чугунПреди безнадеждно да съсипете скъпи съдове, помислете внимателно и разберете как да го измиете. Първо, можете да прочетете инструкциите, които могат да се доставят с тигана, и второ, такава информация може да бъде намерена в ръководството за инструкции за самата съдомиялна машина. И накрая, трето, намерете информация в Интернет, която вече сте направили. Ще отговорим на вашия въпрос: възможно ли е да измиете чугунен тиган в съдомиялна машина?

Трябва ли да мия чугуна в съдомиялната машина?

Много домакини имат чугунени тежки тигани; те могат да издържат дори десетина години при правилна грижа. Но с появата на оборудване за миене на съдове някои се чудеха дали такива тигани могат да се мият в съдомиялна машина. Всъщност чугунът е доста крехка стомана, която има специални свойства, няма да ги описваме. Основното, което трябва да знаете, е, че не можете да миете чугунени тигани в съдомиялната машина.

Повърхността на чугунения тиган е неравна, поради което някои хора наричат ​​този материал порест. Всъщност структурата на този метал е доста плътна и не е пореста; ако не беше, тогава би попила вода като гъба. Чугунът не абсорбира водата, разбира се, но маслото - да. По-точно изглежда, че попива. Маслото само запълва невидимите кухини и неравности, при взаимодействие с кислород полимеризира, образувайки повърхностен филм, като по този начин прави тигана по-равномерен и гладък.

Новите чугунени тигани имат лаково покритие, което ги прави блестящи, а с течение на времето става все по-тънки и се отмиват.

Ако този филм се отмие с химически средства, тогава тиганът ще стане груб и храната, приготвена върху него, ще залепне, така че да не може да се изстърже. В допълнение, активните процеси на ръждясване на метал ще започнат с активен контакт с въздух, който съдържа азот, кислород, въглерод. По принцип филмът на повърхността на чугунен тиган го предпазва от влиянието на околната среда.

Как да миете чинии от чугун правилно?ръждясал чугун

Ако тигана не може да се мие в съдомиялната машина, тогава трябва да направите това ръчно, но само правилно. Дори ръчното измиване може да съсипе чугун. Много хора погрешно смятат, че този метал е "несъстоятелен", но чугунът изисква не по-малко поддръжка от тефлона.

Измийте чугунен тиган с гореща вода. В този случай е невъзможно:

 • използвайте почистващи прахове;
 • почистващи препарати с високо съдържание на алкали;
 • метални четки.

Важно! Когато готвите в чугунен тиган, не забравяйте да сложите масло.

Ако храната все още е изгорена, тогава можете да измиете въглеродните отлагания, както следва. Необходимо е да изсипете вода в тиган, да изсипете шепа сол и сода за хляб и след това да заври 30 минути. Всички сажди ще изчезнат. Ако депозитът не е силен, просто напълнете тигана с вода и го оставете за една нощ. След това можете да го измиете с мек почистващ препарат.

След измиване винаги избършете продуктите от чугун със суха кърпа и леко избършете с масло, за да възстановите защитния филм. Освен това трябва да търкате не само вътрешната, но и външната повърхност.

За да спестите чугунен тиган след съдомиялната машина, на която сте видели първите признаци на ръжда, можете да калцинирате солта за това:чугунена сол

 1. Измийте продукта в топла вода, измивайки ръждата.
 2. Изсушете тигана.
 3. Втрийте маслото от вътрешната страна.
 4. Поръсете сол.
 5. Загрейте до лека миризма.
 6. Оставете солта да изстине.
 7. Изсипете сол.
 8. Избършете с кърпа, напоена с масло.

Какви тигани могат да се мият в кола?

Така че, не мийте чугунени и тефлонови тигани в съдомиялната машина. Възниква въпросът, но кои от тях са възможни? Най-общо казано, тези, които не се страхуват от високата температура на водата и химикалите. Тези тигани включват:

 • тези, които са покрити с камък, са много издръжливи и не са причудливи за грижа;
 • от неръждаема стомана;
 • с трайно емайлирано и керамично покритие;
 • титаново покритие;
 • алуминий тигани със скъпо анти-тъмно покритие.

Ако производителят на съдовете ви позволява да миете продуктите в колата, тогава от своя страна не забравяйте правилата за машинно пране:

 1. изсипете почистващия препарат според дозировката, в противен случай излишъкът ще попадне в резултата в храната;
 2. инсталирайте тигана в кошницата, така че работната повърхност да гледа надолу;
 3. не мийте често скъпи тигани в съдомиялната машина, като правило храната не изгаря върху тях и измиването им на ръка не е трудно.

Това е всичко, надяваме се, сега разбрахте какви тигани можете да миете в съдомиялна машина. По-добре е да миете чинии от чугун с ръце, а за съдомиялна машина можете да закупите отделен комплект. Успех

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини