Всичко за пералните машини

Какво представлява превключвател за налягане в пералня?

Какво представлява превключвател за налягане в пералняДатчик за ниво или превключвател за налягане е устройство с малък размер, което следи обема на водата, излята в резервоара. Без него системата на пералнята няма да стартира оградата, няма да получи сигнал за стартиране на измиването и няма да включи изплакване или източване. За да не се окажете в неприятна ситуация пред празен апарат, по-добре е да се справите предварително с миниатюрно, но важно устройство. Ще разгледаме подробно тази статия за нейния външен вид, вътрешна структура, принцип на действие, вероятни повреди и методи за проверка.

Как изглежда сензорът?

Намирането на превключвател за налягане е лесно: просто развийте горния панел на пералнята и се огледайте. Трябва да намерите малък пластмасов елемент с кръгъл капак - така изглежда тази част. Няколко проводника от пулта за управление и една дълга тръба, падаща надолу, се приближават до него. Свързан е и специален съд под налягане. Принципът на работа на сензора може да бъде описан по следния начин.

 1. Течността, която се натрупва в пералнята, предизвиква налягане в тръбата под налягане.
 2. Веднага след като настъпи уравнението на водата и налягането, превключвателят се затваря и контактите се отварят.
 3. Контролният триак получава сигнал за достатъчна ограда.как изглежда сензорът

Ако възникне повреда в превключвателя за налягане, системата не е информирана за количеството наводнена вода. Резултатът е недопълване или препълване. Поради липсата на информация за степента на пълност на резервоара, машината често е застрахована и активира помпата, за да премахне излишъка, за да се избегне теч. Като няма време да влезе в резервоара, цялата течност от водоснабдяването веднага се оттича в канализацията.

Това продължава, докато собственикът на пералнята не спре приема на течности и отстрани причината за проблема.

Сензорно устройство

Сега ще разберем как е подреден превключвателят за налягане. Основната част на сензора е пластмасов калъф, който държи основните конструктивни елементи. Сред тях:

 • входящ монтаж;
 • мембрана с връх под налягане;
 • два паралелни контакта;
 • винт за регулиране на чувствителността;
 • винт за настройка на ниво;
 • устойчиви елементи, фиксиращи две пружини.устройство за пресостат

Вариациите не са изключени. Така че, в електронните превключватели за налягане има осцилираща верига. В двукамерно - в допълнение към долното кухо отделение се осигурява второ отгоре, както и допълнителна междинна мембрана и чифт контакти.

Типични повреди на сензора за ниво

Знаейки какво е датчик за ниво и за какво отговаря, е по-лесно да се подозира, че нещо не е наред в най-ранните етапи. Тогава можете да отстраните проблема бързо и с минимални разходи. Така че, можете да се досетите за провала за няколко симптома.

 1. Цикълът започна с празен барабан. Системата не получи сигнал за празен резервоар и започна измиване. По-лошо е, ако нагревателният елемент е включен едновременно. Това неизбежно ще доведе до изгаряне на нагревателния елемент и неуспешно окабеляване, не предназначено за работа на празен ход.
 2. Изтеглянето на вода не спира или спира веднага. Първият вариант е по-лош, тъй като неконтролираното пълнене на резервоара е изпълнено с течове и късо съединение.
 3. Изтичане трудно. Сигнализирането за необходимостта от източване е друга точка, за която е необходим превключвател за налягане. Ако възникне повреда, след завършване на завъртането цикълът спира с пълен резервоар и заключена врата на люка.
 4. Без изплакване. Водата не може да бъде заменена с чиста вода, тъй като нито канализацията, нито заливът работят.

Съвременните перални машини са в състояние сами да диагностицират проблема и да покажат съответната грешка на цифровия дисплей. При по-старите модели ситуацията е по-сложна - сензорът трябва непрекъснато да се проверява за работоспособност, за да бъде своевременно отстранен неизправност. Алгоритъмът за проверка е описан по-долу.

Как да проверите продукта?

Преди да обвините сензора за нивото на водата в спираната работа на шайбата, трябва да потвърдите или опровергаете предположението си. За целта е достатъчно да го тествате за оперативност чрез обикновен алгоритъм. Ние действаме така:

 • изключете пералнята от електрическата мрежа;
 • блокираме водата;
 • махнете горния панел от машината, развийте двата винта на гърба и плъзнете капака към вас;
 • определете местоположението на сензора (най-често той е разположен в горната част на страничната стена);
 • намираме тръба с диаметър, равен на входящия фитинг;
 • отслабете скобата на маркуча за налягане и го откачете;
 • вмъкваме подготвената тръба в нея и лесно издухваме.проверка на превключвателя за налягане с мултицет

Ако сте чули 1-3 щраквания, контактите работят безпроблемно. След това внимателно огледайте корпуса и всички съседни проводници за повреди и запушвания. Последният етап на тестване ще бъде свързването на мултицета. Конфигурираме устройството за измерване на съпротивлението и прилагаме сонди към клемите на превключвателя за налягане. Всичко е в ред, ако стойностите на дисплея се променят, в противен случай - разглобяваме частта и монтираме нова.

Важно! В някои случаи можете да регулирате превключвателя за налягане чрез затягане на винтовете, но това правят само сервизни техници.

Най-често повреден сензор не може да бъде поправен. Остава само да развиете винтовете, държащи кутията, да отрежете скобите и да изключите всички тръби с контакти. След като закупите подобно копие и го инсталирате в пералнята на мястото на предишното.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини