Всичко за пералните машини

Какво е миялна машина?

Какво е миялна машинаМного домакини никога през живота си не са срещали съдомиялна машина, но знаят само от първа ръка за тяхното съществуване. По принцип има обща идея за техниката: тя прави чиниите, но само малка група потребители имат други, по-обширни познания. Ще се опитаме да опишем принципа на работа на съдомиялната машина, ще анализираме функциите и опциите на устройството, ще поговорим за вариациите в работата на оборудването и ще разберем колко полезно ще бъде такова устройство.

Какъв тип устройство и как е подредено?

Съдомиялна машина е сложно електромеханично устройство, предназначено да почиства съдовете автоматично. Първата примитивна инсталация е изобретена през далечния 19-ти век и в течение на два века непрекъснато технически се усъвършенства и модифицира. Съдомиялната машина може да се използва в ежедневието, за обслужване на няколко души, а също и в заведения за обществено хранене. Машината се състои от следните елементи:

 • камера за миене, която включва долната и горната кошница, както и поднос за прибори. Някои модели могат да бъдат оборудвани с отделно място за миене на чаши;
 • контейнер за перилен препарат;
 • системи за пръскане и дюзи;
 • захранване;
 • TENA, отговорен за нагряване на студена вода до предварително определена температура;
 • контролни панели, включително различни бутони, превключватели и индикатори;
 • уплътнителна врата;
 • дренажна система;
 • топлоизолационен материал;
 • устройства за заключване на врати;
 • клапи за всмукване на вода;
 • омекотяващ филтър;
 • резервоар за солен състав с йонен обменник и др.

основни елементи на съдомиялната машинаСъдомиялната машина, в зависимост от режима на почистване, стартиран от потребителя, може да изтегля студена вода от 1 до 5 пъти. Течността, влязла в системата, се пропуска под налягане през омекотяващ филтър, загрява се от нагревателния елемент и се прехвърля към дюзите, разположени над кошничките. Скоростта на потоците, измиващи приборите за хранене, и съответно времето за почистване и качеството на измиването, пряко зависи от мощността на помпеното устройство, което доставя вода. Производителите много рядко изтъкват този важен параметър в характеристиките на устройството, обикновено се предписва само общата мощност на съдомиялната машина.

Пръскачките, въртящи се около оста си, измиват съдовете, подредени в тави, с струйки вода. Течността тече към тиган, разположен в долната част на камерата, след което се прекарва през мрежест филтриращ елемент и влиза в специален резервоар, от там се връща към захранващата помпа. Когато основният цикъл на почистване приключи, отпадните води се изхвърлят през канализационната тръба в канализацията.

По време на измиването уредът автоматично разрежда почиствания от потребителя детергент във вода. След изплакване на масата. Също така, някои модели съдомиялни машини са оборудвани със сензор за чистота на водата, който ви позволява да проверите качеството на течността след изплакване.

Основни параметри

Какво е миялна машина и какъв е принципът на нейното действие, разбрахме, ще преминем към друг важен въпрос: „На какви параметри и характеристики на модела трябва да обърна внимание при избора си?“.

Първо, определено трябва да разгледате размера на машината. Много домакини се колебаят дали да купят съдомиялна машина именно поради липсата на място в кухненската зона. Въпреки това, днес можете да намерите доста компактни устройства, които могат да бъдат вградени в мебелен комплект. От размерите на оборудването, неговият капацитет директно зависи:

размери на съдомиялни машини

Производителите под един комплект ястия означават 4 чинии, чаша, вилица и лъжица.

Обемът на пералната камера, проектиран за 10 комплекта, може да побере няколко допълнителни чинии, тъй като не са предвидени стандарти за размера на чиниите. Затова си струва да се разбере, че посоченият капацитет е само приблизителна стойност.

Важно е да запомните, че тенджери, тигани или тави, поставени в кошницата, ще заемат място, което би било достатъчно за измиване на 4-5 комплекта. Устройствата с деклариран капацитет до шест комплекта са подходящи за семейства от един или двама души, а средните семейства е по-добре да купуват автомобили за поне 10 комплекта ястия.

Помислете за другите технически характеристики на съдомиялната машина, върху които трябва да се съсредоточите.

 1. Консумация на вода. Оборудването в един цикъл на почистване консумира много по-малко вода, отколкото е необходимо за ръчно пране. Средно производителите претендират за същото количество от 10-14 литра. Потреблението може да се регулира от потребителя, когато избира икономични програми или използва опцията „половин товар“.
 2. Консумирана мощност. Важен параметър е консумираната от устройството електроенергия по време на работа. По-добре е да изберете технологията от най-високия клас за пестене на ресурси. Тогава цената на едно измиване ще бъде значително по-ниска поради по-малкия изразходван киловат.
 3. Ел. Мощните машини ще се справят с почистването много по-ефективно и по-бързо. По-късата продължителност на стандартната програма за пране ще намали консумацията на енергия.
 4. Ниво на шум. Класическият работен параметър, указващ обема на съдомиялната машина. В едностаен апартамент или студио трябва да бъдат избрани автомобили с малък брой децибели (до 45 dB), тъй като миенето почти винаги започва през нощта. Ако кухнята е разположена далеч от спалнята, е допустимо да се купуват по-шумни модели.
 5. Клас за автомивка. Колкото по-висок е, толкова по-ефективно ще се отмият всички примеси по съдовете.
 6. Клас на сушене. Категорията „A, A +, A ++“ предполага, че устройствата от камерата ще бъдат доставени напълно сухи, клас „C“ позволява остатъка от капки върху повърхността на съдовете.

Бих искал да се спра на вида на сушенето. Той определя условията, при които приборите за хранене ще изсъхнат. Така че, има кондензация, конвективна и турбо-сушене.

Кондензацията включва естественото изпаряване на водата от повърхността. След изплакване съдовете се изплакват с гореща вода, а останалите върху приборите капки се изпаряват, утаяват се по хладните стени на камерата. Основното предимство на този тип сушене може да се счита за простотата на метода - не са необходими допълнителни устройства и части, които да осигурят сушенето по този начин. Следователно машините за сушене на конденз ще бъдат малко по-евтини.

Недостатъкът на метода за кондензат ще бъде продължителността на процедурата и несъвършеното качество на сушенето. Капчици, петна и малки локви с вода често остават върху съдовете. Повишената остатъчна влага в бункера на машината провокира появата на неприятна миризма, поради което в края на сушенето е необходимо да оставите вратата на съдомиялната машина отворена за вентилация.

Конвективният метод за отстраняване на вода от съдовете включва изсушаването й чрез създаване на въздушен обмен в камерата. Топлообменникът принуждава изсушаването на продуктите поради конвекционното движение на въздуха. В някои устройства конвективните функции за сушене се дължат на вентилационните отвори, предвидени в тялото на устройството.

Съдомиялните машини с този тип сушене струват малко повече, но те осигуряват най-ефективно изсушаване на измитите вещи.

Турбо сушилнята работи благодарение на нагревател и вентилатор. Нагревателят загрява въздуха в камерата, а вентилаторът го ускорява вътре в машината. Така влагата се изпарява много по-бързо. В този случай сушенето ще бъде най-ефективно, но и най-скъпо: първо, такива модели струват повече, и второ, ще има увеличена консумация на електроенергия от устройството.

Почти всички съдомиялни машини на всеки производител са оборудвани с йонообменна филтър. Необходимо е за омекотяване на твърдата вода, постъпваща в системата. Твърде твърдата вода може да повреди нагревателя. Водата, преминаваща през йонообменника, е наситена със солни йони, а магнезиевите и калциевите частици остават в резервоара, така че течността става много по-мека.

С течение на времето пълнителят губи свойствата си и той трябва да се регенерира със солен състав.

Йонообменникът за съдомиялна машина има специален контейнер за сол. Той трябва постоянно да съдържа натриев хлорид до предварително определено ниво. Някои модели са оборудвани със специален индикатор, който следи нивото на сол в контейнера.

Консумацията на натриев хлорид се задава ръчно от потребителя, в зависимост от степента на твърдост на водата във вашия район. След като научите индикатора, можете да настроите регулатора на солевия поток в съответствие с инструкциите за употреба. Новите съдомиялни машини имат възможност за автоматично фиксиране на твърдостта на водата от чешмата. Така цената на натриевия хлорид ще се регулира от устройството.

Описание на обичайните режими на измиване

Всички модели съдомиялни имат повече от една функция за почистване. Потребителят може самостоятелно да избере една или друга програма в зависимост от замърсяването на съдовете. Нека да разгледаме определенията на най-често срещаните режими на пране.

 • Експресно почистване. Помага за бързо измиване на леко замърсени прибори за хранене. Продължителността на програмата е много по-кратка, отколкото при стандартен цикъл.
 • Икономичният режим позволява да се спестят максимално вода и електрически ресурси.
 • Интензивно измиване. Тя включва загряване на водата до максимално възможна степен. От тази програма можем да очакваме увеличено потребление на електроенергия. Ползите от интензивното почистване са големи - съдовете практически ще преминат стерилизация, което означава, че определено ще бъдат неутрализирани от бактерии. Когато стартирате усилвател, е по-добре да не поставяте пластмасови и тънки стъклени изделия в камерата, такъв материал може да бъде повреден от висока степен на нагряване на водата.
 • Деликатен цикъл. Перфектен за почистване на съдове от крехки материали. Водата ще се затопли с нагревателен елемент до 45 ° C, следователно в този режим можете да миете всякакви продукти.
 • Изплакнете. Тя включва бързо измиване на съдове без използване на домакински химикали. Обикновено се използва, ако е необходимо да се освежат чисти, но дълго стоящи съдове в шкафа.
 • Предварително накисване. Тази опция се счита за една от най-важните. Съдомиялната машина може качествено да премахва само пресни замърсявания. Често домакините „натрупват“ чинии до необходимия обем, в резултат на което храната остава суха и се прилепва плътно към повърхността на кухненските уреди. Същото важи и за изгорените храни. Така че, преди да започнете почистването, е необходимо да накиснете съдовете, което е възможно и в мивката, но е много по-удобно да поверите тази задача на машината.
 • Половин товар. Икономична програма, която работи, когато в камерата на двигателя е пълна само една кошница. Това намалява наполовина консумацията на вода и почистващи препарати. Въпреки това, ефективността на такъв цикъл ще бъде по-ниска, отколкото при конвенционалното почистване.режими на миене на съдомиялни машини

Купувайки съдомиялна машина с достатъчно широка функционалност, можете да регулирате работата на устройството за всяка конкретна мивка. Това означава, че ще имате възможността независимо да контролирате времето за измиване и съответно разхода на всички видове ресурси.

Принципът на подбор на оборудването

Всяко семейство трябва да избере оптималния капацитет на съдомиялната машина, като се фокусира върху своите нужди. Ако обичате да приемате гости или членовете на домакинството рекламират здравословни пет хранения на ден, тогава вечер ще се натрупат много мръсни съдове и дори за 3-ма души трябва да изберете по-голяма кола. И напротив, ако членовете на семейството са заети на работа, в училищата и в различни секции до вечерта и отиват само на вечеря, можете да обърнете внимание на компактните домакински уреди.

Средно семейство от 4, 5 души ще разполага с достатъчно съдомиялна машина за 10-13 комплекта ястия.

Също така се съсредоточете върху вашите специфични предпочитания: ако скоростта на миене е важна за вас, изберете единици с турбо-сушилня и висока мощност. Когато първият приоритет е чистотата на чиниите, които трябва да се почистват, погледнете класата за измиване на оборудването. Функцията за накисване ще бъде необходима за домакините, които не искат да натрупват накисващи съдове в мивката.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини