Всичко за пералните машини

Какви съдове не трябва да се мият в съдомиялната машина?

не мийте съдомиялна машинаЗакупуването на съдомиялна машина може да се превърне в цял проблем за тези, които не знаят какво може да се мие в съдомиялна машина и какво не може. Разбира се, най-добре е всички съдове да се заменят с подходяща съдомиялна машина и тогава няма проблеми.

Но ако това не е възможно, тогава, по един или друг начин, някои предмети все още трябва да се мият с ръце. Фактът, че не можете да поставите в съдомиялната машина и ще продължи по-нататъшното разказване.

На какво е изложена миялната машина

Защо човек може да постави чинии в кола без проблеми, а обратното дори не си струва да се опитва да мие в съдомиялна машина? Факт е, че вътре в пералната камера се създават определени условия, които влияят върху материала за приготвяне на съдове. Тези условия включват:

 • висока температура
 • силни химикали;
 • дълъг престой в контакт с вода;
 • принудително изсушаване с горещ въздух.

Днес чиниите се изработват от най-различни материали, включително: стъкло, порцелан, желязо, сребро, алуминий, никелово сребро, пластмаса, чугун, кристал, фаянс, керамика, тефлон и други. но дори порцелановите ястия са различни и реагират различно на топла вода и почистващи препарати. Ще се справим с онова, което не може да се постави в съдомиялната машина.

Алуминиевите изделия не се вписват в съдомиялната машина

Алуминиевите съдове за готвене са номер 1 съдове за готвене, които никога не трябва да се поставят в съдомиялната машина. алуминиева месомелачкаАлуминият е метал, който реагира с много вещества, включително вода, ако се създадат определени условия. Под влияние на перилен препарат и висока температура алуминиевите продукти придобиват тъмносиво покритие и това покритие се размазва, оставяйки следи по ръцете.

От незнание не десетина души са се развалили в съдомиялната машина:

 • алуминиеви части от месомелачка;
 • чесън чесачки;
 • лъжици;
 • купички;
 • творби;
 • листа за печене;
 • тигани;
 • саксии.

За ваша информация! По-добре е да замените изцяло алуминиевите прибори, това вреди на човешкото тяло. Най-малкото трябва да използвате такива прибори до минимум.

Някои алуминиеви съдове са по-тъмни след само измиване, други само след няколко мивки. Затова има такива, които мият всичко и казват, че нищо няма да се случи. Ако сте съсипали алуминиеви чинии, тогава в статията Защо не можете да миете алуминиеви чинии, ще намерите съвети как да го почистите.

Дървени и пластмасови съдове

Какви дървени предмети и прибори хората се блъскат в съдомиялна машина и след това стискат главите си, без да разбират какво се е случило с любимата им дъска за рязане, точилка или дървена лъжица. Междувременно всичко се обяснява просто. Едно дърво има свойството да набъбва от продължително излагане на вода, дървесните влакна са наситени с влага и се увеличават по размер, съответно самият дървен продукт се увеличава по размер. Когато дървен предмет изсъхне, влакната се свиват рязко и силната връзка между тях се разпада.

Какъв е резултатът? Но в крайна сметка дървен предмет се деформира, върху него се появяват грозни пукнатини, той губи външния си вид и „започва да иска боклук“. Дървените прибори могат да бъдат наситени с влага, като са във водата само за 30-40 минути и в студена вода и ако времето за гореща вода е значително намалено. В миялна машина програмите за миене могат да продължат до 210 минути и какво мислите, че ще се случи с дървен предмет, който се залива с гореща вода и химия за повече от 3 часа? Вярно, че ще стане напълно безполезно, когато изсъхне.

В миялната машина, като правило, те се опитват да измият различни предмети от дърво и не е задължително това да е съдове, но в повечето случаи това е това, например:

 • ролки;
 • дъски за рязане;
 • pestles;
 • остриета за палачинки;
 • дървени играчки;
 • лъжици;
 • купи и други неща.

дървени съдове

Пластмасовите съдове могат да се мият само в съдомиялна машина при определени условия. По-специално, ако съдовете са изработени от термоустойчива пластмаса и върху нея има маркировка, която позволява автоматично измиване. В противен случай пластмасовите чинии и други пластмасови предмети не могат да се пъхат в съдомиялната машина. По-специално:

 1. пластмасови чаши за еднократна употреба, чинии, вилици, лъжици;
 2. пластмасови плочи без никакви маркировки;
 3. пластмасови играчки с остра миризма на химия;
 4. пластмасови изделия със залепени елементи.

Какво друго не трябва да се слага в миялната машина

Ограниченията за автоматично миене се отнасят не само за изделия от алуминий, пластмаса и дърво. Какви ястия и други предмети не трябва да се поставят в съдомиялната машина, особено ако машината има ограничен избор на режими на миене?

 • Фини порцеланови предмети. По принцип не си струва автоматично да измивате продукти от всеки друг порцелан, но особено от фин порцелан. Порцеланът от гореща вода може да се напука доста бързо и ако все пак включите сушилнята с турбо, определено ще свърши.
 • Съдове за готвене от чугун. След първото измиване чугунените продукти може да не са нищо, особено ако продуктите са големи. Но след второто или третото измиване ще видите защо трябваше да се измие с ръце. Съдовете от чугун ще се разядат и ще загубят външния си вид.
 • Кристални чинии и сувенири. Crystal също не понася „среща с миялна машина“. Не само това, че по време на процеса на измиване могат да останат микро драскотини върху него, така че все още се напуква от температурната разлика.
  не поставяйте в съдомиялната машина
 • Ястия с вакуумен капак. Пластмасови контейнери, чаши, тигани с капак, способни да изпомпват въздух, създавайки вакуум вътре, също не могат да се поставят в съдомиялната машина. Факт е, че от автоматичното измиване пластмасовите контейнери претърпяват някаква деформация, окото може да не го забележи, но това води до факта, че вакуумните чинии губят плътност и въздух прониква в него.
 • Остри кухненски ножове. Като общо правило, така че ножът да не стане тъп за дълго време, той трябва да се измие много бързо под поток от хладна вода. Ако го държите 5-7 минути в гореща вода, заточването ще стане осезаемо по-лошо и ако постоянно го миете в гореща вода, ще трябва да го изострите веднъж на 2 дни. Ясно е, че в миялна машина, където съдовете се изплакват дълго време в гореща вода, няма нищо общо с остър нож.

За ваша информация! Освен ножове в съдомиялната машина е по-добре изобщо да не миете остри предмети - те ще станат скучни!

 • Медни предмети Медта не понася продължителен контакт с гореща вода и прах за пране. От такава агресивна среда меден предмет потъмнява и губи зрение.
 • Термолюби и термоси. Ако производителят на термо чаша или термос директно признае измиването на продуктите му в съдомиялна машина, можете спокойно да я измиете. Във всички останали случаи измийте ръчно термоса и термомаг.

Като част от статията се опитахме да отговорим на въпроса кои съдове не трябва да се мият в съдомиялната машина. Разбира се, списъкът на „забранените“ елементи е наистина много по-широк, но основното е да разберете принципа и да не правите грешки, фатални за нещата в бъдеще. Благодаря ви за вниманието!

   

2 коментара на читателя

 1. Граватар Иван Иван:

  Така че чаши със снимка и чинии не могат да се мият. Защо тогава кола?

 2. Граватар Владимир Владимир:

  Не можете например желязо от електрическа месомелачка, всичко останало е глупост.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини