Всичко за пералните машини

Какво е по-добре за прах или таблетки за съдомиялна машина

таблетки или прах за PMMЗакупили миялна машина, собствениците на нови уреди се чудят какво е най-добре да се използват: таблетки, прах или гел за съдомиялна машина. Всъщност не е лесно да вземете решение за избора на средства, особено ако изобщо никога не сте го използвали. Нека се опитаме да разберем кое е по-изгодно и по-добре да вършим своята работа, без да навредим на здравето си.

Сравнете състава на средствата

Първото нещо, на което потребителят обръща внимание е цената, но смятаме, че съставът на продукта трябва да бъде първият фактор за избор. Ето защо сравняваме това, което е включено в прахообразни, течни и таблетирани средства за съдомиялна машина.

Основният компонент на всеки продукт, включително прах, са повърхностноактивните вещества, които разграждат примесите върху чиниите. В допълнение към това вещество, прахът включва:

 • кислородна белина;
 • ензими, които подобряват разграждането на устойчиви замърсители;
 • сода, омекотяваща вода;
 • субтилизин, който разгражда протеиновите храни;
 • понякога фосфати;
 • консерванти;
 • хлоро;
 • аромати, за да придадат приятен аромат.

Този състав може да се различава от различните производители по концентрация на вещества, а някои вещества могат да отсъстват напълно. Колкото по-малко са компонентите в детергента, липсата на хлор, фосфати и ензими, толкова по-екологичен е той. Но липсата на силни химикали може да повлияе на качеството на миенето на съдове. Следователно, някои прахове по-добре мият чинии, други по-лошо.

Таблетките за съдомиялни машини имат подобен химичен състав. Таблетките с многофункционален ефект, например 3 в 1 или 5 в 1, освен горните вещества, съдържат и продукти, които придават блясък на ястията. Благодарение на тях няма ивици и петна. В допълнение, един от слоевете на таблетката е сол, която трябва да се добави към съдомиялната машина, за да омекне водата и да предотврати образуването на котлен камък.

Що се отнася до геловете, те също съдържат всички същите компоненти, само във вискозно течно състояние. В гелове, както в таблетките, могат да се добавят средства за изплакване.

Основната разлика между гела и други средства е липсата на абразивни компоненти. Плътните частици на прах или таблетки може да не се разтворят, но това не се случва с гела.

Така че, по състав таблетките се различават в по-голяма степен от всички продукти, тъй като веднага съдържат сол за съдомиялна машина и средство за изплакване. Но по отношение на екологичността, всички те могат да бъдат различни. Както сред праховете има IVF продукти, така и сред гелове и таблетки. Всичко ще зависи от производителя тук.

Плюсове и минусипрах за PMM

Помислете за други характеристики на перилните препарати, подчертайте техните плюсове и минуси. И така, предимствата на таблетките по лицето:

 • те включват всички необходими компоненти, не е необходимо допълнително да приемате сол и препарат за изплакване;
 • те се дозират така, че е достатъчно да поставите една таблетка върху една мивка;
 • всяка таблетка има своя собствена опаковка, която предотвратява изпускането на вещества в околната среда по време на съхранение;
 • имат разнообразна опаковка от 20, 40 и дори 120 броя.

От покупката на този продукт обаче потребителите често се плашат от своите недостатъци:

 • висока цена, особено за таблети на известни производители. Но ако сравните със сумата, която трябва да похарчите за три фонда, закупени отделно, разликата е малка;
 • не всички таблетки се разтварят еднакво добре;
 • те често съдържат фосфати, за опасностите за които казват много експерти;
 • ако е необходимо, намалете дозировката на продукта, не всички таблетки се разбиват лесно;
 • не всички съдомиялни имат отделение за таблетки.

Въпреки удобството да използвате PMM таблетки, прахове и гелове също имат своите предимства:

 • продуктите на прах са по-евтини;

Дори ако купувате сол, препарат за изплакване и гел (прах) отделно, тогава те ще продължат по-дълго от таблетките, купени със същите пари.

 • прахът е универсален, разтваря се по-бързо от таблетките и е подходящ за всяка съдомиялна машина;
 • с прах можете да спестите от сол, като не я пълните с всяко измиване, особено ако имате регион с мека вода.

Що се отнася до недостатъците, праховете също имат много от тях:

 • най-добрият резултат от измиването може да се постигне, ако вземете всички средства на един производител, което не винаги е лесно да се направи;
 • при изсипване в тавата прахът праши, отделяйки вредни вещества във въздуха;
 • не е толкова удобно да се съхранява, особено в картонена опаковка, тъй като можете да го разлеете;
 • трябва да изберете дозировка, струва си да я прекалите с прах, в машината се образува твърде много пяна и това е изпълнено с повреда на оборудването.

Обратна връзка от потребителите

Елвира, Москвахапчета за ПММ

Приемам таблетки Sun Classik, те са евтини и действат много по-добре от финишният прах. Плюсът е, че те са удобни за използване и успяват да спестят значително, защото вземам огромен пакет от 105 броя. Няма да се похваля, опитайте сами и се убедете сами. След като започнах да използвам тези хапчета, разпространих всички останали средства на приятелите си.

Оксана, Москва

Най-много харесвам хапчета Feed Back. Те се разтварят перфектно, измиват се чисто, скъпи са и могат да бъдат нарязани наполовина. Тези италиански таблети се продават в опаковки от 15, 30 и 60 броя. Препоръчвам го!

Яна, Нарян-Мар

Имам тясна миялна машина, така че не използвам таблетки, тъй като те имат много голяма доза препарат. Предпочитам праха, тъй като дозата му може да бъде избрана за вас. Напоследък пия пудри от марката Finish, въпреки че и други качествени продукти ме устройваха. Хапчетата винаги са по-скъпи, така че когато купувам прах, също спестявам сериозно.

Катрин, Москва

Нямам нищо против пудрата, но не я използвам, защото е неудобна. Отначало, когато току-що купихме съдомиялна машина, не знаех алтернатива на прах, но доста често го изсипвах в поднос, разлях го на пода. С таблетките и капсулите е много по-удобно, но те действат не по-лошо, в някои отношения дори по-добре. От моя гледна точка прахът е миналия век!

Марина, Екатеринбург

Не харесвам прахове, защото те са неефективни и оставят петна, но не купувам и хапчета, тъй като е скъпо. Най-добрият вариант е гел покритие. Той мие чинии най-добре и не оставя никакви ивици или химическа миризма. Съветвам всичките си приятели!

Полина, Санкт Петербург

Хапчета, таблетки и таблетки отново, няма по-добро лекарство. Използвам таблетки Finish, но пробвах малко по-рано таблетки за съдомиялна машина BioMioТе също са много добри. Всяко ястие блести чисто, никога не е имало оскъдник при миене. Пет точки!

И така, колко хора, толкова много мнения. Трудно е да се отговори еднозначно на този въпрос, има твърде много фактори. Докато не изпробвате сами всяко от средствата, няма да решите сами кое е още по-добро. Основното нещо, не забравяйте да прочетете инструкциите за техниката, вижте какво препоръчва производителят, може би таблетите изобщо не са вашата опция.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини