Всичко за пералните машини

Какво да направите, ако миялна машина замръзне

PMM висешеОпасяването на съдомиялната машина е доста често срещано явление, което не означава непременно повреда. Често миялната машина замръзва в първата или последната минута в резултат на локална повреда, но понякога това е симптом на сериозна повреда, която трябва да бъде локализирана и поправена. Нека да видим защо съдомиялната машина може да започне да виси, как да намерите причината за закачането и как бързо да я поправите със собствените си ръце.

Защо възниква неизправност?

Ако миялната машина внезапно замръзне без причина, причината за проблема е доста трудна за определяне. Често с такъв проблем машината не създава системни грешки, което означава, че ще трябва интуитивно да ограничите кръга от възможни проблеми.

 1. Ако замразяването се случи в първите три минути след стартиране на програмата, но водата все още не е имала време да се излее, може да е нагревателен елемент.
 2. В случай, че машината замръзне през първите 15-20 минути, си струва да обърнете внимание на контролния модул. Обикновено това прави електрониката. В този случай машината не създава грешки.
 3. Банални причини също могат да се докажат: претоварване на машината с чинии, изкривяване на кутията, повреда в електрозахранващата мрежа или блокиране в канализацията.

Списъкът на възможните разбивки може да бъде много по-широк. Може да се задейства сензорът за защита от теч, помпата, всмукателният вентил или циркулационната помпа могат да се счупят. Но ние изключваме тези причини, защото когато се появят, системата за самодиагностика на съдомиялната машина реагира чрез издаване на код за грешка. В нашия случай миялната машина замръзва, не е придружена от появата на код за грешка, въз основа на този факт ние ограничаваме обхвата на възможните неизправности.

Не са редки случаите, когато причината за такава неизправност е сериозна повреда на модула за управление на PMM.

Спешни действия

мултицетПричините за разбивката са, разбира се, добри, но какво трябва да направи потребителят в първите минути, след като открие, че неговият „домашен помощник“ виси? Няма да стигне веднага, за да разглоби съдомиялната машина с мултицет на готовност, за да провери здравето на нагревателя. И не е нужно да се изкачвате никъде, поне веднага.

Първо опитайте да рестартирате съдомиялната машина. Съветът, разбира се, е банален, но помага в около 1/3 от случаите, би било глупаво да го пренебрегваме. Рестартирането трябва да е правилно:

 • изключете машината с бутона;
 • изключете щепсела на мрежовия кабел от контакта;
 • очаквайте за 30 секунди;
 • включете отново съдомиялната машина и се опитайте да я стартирате.

Ако рестартирането помогна, основната причина може да бъде прекъсване на захранването. Така че в бъдеще проблемите да не нарушават оборудването, струва си да закупите стабилизатор на съдомиялна машина, Ако рестартирането не помогна, започваме да разбираме. В случай, че машината работи за вас дълго време и не сте я преместили от мястото й, а замръзването е станало в средата на програмата, струва си да разгледате колко добре водата влиза в канализацията. Често запушване в дренажна тръба, системата за самодиагностика на машината може да не бъде разпозната и в същото време да замръзне.

Представете си, че наскоро сте купили пишеща машина и я използвате не повече от месец. Тогава причината за замръзването може да бъде инсталирането на корпуса не е на ниво, със значителна разлика. Всъщност ПММ не са толкова чувствителни към изкривявания, колкото пералните машини. Измиването от изкривяване от 4-5 градуса може да спре да работи нормално, но разлика от 10-15 градуса може да стане критична за съдомиялна машина. Решението на проблема е подравняването на тялото на машината.

Е, няма нужда да отстъпвате от претоварването на кошници. Ако в съдомиялната машина е инсталиран датчик за натоварване, той може да работи за претоварване. Тогава защо машината не породи системна грешка? Това е просто, за някои модели съдомиялни машини на Bosch от 2013 до 2014 г. сензорите за натоварване имаха подобен дефект.Те работиха, без да предупреждават системата за самодиагностика на машината, въвеждайки домакините в ступор. Такива коли могат да замръзнат без видима причина и след това да се досетите какво се е случило.

Преди да отворите корпуса на машината, трябва да проверите всичко възможно. Ако резултатите от проверката не доведат до резултат, трябва да се извърши вътрешна диагностика.

Търсене и премахване на счупване

ПММ инспекция и ремонтПреди да ви кажем как можете да тествате представянето на вероятните виновници на окачването, смятаме за наше задължение да предупредим: това не е лесна задача и изисква известни умения в работата с мултицет. Ако никога не сте чували за това устройство и наистина не сте участвали в диагностицирането на сложни домакински уреди, поверете тази работа на професионалист. Поне няма да губите време напразно. Ако машината е нова и в гаранция, по принцип е по-добре да не отивате на нея. Нека това е „главоболието“ на специалистите в сервизния център.

В случай, че гаранцията изтече, трябва да се обърне специално внимание на нагревателния елемент на съдомиялната машина Electrolux или друга марка. Може би именно ударният нагревател е причинил мистериозно окачване. Какво правим?

 1. Блокираме водата, която влиза в съдомиялната машина, и изключваме уреда.
 2. Изключете всички маркучи и изключете захранващия кабел от контакта и отново.
 3. Извадете крепежните елементи, държащи машината в ниша (за вградена ПММ).
 4. Развиваме винтовете, придържащи страничните стени на корпуса. Премахваме тези стени.

В повечето съдомиялни машини, през страничните стени на кутията, можете да стигнете до много детайли, включително нагревателя.

 1. Изключваме проводниците от нагревателната бобина и проверяваме нейното съпротивление с мултицет.
 2. Използвайки същия мултицет, проверяваме нагревателния елемент за повреда.

Ако се установи неизправност, нагревателният елемент трябва да бъде сменен. Артикулът може да бъде поръчан на уебсайта на компанията, която произвежда вашата съдомиялна машина. Да предположим, че нагревателният елемент е в ред, тогава въпросът най-вероятно е в контролния модул. За да проверите електрониката, има малка сигурност в притежаването на мултицет, тук се нуждаете от по-сериозни знания и само специалист го има. Ако има подозрения, че се е счупил контролния модул, трябва да се обадите на капитана, нищо не може да се направи.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини