Всичко за пералните машини

Нещото седна след измиване! Какво да правя

Нещото седна след измиванеДоста често в живота се случва, че само веднъж пренебрегвайки инструкциите, които обикновено са разположени на етикетите на висококачествени дрехи, след измиване получаваме свити или развалени неща. Това, разбира се, е неприятно явление, но можете да опитате да премахнете възникналите неприятности с помощта на някои импровизирани средства.

Възстановяването на доста променена първоначалната им форма на облекло е доста трудна задача. Освен това не трябва да очаквате, че след възстановяване дрехите ще изглеждат както преди.

Облекло, което е изработено от вълна или всякакви други естествени материи, седи малко след първото пране. Но в някои случаи може да се свие до миниатюрни, почти подобни на кукли размери. В случаите, когато нещо е седнало след измиване, можем спокойно да кажем, че то съдържа естествени влакна. Колкото по-висок е техният процент, толкова по-голяма е вероятността артикулът да стане по-малък.

За да премахнете подобен проблем от живота си, трябва да го вземете като правило, за да разгледате етикета, разположен от вътрешната страна на продукта. Именно той ще ви каже как правилно да се грижите за това нещо и по какъв начин то може да се пере.

Ако нещо от вълна е седнало

Вълнени нещаАко дрехите са променили първоначалната си форма, можете да опитате да я върнете към предишния си вид. Разбира се, да възстановите повредените дрехи от вълна изобщо не е лесно. За щастие в някои случаи това е напълно възможно. Въпреки че вълнените нишки не се опъват, както и много тъкани, изработени от естествени влакна, все още може да се направи нещо в тази ситуация:

  1. Навлажнете свития продукт в купа с вода и след това внимателно го увийте с кърпа за около 10 минути, така че излишната влага да се абсорбира малко. Пълно усукване на вече деформирано нещо е категорично невъзможно. След това продуктът може да се окачи да изсъхне.
  2. Друг, доста необичаен, но ефективен начин за реабилитиране на свито нещо е да го поставите върху себе си и да го носите, докато изсъхне. За тези цели можете да използвате и обикновен манекен за търговия. Но само в този случай е необходимо тежестта да се връзва равномерно към дъното на продукта и към ръкавите.
  3. Има и друг начин да опънете свитите дрехи. За да направите това, трябва да приготвите разтвор с пет литра хладка вода, три супени лъжици амоняк, една супена лъжица водка и една супена лъжица терпентин. След това в този разтвор трябва да изплакнете желаното нещо. След тази процедура вълната става по-еластична и си позволява да се разтяга. Сухи изправени.

За да избегнете проблема с свиването на дрехите, не се препоръчва да накисвате неща от вълна, да ги усуквате и да извършвате сушене в изправено положение. Всички тези действия допринасят не само за свиване, но и за тежка деформация на продукта. След измиване не забравяйте да спазвате всички препоръчани правила за сушене и тогава вашите вълнени неща ще ви издържат доста дълго време.

Различни материи

трикотажМалко по-реалистично е да възстановите продукти от трикотаж, вискоза или продукти от комбинирани естествени и синтетични материали:

  • Накиснете нещото за четвърт час в купа с вода, така че да се намокри правилно. Когато времето минава и тъканта се утаи във водата, заредете я в пералнята. Препоръчително е да се миете, като използвате режим не повече от 30 градуса с функцията „нежно измиване“. Когато се получи предене, свитите дрехи са леко опънати. След измиване извадете утаеното бельо и внимателно разтегнете продукта, за да постигнете желания размер. Когато сушите дрехи, имайте предвид, че те трябва да са изключително изправени. В допълнение към горното, ние се нуждаем от време на време отново да дърпаме свитите дрехи. Това обаче трябва да се направи без ненужни усилия. В края на краищата нашето нещо трябва да поддържа формата си.
  • Когато нещо е седнало след измиване, можете също да опитате да го възстановите чрез излагане на температура. За целта разстелете деформираните дрехи върху равна повърхност и поставете влажна кърпа отгоре. С помощта на ютия гладете повърхността на деформираното облекло, докато го разтягате. Възстановяването на свит продукт е възможно и с помощта на задушаване. За целта е най-добре да се обърнете към услугите за химическо чистене.
  • Дрехите, които са изсъхнали след измиване, могат да бъдат възстановени, като първо ги изплакнете в разтвор на водороден прекис и вода. Разтворете две супени лъжици водороден прекис в десет литра вода. В процеса на активно изплакване на дрехите те трябва внимателно да се опъват на правилните места. След това оставете продукта в същия разтвор за един час и половина до два часа. След това време извадете, внимателно извадете и поставете елемента да изсъхне в хоризонтално състояние.
  • Свитите дънки, тениски и пуловери, изработени от памук, могат да бъдат разтегнати с помощта на обикновен трапезен оцет. За целта трябва да се излее 3% оцет в дълбок и широк съд. Подходящ е обикновен леген. Тогава ви трябва гъба. С нея ще изтрием тъканта на нещата. И когато приключим с изтриването на нещата, ще трябва да се опъне в пишещата машина. И не забравяйте да използвате функцията за сушене (ако има такава). Изсушаването на обработената с оцет тъкан продължава приблизително 30 минути. На последния етап нещото се старателно, но внимателно се изплаква, за това е препоръчително да използвате специален балсам за неща, за да премахнете острата миризма на оцет.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини