Всичко за пералните машини

Как да почистите пералня с оцет

измиване на пералнята с оцетТакива домакински уреди като микровълнова фурна, печка, хладилник, пералня трябва да се почистват и да се грижат своевременно.

Има много специални инструменти, в които са принудени рафтовете на магазините за битова химия. Опитните домакини обаче не препоръчват да бързате, да купувате нещо и първо опитайте оцет - наличен инструмент, който има в почти всеки дом.

Как да го използвате правилно за почистване на пералнята, нека да разберем.

Почистване на машината: инструкции стъпка по стъпка

Внимание! Някои посетители на нашия сайт съобщават, че оцетната киселина може да навреди на пералнята! Отговорността за всяко негово използване е изцяло на вас. Можете да намерите отзиви за използването на този инструмент в коментарите в долната част на страницата.

За да не рискувате, препоръчваме да използвате алтернативни методи за почистване.

Почистването на вътрешната страна на пералня с оцет е, както следва:

 1. Първо трябва да проверите барабана за нещата в него и да премахнете всичко, ако има такова. От оцета някои неща могат да станат неизползваеми.
 2. Взимаме 9% настолен оцет и изсипваме 200-250 ml в отделението на тавата с прах, където се изсипва прахът.

  Преди да почистите машината, носете гумени ръкавици, това ще предотврати случаен контакт на оцет върху кожата, което много я изсушава.

 3. Включете машината, изберете най-дългия цикъл на пране при висока температура (от 60 до 900В) и тичай.
 4. След известно време, когато водата в барабана се загрява, натиснете бутона за пауза на пералнята и го оставете за час и половина.
 5. Включете машината, за да завършите цикъла.
 6. Сега сигурно почистваме дренажния филтър от остатъците от мащаба.
 7. След като накисваме кърпа в слаб разтвор на оцет (50 мл оцет на литър вода), избърсваме барабана и гумения маншет.
 8. Започваме кратък цикъл на измиване без почистващи препарати и почистващи препарати, така че със сигурност да изплакнем всички остатъци от частици от котлен камък и оцет.
 9. Избършете вътрешната част на машината, включително тавата за прах, със суха кърпа.

За ваша информация! За да получите 200 ml 9% от 70% оцет, трябва да вземете 24 ml оцет (5 с.л.) и да добавите към него 176 ml (12 с. Л.) Вода.

тава за перални машиниЗа да почистите контейнера с прах от варовикови и каменни отлагания, можете да използвате и оцет. За да направите това, налейте гореща вода (900В) и добавете 250 мл 9% оцет. Тава се поставя в този разтвор и се оставя за една нощ. Изберете контейнер, така че контейнерът да пасва добре и водата да скрие напълно отделенията на тавата. След накисване контейнерът може да се почисти с гъба, след това да се изплакне и да се избърше със суха кърпа.

За да почистите съда, можете да използвате каша от сода и оцет. Необходимо е дълго време да нанасяте каша и след това, като използвате стара четка за зъби, премахнете плака и изплакнете тавата. След като го избършете на сухо, го инсталирайте на място.

Почистване с оцет: плюсове и минуси

 

оцетПочистването на пералнята с оцет има своите положителни и отрицателни страни. Оцетът е мощно средство. Предимствата му са, че:

 • той се справя добре с мащаба от вътрешната страна на машината;
 • унищожава неприятните гнилостни миризми и миризмата на застояла вода;
 • струва няколко пъти по-евтино от специализираните почистващи препарати.

Основният недостатък на използването на оцет е неговата остра миризма. Ето защо, за да го измиете по-добре от машината, можете да инсталирате допълнително изплакване. А помещението, в което е инсталирана пералнята, трябва да бъде добре проветрено. Освен това, използвайки оцет, трябва да спазвате дозировката. В края на краищата, оцетът с висока концентрация може да повлияе негативно на уплътняващата дъвка. От него дъвка се сгъстява, а след това се разкъсва.

Алтернативни методи за почистване

лимонена киселинаВъзможно е да почистите пералнята от котлен камък и варовик не само с оцет.Добра алтернатива е лимонената киселина. Господарките дори повече предпочитат лимон, отколкото оцет. Да почистите машината с лимон е толкова просто, колкото и оцета. Само един лимон може да се излее не само в приемника за прах, но и в самия барабан, целият процес е описан подробно в статията на как да почистите пералня с лимонена киселина.

Друго ефективно и евтино средство, което помага за почистване на таблата, барабана и маншетите на пералнята е сода за хляб, Допринася за унищожаването на мухъл и гъбички. Освен това почистването със сода елиминира неприятните миризми.

От специализирани инструменти, за да почистите пералнята, можете да използвате:

 • за отстраняване на наслагванията;
 • Filtero;
 • Д-р Бекман;
 • за отстраняване на наслагванията;
 • Чистачка Frau Schmidt;
 • Пет плюс;
 • AntiKal.

почистващи машини за перални машиниТова е само малък списък на средствата, с които можете да почистите пералнята. Днес производителите предлагат свои собствени почистващи препарати, например, Bosch, Electrolux, Candy и др. Имат продукти против мащаб. Почистването с тези продукти трябва да се извършва стриктно според инструкциите, посочени на опаковката. Що се отнася до ефективността на всеки от тях, вероятно можете да разберете само като опитате инструмента. И само чрез проба можете да намерите такава, която да ви подхожда по качество и цена.

Така че, трябва да почиствате пералнята с агресивни химикали, включително трапезен оцет, на всеки шест месеца. Но за превенция някои продукти могат да се използват с почти всяко измиване, напр. Calgon или Alfagon. Погрижете се за чистотата на вашата машина и тя ще ви издържи много по-дълго.

   

9 коментара на читателя

 1. Gravatar Master Господарят:

  Киселината яде салумин, това е танк кръст, 2-15 рубли! Нормално почистена !!!

  • Специалист по Gravatar специалист:

   Какво друго е салуминът? "Господарят" на хрян! Може ли това да е Silumin, сплав, състояща се от алуминий със силиций и малко количество примеси? Химическият състав е 5-23 процента Si, основното количество е Al.
   Послепис След като използвате 9% разтвор на оцет, шайбата просто трябва да се изплакне допълнително, това е всичко. В продължение на 30 години ремонтни дейности, ниразу не срещна повреди поради факта, че "киселината яде салумин"!

   • Граватар Оля Оля:

    Добър вечер, кой ще ви каже, от оцета няма да има последствия за пишещата машина?

 2. Граватар Сергей Сергей:

  Необходимо е да се мокри такива "господари"! Или стреляйте от прашка. Страхотна статия!

 3. Граватар Олга Олга:

  Какъв идиот написа тези съвети? От твоя оцет разделих ДЕСЕТ! При подмяната на 3 хил. Благодаря, по дяволите!

  • Граватар Ренат Ренат:

   Какво десет толкова скъпо? Смених 450 рубли преди седмица, а самата подмяна 10-20 минути.

  • Gravatar Anonymous аноним:

   TEN се раздели от оцет ?! 🙂 Или той вече умира, или си разказвач story

 4. Gravatar Anonymous аноним:

  Наскоро в отделението за препарат за изплакване е добавен 9% оцет. Обемът задържа максимум 100 мл. Днес от предишното измиване не е останала източена вода, добавена е около 1 ч.л есенция. В края на измиването, когато отворих резервоара, от него се появи дим с миризма на горене. Кажете ми, какво бих могъл да разтворя с толкова малко количество оцет, че вече пушекът е отишъл? 🙁

 5. Граватар Нина Нина:

  В моята шайба водата започна да тече лошо при миене. И тя се изви, защото при миене постоянно добавям Калгон. Какъв е въпросът с нея? И какво да правя у дома?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини