Всичко за пералните машини

Тайните на почистване на барабана на пералня

почистване на барабаниПри продължителна употреба на пералнята му барабанът може да стане значително замърсен, което от своя страна се отразява не само върху прането. Неприятната миризма може да дойде от барабана, което поражда плесен, който се образува по стените му. Хората, изправени пред този проблем, възниква въпросът: как да почистите барабана на пералнята от мръсотия, без да навредите на самата машина? Нека поговорим за това подробно в рамките на тази статия.

Основните причини за попадане на мръсотия в колата

Мръсотия и чужди предмети постъпват в барабана и свързаните с него части на пералнята по много начини. Най-често с мръсно бельо или некачествена вода. Най-опустошителният ефект е мащабът, плаката му може да се появи с течение на времето по стените на барабана. Това е тревожен сигнал, тъй като не е трудно да се премахне котлен камък от барабана, но трябва да се има предвид, че същото покритие ще бъде на вътрешните стени на барабана и на нагревателния елемент.

Важно! Скалата може да доведе до повреда на нагревателния елемент и до унищожаване на подвижните части на пералнята.

Основната причина за натрупването на котлен камък в машината е водата, съдържаща метални соли, така наречената "твърда вода". Специалните съединения, които се добавят заедно с праха преди всяко измиване (например Калгон или Алфагон), ще помогнат за омекотяване на лошокачествена вода, обаче експертите не препоръчват използването им, тъй като се оказа, че химикалите, съдържащи се в техния състав, вредят на някои части на машината. По-добре е да използвате специални филтри за поток, които ще подобрят състава на входящата вода.

Заедно с мръсно пране, пясък, други твърди частици, конци, купчина, както и чужди предмети от джобове (дреболия, щипки за хартия, щифтове и т.н.) могат да влязат в барабана и резервоара на машината. Плака от мазнини и мръсотия може да се утаи по стените на барабана, образувайки плодородна почва за растеж на бактерии и плесенни гъбички. За да предотвратите попадането на такава мръсотия в барабана в по-голямата си част, са необходими резервоар за пералня и филтри.

 • Преди да поставите нещата в барабана на пералнята, извадете всичките им джобове.
 • За да измиете големи парчета мръсотия и боклук от дрехите преди миене.
 • Измийте нещата в специална торба (това предпазва машинните части, включително от нишки и мъх).

Как да почистите барабана на автоматична машина?

Можете да почистите барабана на автоматичната машина от котлен камък и мръсотия ръчно или също така в автоматичен режим, във всеки случай имаме нужда от химикали. Не е необходимо да купувате скъпи професионални почистващи препарати, които не винаги са достатъчно ефективни. Първо, нека се опитаме да направим с народни средства. Сред такива средства:

 • лимонена киселина;
 • бяло;
 • сода;
 • оцет.

почистващ барабанЛимонената киселина е най-известното и често срещано вещество, което се използва в домакинството както за почистване на водопровод, така и за почистване на перални машини. Излагането на лимонена киселина, разтворена във вода, елиминира неравностите, другите части от котлен камък, мазнини и плесени. За едно почистване е необходимо да вземете 200 г суха лимонена киселина на прах. Основните предимства на този инструмент:

 1. ниска цена;
 2. прави почистването автоматично, без физически усилия;
 3. почти безвредни за машинните части.

Недостатъците включват ниската ефективност на продукта, ако барабанът не е почистван дълги години и върху него се е натрупало плътно покритие от соли и други детайли. В този случай е необходимо да почиствате с лимонена киселина няколко пъти подред, или да използвате друго средство.

За почистване на барабана на машината от мащаб и мръсотия се използва белота или други видове хлорен избелвател. За цялостно почистване ще са необходими 250 g вещество. Основни предимства:

 • ниска цена;
 • много ефективно почистване на барабана и други части на машината от мащаб и замърсявания;
 • прави почистването без усилие от хората.

Липсата на белота се счита, че тя, заедно с мръсотията, може да корозира гумените части на „пералнята“, включително маншета и уплътненията. Следователно, по време на почистването, не превишавайте дозата на веществото и като цяло е по-добре да не почиствате повече от 1 път годишно. Хлорният белина по време на почистване изпарява вредни вещества, които влияят неблагоприятно на човешкото здраве.

Содата също ще помогне да се почисти барабанът на пералнята от замърсяване, но той ще се справи само с почистването на стените на барабана, резервоара и нагревателния елемент не могат да бъдат почистени с него. За почистване на стените на барабана са необходими около 150 g вещество. Основни предимства:

 1. ниска цена;
 2. липсата на каквато и да е вреда върху машинните части;
 3. ефективно почистване на барабани.

Като недостатъци може да се отбележи, че с помощта на сода е необходимо да се почистват ръчно стените на барабана, освен това е необходимо време, за да взаимодейства веществото със замърсяването.

Концентрираната оцетна киселина се използва и за почистване на барабана и машинните части. Необходимо е да вземете 50 ml от веществото и да го разредете със 150 ml вода. Оцетната есенция не може да се използва неразреден. Предимства на веществото:

 • ниска цена;
 • много ефективно почистване на машинни части;
 • прави почистването без усилие от хората.

Основният недостатък: оцетът е вреден за гумените части на машината. Освен това е доста трудно да се измие от резервоара и барабана.

почистващ барабан

Сред професионалните вещества за почистване на барабана на пералня се откроява Frisch active. Много ефективен инструмент, разработен от немски експерти. С него можете да почиствате детайлите на пералнята от котлен камък и мръсотия поне всяка седмица. Основните предимства на инструмента:

 1. много ефективно почиства барабана и други части на машината от всякакви замърсявания;
 2. не вреди на пералнята;
 3. оставя приятна миризма;
 4. икономично консумиран.

Недостатъкът е доста висока цена, около 15 долара за вместимост 250 мл. При условие, че бутилката е достатъчна за около 10 почиствания, въпреки че, разбира се, зависи от потребителя.

Как да почистите: подробни инструкции

Всяко от горните средства трябва да се използва правилно, в противен случай не може да се говори за ефективно и безопасно почистване на котлен камък и мръсотия. Белотата, лимонената киселина и разтворът на оцет трябва да се изсипят директно в барабана на пералнята, след което да се настрои програмата за пране (за 1 час или повече) при температура най-малко 60 0В. След приключване на програмата е необходимо двойно изплакване, за да се отстранят остатъчните материали от барабана и резервоара на машината. След тази процедура няма да има следа от мащаб или мръсотия.

почистване на барабани

Содата за хляб трябва да се използва по различен начин.

 • Изсипете малко вещество директно върху кърпа и започнете да почиствате ръчно стените на барабана.
 • Почистваме, докато мръсотията започне да се оттегля.
 • Прекъсваме почистването на барабана и изчакваме около 30 минути веществото да взаимодейства с мръсотията.
 • Продължаваме интензивно да търкаме стените на барабана с кърпа, докато мръсотията се отстрани напълно.

 

Обърнете внимание! За да засилите ефекта от почистването на барабана със сода, първо трябва леко да навлажнете стените му. Невъзможно е да се навлажни с много вода!

Препаратът за почистване на перални Frisch Activ се използва, както следва:

 1. изсипете ½ капачка от продукта в праховата кювета;
 2. изсипете втората половина на капачката в барабана на пералнята;
 3. започваме миене на празен ход при висока температура (по-добре е да изберем максимално възможното);
 4. поставете пауза (така че старата скала да изсъхне във водата с продукта);
 5. рестартирайте режима на изплакване.

Някои модели перални машини, като правило, от средната и високата ценова категория имат специална програма за автоматично почистване на барабани.Например, на пералните машини на Samsung, тя се нарича „Еко почистване на барабани“. В такива машини, за да извършите почистване, е достатъчно да активирате този режим и да изчакате програмата да се изпълни.

Вярно е, че трябва да се има предвид, че този режим не почиства барабана, стените на резервоара и нагревателния елемент от мащаб. Автоматична програма за почистване може да премахва само мазни отлагания и плесени от стените на барабана, въпреки че никой не ви забранява да го използвате заедно с химически препарат за почистване.

Какви други части от машината трябва да бъдат почистени?

Барабанът не е единствената част от пералнята, която трябва периодично да се почиства от мазнини и мръсотия. Да кажем повече - стените на барабана са един вид индикатор, по който можете да разберете приблизително степента на замърсяване на вътрешните части на машината. По-просто казано, ако на стените на барабана се намират мащабни отлагания, тогава вътре в този мащаб присъства и в значително количество. Какви части от пералнята, освен барабана, трябва да се почистват?

 • Изцеждащ филтър.
 • Маншет на люка.
 • Вътрешната повърхност на резервоара.
 • Ролка.
 • Нагревателен елемент.


Как да почистите филтъра на пералната машинаИзпускателният филтър трябва да се почиства много често, буквално след всяко измиване.
Инструкцията за употреба на пералнята го изисква и това е абсолютно правилно. В крайна сметка, във филтъра за източване всички твърди отпадъци се измиват, измиват се от прането, но не се оставят с мръсна вода през дренажния маркуч. Прочетете повече за почистването на филтъра на пералната машина. Почистване на филтрите.

От гумения маншет на люка също трябва да премахнете влагата след всяко измиване, излишната влага е потенциално място за размножаване на мухъл и микроби. Ако в среза на маншета вече се е образувала мухъл, нанесете малък разтвор на меден сулфат върху кърпа и го избършете добре с мухъл. Можете да изсипете малко от това вещество в вдлъбнатината на маншета и да го оставите да престои няколко часа, след което изплакнете маншета с топла вода и го избършете със суха кърпа.

Вътрешната повърхност на резервоара, шайбата и нагревателния елемент могат да се почистват само физически разглобяване на пералнята, В някои случаи отстраняването на мръсотия и котлен камък може да се извърши с помощта на химия (както е описано по-горе), но в най-напредналите случаи всяка химия, с изключение на най-агресивната, е безсилна. И трябва да разглобите машината и да почистите ръчно нейните части и ако е необходимо, да ги смените.

За да обобщим, отбелязваме почистването на барабана на автоматична пералня е задължителна процедура, която трябва да се извършва поне веднъж годишно, и по-добре често. Само в този случай детайлите на машината винаги ще блестят с чистота и излъчват приятна миризма. За да извършите почистване, трябва да знаете някои тайни, за които говорихме в статията.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини