Всичко за пералните машини

Как мога да заменя солта за съдомиялни машини?

как да заменим солта за съдомиялна машинаЦената на продуктите за съдомиялни машини за някои потребители е шокираща, по-специално цената на специална регенерираща сол. Затова мнозина се опитват да й намерят евтин заместител. Какво може да се използва вместо сол, как да се направи правилно и дали е необходимо да се замени с аналози като цяло? Ще отговорим на всички тези въпроси.

Опции за подмяна

Сол за съдомиялна машина, какво е това? Отговорът, който веднага идва на ум, е вещество на основата на съединението натрий-хлор. Следователно, първата възможност, която потребителите предлагат да заменят специална сол, е обикновената трапезна сол. В допълнение към трапезната сол, някои се опитват да използват като заместители:

  • морска сол;
  • таблетирана сол;
  • 3 в 1 таблетки.

Сол и морска сол

солСолта, която също се нарича храна или скала, може да има различен състав. Всичко ще зависи от условията и методите за добив на суровини. И това е разбираемо вече при появата на веществото. Една сол е малка, другата е голяма, едната е много бяла, другата има сивкав оттенък, а понякога дори и сиви зърна пясък. Но 96-97% от всяка сол се състои от натрий и хлор. В допълнение, той може да съдържа: калий, калций, магнезий, глина, железен бор, манган, йод и други вещества, както и хранителни добавки, например Е536.

Такъв състав на трапезната сол предполага, че използването му в съдомиялната машина може да не е безопасно. В йонообменника ще се утаят различни примеси, което ще доведе до бързото му износване и повреди.

Важно! Ако е необходима подмяна на специална сол, тогава е необходимо да изберете солта от най-високия клас на преработка без добавки и да не е йодирана. Например, „Екстра“ сол може да бъде причислена към такава сол.

морска солПотребителите на съдомиялни машини бяха разделени на привърженици на употребата на Екстра сол и противници на замяната на специална сол. Привържениците казват, че с машината нищо не се случва и че 1 кг такава сол е достатъчен за точно толкова, колкото 1 кг специална сол. Противниците обикновено не виждат смисъл да заменят солта, тъй като това е достатъчно за дълго време. И за една година използване на машината, това са малко пари и не бива да рискувате.

Морската сол в състава си наподобява хранителната сол, но съдържа още повече различни примеси, повече от 80 минерала. Претърпява минимална обработка и почистване, така че тази сол за съдомиялната машина не може да се използва със сигурност.

Таблетирана сол

Що се отнася до таблетираната сол, тя е различна. Тя може да бъде специална регенерираща сол, само нейната форма на освобождаване не е в гранули, а в таблетки. Но има и таблетирана сол, например „Mozyr Universal Salt“. Таблетките са направени на базата на допълнителна трапезна сол „Polesie“, която не съдържа добавката E536. Цената за 25 кг такава сол е 350-400 рубли и ако тя продължи около 2 години, има значителна икономия.
таблетирана сол

3 в 1 таблетки

И накрая, таблетки 3 в 1 за съдомиялни машини, това не може да се нарече вариант за подмяна на сол за съдомиялна машина, тъй като това е пълен набор от инструменти, необходими за нея. Таблетка се състои от няколко слоя, всеки от които има определено време за разтваряне във вода:3 в 1 таблетки за съдомиялни машини

  • първият и вторият слой е детергент и сол, те се разтварят в процеса на нагряване на вода;
  • следващият слой е неутрален - той се разтваря по време на първото изплакване;
  • последният слой е средство за изплакване, което се разтваря по време на последното изплакване на съдовете.

3-в-1 може да се използва вместо всички продукти наведнъж и няма нужда да наливате сол в отделението. Потребителите на съдомиялни обаче отбелязват, че при дълъг цикъл на миене на съда таблетката се разтваря нормално, но с кратки цикли прахът не се разтваря винаги, което води до влизането му във водата за изплакване.

За ваша информация! Не смачквайте 3-в-1 таблетки на прах, това ще доведе до факта, че препаратът за изплакване ще се разтвори по време на процеса на измиване и няма да има смисъл от това.

Как "работи" специалната сол за PMM

Сол за съдомиялна машинаЗащо солта е толкова необходима в съдомиялната машина, защо някои я искат толкова много, докато други не искат да рискуват? Факт е, че устройството на съдомиялната машина има специален йонен обменник, който е отговорен за омекотяването на водата, влизаща в машината, защото колкото по-мека е водата, толкова по-добре ще се мият съдовете. В резервоара на йонообменника се намира смола с натриеви йони, поради която примесите на калций и магнезий във водата се утаяват върху смолата.

Солта за съдомиялната машина е необходима за възстановяване на натриевите йони в смолата, с други думи тя възстановява (регенерира) способността на смолата да привлича йони на магнезий и калций от водата. Солта се изсипва в специално отделение в съдомиялната машина, разположена под долния контейнер за съдове на дъното. В зависимост от твърдостта на водата, тя трае няколко цикъла на измиване, за някой - 2 месеца, а за някой - за 4. Ако няма достатъчно сол в съдомиялната машина, червеният индикатор ще светне на панела.

Заключение: не можете да използвате сол в съдомиялната машина, в противен случай йонообменникът ще се повреди, не може да бъде поправен, ще помогне само пълната подмяна на устройството.

В обобщение: струва ли си да се търси заместител на солта?

Така че, солта за съдомиялна машина е задължителна, преглед на специални соли показа, че не са евтини. Но някои не правят 900-1000 рубли годишно време, докато други се опитват да спестят. Така че, ако можете да спестите, тогава трябва да направите това разумно. Таблетираната трапезна сол е най-подходяща за замяна.

  • Първо, в таблетка солта се разтваря равномерно и се достига необходимата концентрация.
  • На второ място, 25-килограмова торба е достатъчна за дълго време, солта винаги ще бъде на една ръка разстояние.
  • Трето, удобно е да го поставите.

Ако не е възможно да закупите таблетирана сол, тогава можете да използвате фина сол, тя трябва да е добре пречистена, бяла и да не съдържа хранителни добавки. Преди употреба се препоръчва да се навлажни такава сол, така че да не се образуват бучки.

Много важно! Ако замените специалната сол за съдомиялната машина с натриев хлорид или нещо друго, тогава гаранцията за счупване не важи за такава машина. Затова трябва да започнете да експериментирате след гаранционния срок.

Що се отнася до таблетите 3 в 1, можете да ги използвате, но те няма да помогнат да спестите бюджета. В този случай е важно да изберете правилното хапче, тъй като повечето от тях са ефективни само с твърдост на водата под 21 dH, така че внимателно прочетете информацията на опаковката. При много твърда вода е по-добре да използвате сол, препарат и препарат за изплакване.

По този начин, решете сами да замените вашата специална сол с трапезна сол или не. И главно съобразете твърдостта на водата във вашия район.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини