Всичко за пералните машини

Пералнята за бонбони не изтръгва - какво да правя

Пералнята за бонбони не се навиваПовреда на пералня, която работи няколко години, може да се случи по всяко време. Симптомите на подобна повреда са много различни, например пералнята Candy не изважда пране след измиване. Какво да правим в този случай? Първо, не се паникьосвайте и второ, проверете какво може да причини такъв провал. Тази статия ще ви помогне в това.

Провал или грешка?

Изправени пред проблема с липсата на въртене в машината, първо трябва да елиминирате всички потребителски грешки. За да го кажа, уверете се, че машината наистина се е счупила. Факт е, че прането ще остане мокро, ако е избран режим, за който не е предвидено въртене или работи с ниски скорости. В крайна сметка ви се струва, че колата е спряла да се притиска добре.

машината не се навива

Освен това някои потребители изключват завъртането и след това забравят да го включат. Друга често срещана причина, когато пералнята не се навива, е неправилното разпределение на прането. Това се случва, когато прането е твърде малко в барабана или е обемно, но е много леко, например завеси от органза.

В този случай трябва да проверите дали машината е извадена по принцип, като включите функцията за въртене отделно и поставите памучни предмети, например кърпи, в барабана.

Причината за лошото въртене или липсата му може да е запушен дренажен филтър. Достатъчно е да развиете такъв филтър, разположен в долната част на машината, и да го изплакнете. Развийте частта, бъдете готови за изтичане на водата от дупката и затова подгответе добър голям парцал и заменете плосък контейнер.

Типични повреди

Ако пералната машина не се върти, при никакви обстоятелства дори не се стартира отделна функция за въртене, по-вероятно е да се е счупила някаква част в машината. Най-често пералните машини Kandy се провалят:

  • дренажна помпа;
  • контролен модул (по-точно контролерът на модула);
  • tachosensor.

Отказът на която и да е от тези части блокира работата на оборудването, въртенето не се извършва. За да отстраните щетите и да ги поправите, трябва да се запасите на време и инструменти. На първо място, ще ви трябва отвертки и клещи, както и мултицет.

отстраняване на неизправности

Отстраняването на проблеми е най-добре да се започне с помпа. Той се отстранява и монтира в колите на марката Kandy през дъното. За целта поставете оборудването на своя страна. Освен това всички проводници и тръби, които се държат чрез скоби, са изключени от помпата.

За ваша информация! След като изключите дюзите от помпата, те могат да се мият едновременно с нетвърда четка. Така няма да ги почистите само от мръсотия и слуз, но и от неприятна миризма.

От отстранената помпа първо свалете капака и проверете работата на работното колело. Ако върху него няма коса и отломки, тя се върти добре, след това те продължават да проверяват електрическата част на помпата. Като вземете мултицет, проверете съпротивлението на частта. Ако изгори, тогава има само един вариант - да си купите нова помпа и да инсталирате вместо старата.

Замяна на помпата Kandy

След помпата проверете тахометъра. Той е монтиран на двигател, така че тази процедура за проверка е оправдана. За целта е необходимо само да отворите сервизния капак на кутията отзад или да премахнете целия заден капак. По-долу под резервоара ще видите двигателя, на вала на който има тахометър. Преди да го отстраните, първо трябва да свалите задвижващия ремък от макарата и двигателя, след което развийте двигателя и го извадете от машината.

Сега изключете проводниците от сензора и измерете съпротивлението, което обикновено трябва да бъде 60 ома. Обърнете внимание на болта, който държи сензора. Той не трябва да виси, в противен случай сензорът за скорост ще бъде „бъги“. За подмяната на тази част е написано в статията Тахометър в пералнята.

Важно! Сензорът на двигателя се счупва, когато пералнята е претоварена с пране.Затова никога не зареждайте максимално своя домашен помощник, а бельото се разтяга по-лошо и износването на частите ще се увеличи.

подмяна на тахометър

Може би най-проблемната част от пералнята Kandy е управляващият модул. Това е електронната част на шайбата, която не е толкова лесна за проверка, особено ако не сте се сблъсквали с това и сте пълен лаик. Ако това е така, тогава е по-добре незабавно да се обадите на капитана и да му поверите тази работа, защото в противен случай можете да изпаднете в неприятности, които се превръщат в значителни разходи.

Борд за управление на Канди

Ако дори сте малко запознат с електрониката и ви се е наложило да работите с печатни платки, внимателно проверете за работа с помощта на мултицет всички контролери на свой ред, които ще видите. Един от тях е отговорен за въртенето. Можете, разбира се, предварително да изтеглите схемата на модула и да разберете коя част е отговорна за това, но е много по-лесно да проверите и откриете неизправност, използвайки метода „poke“. Вярно е, че това ще работи само ако контролерът е наистина дефектен, ако има проблем с трасето или други полупроводникови компоненти, веригата ще е необходима недвусмислено.

За да обобщим, трябва да отбележим, че ако пералнята работи, работи и след това „бам“ - реши да спре натискането, трябва незабавно да потърсите причината за проблема. Важно е да запомните, че повреда, която не е открита навреме, води до примка от допълнителни проблеми. И колкото по-дълго работим с дефектна шайба, толкова по-скъп е ремонтът по-късно.

   

1 коментар на читателя

  1. Граватар Марина яхт клуб:

    Благодаря ти много! Много полезна статия!

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини