Всичко за пералните машини

Барабанът не се върти в пералнята Candy

барабанът не се върти в пералнята KandyКакво се случва след зареждане на пране в барабана на перална машина Kandy? Домакинята задава режима на измиване и машината започва да изтегля вода. Веднага след като се събере необходимия обем вода, двигателят стартира и машината започва да се мие, но след известно време има непланирано спиране на машината. Защо барабанът не се върти в пералнята? Ще потърсим отговора на този труден въпрос.

Първоначално действие

Какво да направите в случай на аварийно спиране на машината? В такава ситуация човек не трябва да се паникьосва. Първата стъпка е да изключите захранването и да изключите кабела от контакта. След това трябва да се подготвите за източване на водата. Отводняването става през филтърния отвор. Срещу дупката трябва да инсталирате някакъв контейнер, предназначен за източване на водата. След като водата се отстрани, можете да извадите прането от барабана.

Когато „поставяте диагноза“, е необходимо да разберете в кой момент е спрял. Ако това се случи по време на въртенето, прането ще бъде просто мокро и по него няма следи от почистващи препарати. Ако конфитюрът е възникнал по време на измиване, тогава всички неща в барабана ще бъдат на прах.

След като прането бъде извадено, можете да опитате да завъртите барабана ръчно. Ако опитът е бил неуспешен, тогава най-вероятно причината е било чуждо тяло или счупена част. Ако барабанът се обърна без много усилия, тогава проблемът се крие в електронната система.

Не претоварвайте машината с бельо.

И още нещо. Често домакинята претоварва барабана и това също може да доведе до спиране при миене. В този случай можете да разделите прането, положено в прането, на две части и да опитате да рестартирате машината.

Машините, произведени днес, са оборудвани със сензор, който контролира масата на зареденото пране. Тези данни се показват на монитора.

Преди да се постави "окончателна диагноза" е необходимо да се провери маркучите за тяхното затягане, както и състоянието на филтъра. Всъщност причините машината Candy да не върти барабана са многобройни. Ще трябва да ги обмислим един по един.

Чужди предмети в резервоара

Често поради надзора на господарката, чужди предмети влизат в резервоара и в най-неочакван момент могат да спрат въртенето на барабана. Предмет, който е заседнал между барабана и стената на резервоара, може лесно да причини сериозни щети. Тези повреди водят до ремонт на резервоара.

За да търсите чужди предмети, има смисъл да се въоръжите с фенерче и да извършите щателна проверка на барабана. Вероятно е да се намери бутон или нещо друго, което е причинило устройството да спре.

Чужди предмети, извадени от пералнята

Извадете чуждо тяло с повишено внимание. Има голям брой предмети, които могат да влязат в машината случайно и да ги видите през дупките на барабана не винаги е възможно. За да извлечете малки елементи, ще трябва да извършите частично разглобяване на тялото на машината.

Последователност на разглобяване

Алгоритъмът за частично разглобяване не изглежда много сложен. За да се гарантира комфортна работа, е необходимо да паркирате автомобила по такъв начин, че достъпът до него да бъде осигурен от всички страни. Следваща нужда:

  • развийте болтовете, разположени на задния панел и придържайки горния капак;
  • натиснете капака напред с известно усилие и след това го извадете;
  • ние обръщаме крепежните елементи, които са разположени зад и премахваме задната стена;
  • извадете окабеляването от нагревателя, разхлабете гайката му, вдигнете щифта вътре;
  • много внимателно извадете нагревателя.

След отстраняването му се образува дупка, през която можете да продължите търсенето и извличането на чужди предмети. Ако чужд предмет е заседнал в горната част на барабана, тогава можете да го превъртите, след което залепените предмети ще паднат надолу, откъдето могат да бъдат лесно отстранени.

Неизправност на лагера

Може да възникне и аварийно спиране на барабана поради неизправност в лагера. По време на разглобяването на барабана е необходимо да се провери целостта на лагера и уплътнителната яка, между другото, те могат да бъдат сменени незабавно.

Амортизацията може да бъде определена от звука на машината, износеният лагер прави дрънкане, клат, удар. Освен това машината започва да вибрира силно по време на измиване. Всичко това показва износването на лагера и че е време да го смените.

изваждаме резервоара на пералнята Kandy

За отстраняване на лагера е допустимо използването на импровизирани инструменти. След разглобяването му, гресът се задвижва на мястото му на монтаж. Преди да свалите износен лагер, е необходимо да разглобите пералнята. Тази процедура ще изисква наличието на обикновен инструмент за пейка. С него трябва да премахнете предния капак, дозатора, контролния блок. Всеки от блоковете е монтиран на винтове или пластмасови щипки, те трябва да бъдат отстранени преди отстраняване на части и възли.

След отстраняване на предния панел и други компоненти можете да премахнете задния и горния капак. След това свалете противотежестта. Всичко това е необходимо, за да получите достъп до лагерния монтаж.

сваляне на лагер

По време на разглобяването на пералнята тръбите трябва да бъдат демонтирани, с други думи, те премахват всичко необходимо за свободен достъп до лагерния възел и мястото, където са свързани барабана и резервоара.

Непосредствено преди изваждането на монтажа, който включва резервоара и барабана, електрически мотор се отстранява от корпуса. Сега можете да започнете да разглобявате резервоара - резервоар. След отстраняване на възела е препоръчително да го преместите на работна маса. След това те премахват лагера, маншетите, запушват мазнината и монтират нови части.

При сглобяването на барабана трябва да се внимава специално, кръстовището трябва да се третира с уплътнител, това е необходимо, за да се предотвратят течове.

Задвижващ колан

За да получите достъп до задвижващия колан, задната част на машината трябва да бъде извадена. По време на работа коланът може да се изплъзне от шайбата, ще е необходимо да го върнете на мястото си и да проверите работата на машината. По време на работа коланът може да се износва, да започне да се подхлъзва и в крайна сметка да се счупи. В този случай тази част трябва да бъде заменена.

Когато инсталирате колана на редовно място, е необходимо да се вземе предвид кой двигател се използва при проектирането на машината. Ако е инсталиран асинхронен захранващ блок, тогава най-вероятно се използва V-ремък. Ако е монтиран колекторния мотор, тогава се монтират V-оребрени колани.

За да инсталирате клиновия ремък, е необходимо да разхлабите двигателя и да го преместите леко към барабана. След като монтирате колана на шайбите и върнете двигателя в първоначалното си положение. За затягане на колана трябва да се използва регулиращ винт. Напрежението на колана трябва да е плътно.Когато се натисне коланът, намаление от 5 мм се счита за нормално.

дръпнете задвижващия ремък

V-оребреният колан в напречно сечение прилича на зъбен профил. Параметрите на колана са маркирани от външната му страна. Методът за подмяната му е идентичен с метода за подмяна на V-образен колан. Силата на опъване на V-оребрения колан трябва да бъде по-слаба от тази на V-образния колан.

Обърнете внимание на двигателя

В процеса възниква ситуация, когато четките в резултат на износване престават да осигуряват пренос на ток към ротора на електроцентралата. В резултат на това в определен момент двигателят просто ще спре. Затова е необходимо периодично да се проверява тяхното състояние.

Важно! За подмяна е необходимо да се използват само онези четки, които са проектирани специално за инсталирания модел на електродвигателя. Инсталирането на различни четки рано или късно ще доведе до повреда на двигателя.

За да проверите състоянието на „двигателя“, е необходимо да демонтирате задната стена на корпуса на „домашния помощник“. Преди това е необходимо да изключите машината от захранването.

  1. Изключваме двигателя от подходящи за него проводници.
  2. След като извадим устройството, го поставяме отстрани, така че мястото, където е инсталирана четката, да е в горната част.
  3. Развиваме крепежните елементи и изваждаме четката от корпуса на мотора.

проверете четките на двигателя

При подмяна на износени четки не трябва да се забравя състоянието на колектора. По време на работа върху него се образуват въглеродни отлагания и драскотини. За да ги премахнете, използвайте "нулева" абразивна кожа или можете да използвате твърда гума. Премахвайки износените четки, инсталирайте нови.

След монтажа двигателят се връща на мястото си, проводниците са свързани, капакът се подменя. След това трябва да проверите пералнята за ефективност. И само след това пералната машина може да бъде пусната в експлоатация.

Двигателите, които са инсталирани в блокове от този клас, имат висока надеждност и за да го счупите, трябва да положите извънредни усилия. Но понякога може да възникне намотка късо съединение или скъсване на жица или на статора, или на ротора. Първият признак за възникване на такава ситуация е, че машината работи нормално на празен ход, а когато прането се пусне в барабана и се пусне в работен режим, защитата се задейства и електричеството в къщата се изключва.

проверка на двигателя

Когато жица е къса или счупена, барабанът просто не се върти, но машината прави гърмеж. Двигателят в това състояние може да бъде ремонтиран, но ако миришете, когато включите захранването от силовото отделение, тогава най-вероятно двигателят ще трябва да бъде сменен.

За да проверите състоянието на намотките на електроцентралата, се използва устройство, наречено мултицет или тестер. Трябва да проверим съпротивлението на съседни летви, като разминаването не трябва да надвишава 5 ома. Тествайте съпротивлението на намотката. Инсталираме една сонда на монтажа, с друга сонда, която провеждаме по дължината на статора. Ако съпротивлението е възможно най-високо - това е норма. Ако те бъдат счупени, тогава съпротивлението ще има тенденция към нула.

Предотвратяване на разрушения

Ако възникналите проблеми са били решени, трябва да се вземат мерки за предотвратяване на възникването им в бъдеще. За да направите това, трябва да следвате няколко прости правила. По-специално, преди да заредите барабана, е необходимо внимателно да проверите джобовете, в които могат да останат всякакви малки неща, например запалка.

Също така трябва да използвате специална решетка, която е заредена с малки неща, бельо. За да се спести електрониката от скокове в захранването, е препоръчително да свържете машината чрез регулатор на напрежението, Когато слагате пране в барабан, трябва да се опитате да не го претоварвате.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини