Всичко за пералните машини

Пералнята на Bosch не се включва

Bosch не се включваКогато къщата изключи тока, се чувстваме много неудобно. Същото се случва, ако пералня като Bosch внезапно не се включи. Несъмнено можете да се обадите на магьосник, който ще реши проблема. Но какво ще стане, ако няма пари за услугите на майстор, но трябва да се справите със ситуацията. В този случай трябва сами да проверите всичко и ние ще ви помогнем да намерите причината за неизправността. И ако не можете да го премахнете, тогава се обадете на специалист.

Възможни причини за неизправност

Включването на пералня Bosch може да бъде придружено от различни симптоми:

 1. пералнята може изобщо да не реагира на включване на мрежата и натискане на бутона за включване / изключване .;
 2. След включване на машината светва един индикатор и след това не се стартира режим;
 3. след натискане на бутона за захранване всички индикатори започват да мигат, пералнята не работи, не се активира режим на пране.

Причината за такива симптоми може да бъде следните неизправности:

 • липса на нормално напрежение в електрическата мрежа или неизправност на контакта;
 • един от електрическите проводници вътре в машината е счупен;
 • шумовият филтър изгоря;
 • устройството за заключване на вратата не работи;
 • контролното устройство или електронната платка са повредени.

Важно! Пералната машина Bosch не се включва - това може да се дължи на пренапрежение, така че не забравяйте да изключите машината от електрическата мрежа след измиване.

Занимаваме се с електричество

FPSНа първо място, ако пералнята не се включи, проверяваме дали има електричество в апартамента, може би просто, служителите на Енергийната мрежа изключиха къщата за известно време. След това проверяваме работоспособността на контакта, като включим обслужващо устройство, например настолна лампа. В случай на неизправност, сменете контакта, като първо изключите електричеството или се обадете на електротехник.

„Слабата точка“ на всяка машина и Bosch не прави изключение е защитата от пренапрежение, която се намира в края на захранващия кабел, вътре в тялото на машината. Той изглажда шума от напрежението. Тъй като параметрите на напрежението в мрежата не винаги се наблюдават и могат да се увеличат рязко, което неизбежно ще доведе до факта, че филтърът изгаря, така че машината не се включва. Тази част обикновено не подлежи на ремонт, тя се сменя с подобна.

Обърнете внимание! Работата на интерференционния филтър се проверява с помощта на мултицет, първо се извиква разбивка и след това се измерва напрежението на входа и изхода. Ако всичко съвпада, FPS работи, в противен случай - не.

При продължителна употреба на оборудването захранващият кабел или щепсел може да се влоши, така че пералнята не се включва. Това се случва изключително рядко. Но нека не го отстъпваме. Проверете жицата и с мултицет. В случай на неизправност е възможна само подмяна.

Що се отнася до системата от електрически проводници вътре в пералнята, дори внимателната проверка, без да се използва тестер, може да ви помогне да идентифицирате проблема, защо оборудването не се включва. Проводниците между машинните компоненти могат просто да изскачат от конекторите, създавайки проблем, когато са включени. Ако нищо не се открие визуално, тогава ще трябва да позвъните всички проводници на свой ред, за да изключите причината, работата е проста и старателна.

Проверка на устройството за заключване на вратата

UBL в миещия BoschВсички перални машини за предно зареждане на Bosch са проектирани по такъв начин, че двигателят да се стартира само след напълно заключване на люка на вратата. Ако люкът не е затворен херметически или заключващото устройство не изпраща сигнал до платката за управление, в резултат пералната машина не се включва.

Устройството за заключване на люка се променя доста просто, процесът на всички перални машини е подобен и подробно описан в статията Как да сменим брава на вратата?

Командно устройство и табло за управление

В зависимост от модела на шайбата Bosch, напрежението се подава към бутона Start, към командното устройство или към електронната платка.Ако има бутон, след което прикрепете сондата на мултицета към неговите контакти, ние установяваме дали работи или не, не забравяйте да звъните на проводниците, които пасват на бутона.

Важно! Напрежението на бутона трябва да се проверява както на включване, така и на изключване, а самата пералня трябва да бъде изключена от мрежата в този момент.

програмист на пералняЩо се отнася до командното устройство, то се срива изключително рядко и след това след няколко години работа. В пералните машини на Bosch, за да разглобите командното устройство, трябва да премахнете горния капак на кутията и развийте предния панел. Ремонтът на програмиста в повечето случаи е непрактичен. Тя трябва да бъде променена и най-добре е да поверите работата на капитана. Можете да разберете как изглежда това устройство и къде се намира, като гледате видеоклипа по-долу.

По същия начин, не се ангажирайте да поправяте контролното табло, ако не разбирате нищо от електрониката. Дори при подмяна на тази част има свои собствени нюанси. Някои контролни карти се продават не програмирани, така че ще трябва да го програмирате преди инсталирането и само професионалист може да го направи. Следователно всичко, което люлее „пълнежите“ за управление на машината, е най-добре да се остави на капитана. Всичко останало е напълно разрешимо самостоятелно. Добър ремонт!

   

2 коментара на читателите

 1. Граватар Владимир Владимир:

  Статия за домакините ... моята машина Bosch се включва и може да работи за 5, 10, 60 минути или може да се изключи по всяко време! След проверка - код E00! И какво се случва не е ясно !?

 2. Граватар Настя Настя:

  Бутонът за захранване не реагира, когато е свързан към контакт, машината започва да издава странен шум, което никога не се е случвало преди. Вратата е плътно затворена и не се отваря, какво да правя?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини