Всичко за пералните машини

Пералнята на Bosch не загрява вода - какво да правя

SM Bosch не загрява водаМайсторите вдигат глава с недоверие, без да разбират защо много потребители са склонни да сменят нагревателя, когато пералнята спре да отоплява водата. Липсата на отопление може да бъде резултат от различни повреди и днес ще се опитаме да ги опишем. Ако сте изправени пред факта, че вашата пералня Bosch не загрява вода, не бързайте да правите прибързани заключения. Първо трябва внимателно да проверите всичко, това ще направим сега.

Причини за повреда

Без отопление при миене? Обикновено домакинята забелязва подобна повреда почти веднага след проявяването си. Първо, бельото започва да се разтяга много по-лошо, и второ, кондензът се появява на вратата на люка по време на измиване, което показва, че се измива отвътре със студена вода.

В повечето случаи машината продължава да работи нормално, въпреки липсата на топлина. Но понякога спира, като дава грешки F19 или F22. Трябва незабавно да разрешим проблема, но как да извършим ремонти, без да имаме съответните знания и опит? Не се притеснявайте за това, нашите специалисти винаги са готови да помогнат. Нека първо да подчертаем кръга от възможни неизправности.

 1. TEN изгоря или веригата му се прекъсна.изгори ТЕЕН
 2. Температурният датчик или неговата верига не са успели.
 3. Сензорът за нивото на водата е запушен или изгорен.
 4. Контролният модул е ​​дефектен, фърмуерът е „полетял“.

Да определи специфичната неизправност по външното поведение на пералнята на Bosch е дори трудно за опитен майстор. Аматьорът ще може да открие повреда само по време на класическата проверка. Как се реализира, сега ще разкажем.

TEN или неговата верига

Нагревателят в пералнята на Bosch е разположен отпред, така че за да стигнете до него, трябва да премахнете предната стена на корпуса. Само защото предната стена не може да бъде премахната, първо трябва да:

 • премахнете горния капак;
 • издърпайте контейнера за прах;
 • развийте контролния панел;
 • извадете декоративния панел;
 • извадете маншета на люка;
  разбор на SM Bosh_1

Маншетът на люка не може да бъде напълно отстранен, достатъчно е да издърпате скобата и да поставите ластика в барабана.

 • развийте UBL.
  разбор на SM Bosh_2

За частично разглобяване на пералнята е достатъчно да вземем отвертка за четири и шестстранни бита, а за тестване ни е необходим мултицет. На първо място, ние проверяваме съпротивлението на самия нагревател, който е инсталиран в специално гнездо в резервоара. След това проверете захранването.

разбор на SM Bosh_3

В бъдеще ние действаме върху резултата от проверката. Ако нагревателят е повреден, трябва да го извадите и да поставите на негово място нова оригинална част. Ако се открие отворена верига, трябва да спойкате жицата или да я замените, ако е повредена. Повече процессменете нагревателя в пералнята на Bosch описани в същата статия, така че умишлено пропускаме детайлите и продължаваме напред.

проверка на устойчивост на TENA

Датчик за температура

Температурният сензор се счупва не толкова често, обаче си струва да се провери. Причините за неизправността на температурния сензор се крият в прегряването на водата, във фабричен дефект или в повреда на системата, но в крайна сметка причината не е толкова важна. Много по-важно е да откриете проблема навреме и да замените дефектната част.

Температурният датчик е инсталиран директно в уплътнението на нагревателния елемент., което означава, че както в предишния случай ще трябва частично да разглобим пералнята на Bosch, за да стигнем до тази част.

Преди да разглобите пералнята на Bosch, изключете я от електрическата мрежа и изключете водата.

 1. Вземаме отвертка с бухалка Т-20 и развиваме винтовете, които държат горния капак на тялото на машината. Плъзнете капака малко напред и след това го повдигнете нагоре.
 2. До края изтласкваме съда за прах към нас и след това натискаме езика в областта на отделението за препарат за изплакване, издърпваме съда за прах.
 3. Под дозатора има винтове, които държат контролния панел, те трябва да се развият.От дясната страна на контролния панел на шайбата има още един винт, също трябва да го развиете.
  разбор на SM Bosh_4
 4. Контролният панел сега "седи" на ключалките. С известно усилие я щракнете и я свалете. Внимавайте да не разкъсате проводниците.
 5. Отваряме напълно вратата на люка, огъваме маншета отгоре с пръсти и след това хващаме скобата на пружината с отвертка. Като издърпате пружинната скоба нагоре с отвертка, можете лесно да я разглобите.
 6. Напълваме маншета вътре в люка, така че да не пречи на отстраняването на предната стена на тялото на машината.
  разбор на SM Bosh_5
 7. Под предната стена на машината има тесен декоративен панел. Закопчава се на ключалки. Извадете внимателно декоративния панел и след това развийте всички винтове, придържащи предната стена на кутията.
 8. Развиваме винтовете близо до UBL, както и един винт, който е разположен отгоре между предната стена на тялото на машината и контролния панел.
 9. Извадете внимателно предната стена, като същевременно изключвате захранващия кабел UBL.
  разбор на SM Bosh_6

И така, нагревателят с температурен датчик вече е "на пълен изглед", какво да правим след това? И тогава премахваме проводниците от температурния сензор и проверяваме неговото съпротивление. Ако сензорът е дефектен, развийте гайката за опъване, отстранете стария сензор и инсталирайте нова част на негово място. Ако сензорът е непокътнат, трябва да проверите окабеляването за отворено.
CM Bosch сензор за температура

Датчик за ниво

Ако вашата пералня Bosch не се нагрее, сензорът за нивото на водата може да е повреден. На пръв поглед няма пряка връзка между сензора, който определя нивото на водата в банката на шайбата и загрява водата, но това е само на пръв поглед. Всъщност именно превключвателят за налягане може да стане виновник на този проблем.

CM Bosch сензор за нивоВ близост до нагревателя е разположен датчик за ниво на водата, така че няма да описваме повторно частичното разглобяване на пералнята. Внимателно четейки предишния параграф, можете да стигнете до този детайл. На първо място, трябва да проверите дали тръбата на превключвателя за налягане е запушена.

 1. Сложихме ръце между резервоара и страничната стена на тялото на пералнята Bosch.
 2. Усещаме тръбата, която отива към превключвателя за налягане и внимателно я изваждаме.
 3. Изваждаме тръбата и я инспектираме за запушване, при необходимост я издухваме.

Ако няма блокиране, е необходимо да се провери съпротивлението на намотката на превключвателя за налягане. Неизправна бобина не може да бъде поправена, ще трябва да извадите проводниците от сензора за ниво, да премахнете счупения превключвател за налягане и да поставите работна част. Проверяваме окабеляването по стандартен начин за повреда.

Контролен модул

След като се уверите, че нагревателят, термичният сензор и превключвателят за налягане на пералнята на Bosch работят, а окабеляването е непокътнато, трябва да помислите за проблеми с електрониката. Има голяма вероятност от неизправност в контролния модул.

Трудно е да се каже каква е природата на тази неизправност. Възможно е гумата да е изгоряла или следата да е повредена. Може би фърмуерът просто е „летял“ и той трябва да бъде нулиран. Има много варианти и е възможно да се установи истинската причина само в резултат на цялостно професионално тестване. Силно препоръчваме да поверите тази работа на опитен майстор, защото ако в резултат на импровизиран ремонт повредите контролния модул, разходите за подмяната му ще са огромни.

Сравнително евтин майстор ще изпробва електронния блок на пералнята на Bosch и ще издаде своята присъда: ремонт или подмяна. Най-често електронните компоненти трябва да бъдат ремонтирани, така че не се разстройвайте преди време.

Как да се мие без ремонт

В случай, че нямате време да ремонтирате машината Bosch и трябва да изтриете натрупаната планина от пране сега, ние предлагаме оригинален изход. Веднага направете резервация, че за дълго време е по-добре да не работите с дефектната машина и да я поправите възможно най-скоро. И така, как да перете правилно дрехите, ако машината откаже да загрява водата?

 1. Първо определяме при каква температура ще изперем нещата. Задаваме посочената температура на бойлера за битови нужди (например 600В) и изчакайте, докато водата се загрее.измиване без ремонт
 2. Подхождаме към пералнята и изключваме подаването на студена вода към нея. Отворете съда за прах, изсипете праха в него и поставете душ главата.
 3. Поставяме мръсно пране в барабана на пералнята, затваряме вратата на люка, включваме машината и настройваме програмата за пране.
 4. Веднага включете горещата вода, която започва да тече през душовата глава в контейнера за прах, промивайки праха в резервоара на пералнята.
 5. Изчакваме, докато водата се набере и наблюдаваме поведението на пералнята. Щом има достатъчно вода, машината ще започне да се мие, по това време трябва да изключим горещата вода, извадете душовата глава от тавата и натиснете съда за прах на мястото си.
 6. Отваряме предварително затворения кран за студена вода и можете спокойно да напуснете банята. Тогава пералнята ще довърши самото измиване, изсипе сапунена вода, помпа в водата за изплакване, изплакнете прането и след това го извадете. Всичко това ще стане без вашето участие.

Както вече сте забелязали, този метод е подходящ не само за тези, които имат топла вода. Ако в къщата ви има само студена вода, можете да загреете две кофи с гореща вода и постепенно да излеете тази вода през приемника за прах в резервоара на пералнята. Ефектът ще бъде абсолютно същия.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини