Всичко за пералните машини

Барабанът на пералната машина виси и залита

lavatriceБарабанът на пералнята, увиснал и издаващ подозрителни звуци, трябва да ви предупреди най-малко, а вие трябва да се запитате защо това се случва. Това поведение на най-важната мобилна единица може да бъде предвестник на сериозна повреда, така че не можете да оставите всичко такова, каквото е, и да продължите да миете. Какъв вид повреда на пералнята дава разхлабен барабан, как да ги идентифицираме и как да ги поправим? Ще поговорим за всичко това в тази статия.

Причини за повреди и как да ги определим?

Производител на барабана на пералната машина е определен от производителяследователно, ако се хванете за стените му и го разклатите, той ще се люлее леко отстрани - това е нормално. Няма да се чуят силни чукащи звуци. Друго нещо, ако става въпрос за разбивка, за да разберете, първо направете следното.

 • Отворете капака на люка на пералнята, хванете барабана с ръце и го преместете отстрани без допълнителни усилия и след това завъртете барабана по посока на часовниковата стрелка. Ако в същото време чуете сравнително силно чукане или тракане, това е първият знак за повреда.
 • Включете пералнята и задайте програмата за въртене с максимално възможна скорост (обикновено 1000, 1200, 1400 об / мин). Ако по време на бързо въртене барабанът увисна много, има усещане, че е отлетял от оста и всичко това отново е придружено от силно изразени шумове - това е или повреда на лагера, или амортисьор.
 • За да проверите за повреди, потърсете под дъното на пералнята. Обикновено проблемите с носенето са придружени от изтичане на вода през подвижен елемент, разположен на гърба на резервоара. Има голяма вероятност лодка да се натрупа под машината след измиване, това ще означава само едно - трябва да смените уплътненията и лагерите на барабана.
 • Ако има силно почукване, но водата не изтича, по-добре все още да не ходите до лагерите, а проверете амортисьорите. До тях се стига много по-лесно.

Обърнете внимание! Докато въртите барабана на пералнята, обърнете внимание на това колко лесно или силно се върти. Ако барабанът се върти ясно силно, изглежда, че е отлетял - това е косвен знак за неизправност в лагера.

В началния етап е невъзможно да разберете нещо, без да разглобите пералнята. Невъзможно е да се определи точно какво се е счупило в колата, без да се отваря кутията, следователно, за да изясним проблема, премахнете горния му капак и вижте.пералня

Повредените пружинни окачвания или амортисьори обикновено се разпознават лесно. Достатъчно е внимателно да ги разгледате и още по-добре да ги разклатите леко. Ако се установи поне едно повредено пружинно окачване или амортисьор, тогава помислете, че е открита повреда и няма да се налага да разглобявате резервоара за фиксиране на лагерите. Ако окачванията и амортисьорите работят точно, тогава трябва да се изкачите по-нататък в машината и да извадите резервоара от нея.резервоар за перална машина

Какво ще се изисква за самостоятелно поправяне?

Набор инструменти и аксесоари за поправка на висящ барабан ще зависи изцяло от естеството на повредата. Ако трябва да смените амортисьори или пружини, тогава е достатъчно да вземете плоска и Phillips отвертка, шило, комплект ключове и съответно комплект амортисьори или пружини, подходящи за този модел „пералня“. Но ако е необходимо да смените лагерите, тогава инструменти и компоненти ще трябва малко повече:

 1. чук с меден чук;
 2. стоманена пръчка или шпилка;
 3. студено заваряване или уплътнител;
 4. отвертки шил, плосък и Филипс;
 5. комплект глави и гаечни ключове;
 6. клещи;
 7. специализирана смазка за механизми на перални машини;
 8. комплект лагери и уплътнения за конкретен модел на пералнята.

инструменти за ремонт на перални машиниЩе се нуждаем от чук с меден чук за по-деликатно отстраняване на вала от косата на барабана на пералнята, тъй като това е такъв чук, който избягва да повреди деликатните детайли. Стоманена пръчка или шпилка или друго подходящо устройство е необходимо за чукане на лагери от седалката. Всъщност, без значение какво ще бъде устройството, основното е, че се вписва по дължина, дебелина и се състои от метал.

Може да се изисква студено заваряване или уплътнител, ако конкретен модел перална машина има неразделим резервоар. В този случай, за да разглобите резервоара, той се прерязва през шева и след това се свързва с помощта на самонарезни винтове и студено заваряване. С помощта на шило е удобно да извадите маслените уплътнения и да издърпате старите маслени уплътненияи отвертките са полезни за отвиване на крепежни елементи, както и за комплект глави и гаечни ключове. За запълване на уплътненията и смазване на амортисьорите е необходима специална грес.

Важно! Ако решите да смените лагерите - не пестете, сменете всички с комплект. По-малко тогава трябва да се качите в купето на автомобила и да го направите.

Поправете повреди

Ремонтът на лагерите на пералнята е доста сложна процедура.

 • Първо, трябва да го разглобите правилно, за да стигнете до резервоара и да го извадите. Проблемът е, че различните перални машини от различни производители трябва да се разглобяват по различни начини - това усложнява въпроса.
 • На второ място, трябва правилно да разглобите резервоара на пералнята.
 • Трето, трябва правилно да премахнете счупените лагери, без да повредите нищо. Всичко това създава проблеми. Прочетете повече за това как да смените лагерите в пералнята, като използвате пример на LG. относно подмяната на лагерите в машина на LG?

Окачването или амортисьорите са малко по-лесни за замяна, обаче има и „клопки“ и в този бизнес. При някои модели перални амортисьори могат да се достигнат през горната стена и през дъното на шкафа. Това е много удобно, тъй като спестява много време и усилия, необходими за отстраняване на панела, предните и задните стени на машината.

амортисьори за перална машинаВ този случай трябва само да развиете крепежните елементи, които държат амортисьорите, да ги извадите и след това да завиете нови. Ако само един амортисьор е излязъл от строя, тогава все пак трябва да промените всичко - винаги трябва да го направите. В повечето модели перални машини, амортисьорите могат да бъдат достигнати само чрез демонтиране на предната му стена. Как да действаме в този случай?

 • Извадете горната стена на корпуса на пералната машина, като развиете няколко крепежни елементи и го издърпате към себе си и след това нагоре.
 • Извадете праховата кювета и плочата, която покрива филтъра за източване.
 • Развийте заключващите елементи, държащи контролния блок, и го извадете след откачане на проводниците.
 • Отворете люка на пералнята, след това вземете отвертка и демонтирайте ключалката на люка, като развиете двата крепежни елементи и го изключете от сензора.
 • Вземете шила и внимателно вземете скобата, която се намира на гумения маншет. Вземете маншета с пръсти и внимателно го издърпайте.
 • Развийте крепежните елементи в областта на праховата кювета, под контролния блок, в горния и долния десен ъгъл на тялото на машината и отстранете предната стена. Достъпът до амортисьорите е отворен, ние ги променяме по описания по-горе начин.

Процесът на подмяна на такива части сме описали в най-общата форма. Целият процес е описан по-подробно в статията, Как да сменим пружините и амортисьорите в пералнята?

За да обобщим, трябва да отбележим, че ако барабанът на „пералнята“, който служи верно повече от година, се спъва и чука, много е вероятно той да е изхабил амортисьори или лагери. Какво да правя Не позволявайте на тази ситуация да се унесе, спешно трябва да проверите барабана и да поправите дефектните компоненти. Успех!

   

6 коментара на читателя

 1. Граватар Елена Елена:

  Полезна статия. Благодаря ви

 2. Граватар Вячеслав Вячеслав:

  Всичко е изгодно, разбираемо!

 3. Граватар Олег Олег:

  Благодаря много за консултацията. Кампания Имам тази разбивка. Ще разбера ... полезна статия.

 4. Граватар Александър Александър:

  Видеото е дълго и досадно. Издърпване на котката ...

 5. Граватар Мария Мария:

  Благодаря ви Успокои. Би било полезно да знаете колко ще вземе майстора.

 6. Граватар Падаван Padavan:

  Могат ли амортисьорите да са твърде твърди? Дори странно. Двигателят е нормален, барабанът не свири, коланът е опънат нормално, но при високи обороти и с товар от около 3-4 кг, колата започва да „удря“ някъде отдолу. Амортисьорите след година на доста интензивна работа се чувстват същите нови и покрити със стар прах, сякаш не работят.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини