Всичко за пералните машини

Хипоалергенен прах за бебе

хипоалергенни праховеВсе по-често се сблъскваме с факта, че децата са алергични към домакински химикали, по-специално към перилен препарат. Какво причинява такава реакция? Най-вероятно въпросът е в състава на праха, а не в детето. В повечето прахове се добавят вредни, но в същото време евтини компоненти, които причиняват алергии. Възниква въпросът как да изберем хипоалергенен прах за пране на детски дрехи, така че да е възможно най-безопасен и ефективен?

Какво е опасна алергия към прах?

Алергията към прах за пране при различни деца може да се прояви по различни начини, а някои изобщо нямат такава. Симптомите, които се появяват при деца, са следните:

 • зачервяване на кожата, най-често на гърба, ръцете, краката;
 • пилинг на кожата;
 • появата на малки везикули, обрив;
 • кихане, суха кашлица и сърбеж в очите.

алергия при дете

В тежки случаи могат да се появят пристъпи на астма, силно подуване на лицето. В този случай трябва незабавно да се обадите на лекар, който ще постави диагноза, да предпише лекарство.

Дори ако детето няма алергии, това не означава, че можете да използвате обикновен прах, вредните компоненти могат да проникнат в кръвта, да се натрупват и по този начин да повлияят на работата на вътрешните органи. Така че, когато купувате прах за деца, трябва да обърнете внимание на неговия състав, така че да е безопасен и хипоалергенен.

Безопасен състав на прах

Безопасният прах за пране е този, който не съдържа химикали, а се състои само от естествени съставки. Но такива прахове просто не съществуват, освен ако, разбира се, не сте го направили сами. Основните компоненти на естествен прах са:

 • сапун;
 • сода;
 • лимонена киселина.

Въпреки това, ефективността на такъв прах може да е ниска и срокът на годност ще бъде кратък. Затова към праха се добавят вещества, които измиват упоритите замърсявания, омекотяват водата и предотвратяват образуването на прекомерна пяна. Сред такива вещества не трябва да има:

 • фосфати - те са доста агресивни, се справят добре с петна, но често причиняват алергии, влияят на имунитета на детето;
  Важно! В много европейски страни фосфатите са забранени за употреба, затова обърнете внимание на чужди прахове.
 • зеолитите са заместители на фосфатите, мнозина пишат, че са по-малко вредни, но всъщност всичко не е така. Зеолитите също могат да причинят алергии.
 • Повърхностноактивни вещества - повърхностни вещества, които усилват действието на предишните компоненти, нито един прах не може без повърхностно активни вещества, но повърхностноактивните вещества са различни. Повърхностноактивните вещества от растителен произход в приемлива доза са безопасни, но други видове са вредни.
 • оптичен белина - той се задържа във влакната на тъканта, след това попада върху кожата, което води до сухота, зачервяване, този компонент в добри пудри се заменя с кислородна белина;
 • Парфюмите и ароматите са силни алергени.

Останалите компоненти като сода, натриев цитрат, натриев силикат, сол, ензими могат да присъстват в хипоалергенен прах. Те ще осигурят ефективно измиване.

Присъствието на ензими в праха обаче забранява измиването на вълна и коприна. Вещество като сапонин дезинфекцира дрехите по време на пране.

Преглед на продукта

Обикновено детските прахове могат да бъдат разделени на няколко групи:

 1. Прах без фосфати
 2. Хипоалергенни прахове
 3. Бебешки пудри - тези, които са маркирани с 0+ или надписът за новородени.
 4. Бебешки прахове за автоматична машина
 5. Течни препарати за пране на детски дрехи.

Съгласно този параграф считаме безопасни прахове за пране с надпис "хипоалергенни." Няма да ги класираме и ще кажем кой прах е най-добрият. Вие сами ще го проверите.

 • Garden Kids - основните компоненти на сода на прах, натриев цитрат и натурален сапун, фосфати и зеолити, за щастие, не са в него. Освен това в праха присъстват сребърни йони, които убиват бактериите. Продуктът е концентриран и следователно се използва пестеливо.
  градинска деца
 • Umka - детска измиваща хипоалергенна пудра за деца от раждането. Съставът на праха включва повърхностно активно вещество (5%), сапунен прах (10%), натриев карбонат и силикат. Ароматният състав е тревожен в състава на такъв прах, въпреки че прахът не мирише на практика нищо. Производител - Русия.
  Umka
 • Denkmit Ultra Sensitive - прах за пране за ръчно и машинно пране без аромати и фосфати. Работи при температура от 30 до 90 градуса. Прахът се произвежда в Германия.
  denkmit-ултра-чувствителна
 • Frau Schmidt Ocean Baby е прах без фосфат и зеолит, произведен в Дания. Съставът съдържа ензими, повърхностно активни вещества, лимонена киселина, сол, сулфати. Хипоалергенен състав, потвърден от клинични изпитвания.
  Фрау-Шмид-океана бебе
 • Vish Baby - прах от Израел, производителят твърди, че прахът не причинява алергии и не дразни кожата. Съставът не съдържа фосфати, хлор и други вредни вещества. Алкалните и киселинни съединения, в допълнение към измиването, дават дезинфекционен ефект. Съставът обаче има аромат на жасмин и кислороден белина, така че за деца, предразположени към алергии, е по-добре да не приемате такъв прах.
  Vish-бебе
 • Bon Automat е прах за пране на детски дрехи от раждането. Съставът на праха включва сапун, повърхностно активни вещества, ензими, кислороден белина и парфюм без алергени. В праха няма фосфати и зеолити. Прахът е концентриран, което означава, че се нуждае от по-малко.
  бон-автомат
 • Chu Chu Baby е прах без фосфати от Япония. Добър продукт на основата на сапун, подходящ за машинно и ръчно пране. Съставът не съдържа парфюми, избелватели, но има повърхностно активно вещество. Прахът се концентрира, консумира се умерено.
  Чу-чу-бебе
 • LV микропорошка е хипоалергенен продукт от Финландия, без фосфати, а Пав не повече от 15%. Основата на праха е средство за отстраняване на петна от сапун и кислород. Прахът е одобрен срещу алергии и астма.
  лв на прах

Съвети

В заключение на статията формулираме няколко съвета как да изберем най-безопасната пудра за пране на детски неща.

 • Не забравяйте да прочетете състава, посочен на опаковката. Прахът не трябва да съдържа фосфати и фосфонати, парфюми, съдържанието на ПАВ не трябва да надвишава 30% и след това от растителен произход,
 • Потърсете прах с етикет хипоалергенни.
 • Проверете целостта на опаковката; в мека торбичка парчета прах не трябва да се пробват.
 • Ефективността на пране на праха ще бъде по-висока, ако съдържа кислородна белина.
 • Обърнете повече внимание на прахове от чуждестранни, надеждни производители, например европейски и японски.
 • Преди да измиете, проверете как прахът пени. Един добър прах няма да произведе прекалено много пяна, а миризмата ще е фина или неутрална.
 • По-добре е да купите хипоалергенна бебешка пудра в магазин, за да я изследвате външно. Опитайте се да не прибягвате до покупка в интернет, в края на краищата, ние говорим за дете.

Важно! Ако децата са склонни към алергии, дори и с добър прах, включете функцията за допълнително изплакване. Това ще увеличи безопасността на вашия прах.

Без значение какъв е съставът на праха за пране (без фосфати, pav), можете сами да проверите неговата ефективност. В края на краищата, един и същ прах при някои може да причини алергии, докато други не, дори и да е хипоалергенен прах. Имайте добър избор!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини