Всичко за пералните машини

Електрическата електрическа пералня ли е? Поправете го сами!

Електрическа пералняПералнята не трябва да е опасна за хората, които я използват. Освен това целта на този тип домакински уреди е да създаде по-удобни условия за човешкото съществуване. Тя изтрива, изплаква и изважда бельото. И е от полза за нас, хората, които го използват. Но какво ще стане, ако пералнята бие с токов удар по време или след измиване?

Може би, докосвайки тялото на вашата машина, сте почувствали леко изтръпване от лек електрически разряд. Същите малки неприятности могат да възникнат и с хладилник, и с миялна машина, и с други електрически уреди. Ясно е, че всичко е свързано с електричеството. За да проверите още веднъж това предположение, можете да изключите устройството, като извадите щепсела от контакта. И след това докоснете отново металното тяло. Обикновено в този случай не се появява изтръпване.

Защо пералнята е токова?

От проведения по-горе експеримент може да се направи напълно недвусмислено заключение: напрежението се прилага към корпуса на нашите домакински уреди. И е повече от 30 волта. Тъй като стресът е по-малък от този праг, той не се усеща при докосване със суха ръка.

Ако имате възможност да използвате волтметър, по-добре е да измерите напрежението, което се дава на корпуса. И ако тя е голяма, тогава си струва сериозно да се притеснявате за решението на този въпрос.

Не е изненадващо, но можем да получим леки електрически удари дори от перфектно работеща и работеща пералня. Това може да се случи, защото го включите в стенен контакт, който е обичаен за руските къщи. Тази, която няма заземяване. Причината може да е защита от пренапрежение. Ако не навлизате в чертите на работата му и казвате по-лесно, тогава съвременните автомобили са проектирани да се използват изключително чрез трипроводни наземни изходи. И ако използвате такива гнезда, пералнята няма да бъде шокирана.

Но, за съжаление, в повечето апартаменти и частни къщи се използва стандартът на СССР. Тоест обикновен контакт с два проводника и без заземяване. И не е необичайно да изпитваме дискомфорт от шок, когато сме в контакт с металните части на домакинските електрически уреди.

Как да се отървете от токови удари?

Три заземени проводника в електрически контактСилно нежелателно е да изключите филтърния проводник от стената на пералнята. Да, това ще намали шанса да получите разреждане на електричество при докосване до пералнята. Но това няма да реши напълно възможността за проблем.

Също така с течение на времето окабеляването вътре в машината може да се влоши. И това също може да доведе до факта, че напрежението ще отиде към корпуса.

Остатъчен ток RCDЗа да избегнем тази възможност, можем да използваме RCD (устройство с остатъчен ток). Това устройство автоматично ще дезактивира жицата, когато има електрически теч към земята. По този начин може да ви предпази от продължителен силен шок. За съжаление, изобщо не можете без удар. Тъй като в двупроводна схема на окабеляване, която се използва в много къщи, тя няма да работи перфектно. Но това очевидно е по-добро от силния и траен ефект на тока върху нашето тяло.

Електрическият ток от докосването до случая обикновено е доста малък. И рейтингът на устройството за остатъчен ток също трябва да е малък. Не повече от тридесет милиампа. Можете също да използвате специален RCD. Този, който е инсталиран директно в контакта, който използвате. По този начин вие ще се предпазите от ненужна неправилна работа на това устройство.

Какво трябва да се направи, за да пералнята изобщо да не ни шокира?

Трижилен шнур заземенЗа да не може нашата пералня да не ни шокира изобщо, трябва да използвате специално заземяване на калъфа. Тази предпазна мярка освобождава напрежението от тялото на машината и го води към заземяващия електрод.

Не използвайте водопроводи за заземяване. Това е забранено. Ако вашето окабеляване има само два проводника, тогава трябва да сте сигурни, че тялото на електрическия панел е заземено. В този случай можете да го озелените. За да изясните дали таблото ви има такава защита, можете в организации, участващи в домакински услуги за вашия дом. Например в жилищния офис.

За да обобщим

 • В случай, че окабеляването във вашия апартамент има три проводника (фаза, нула и заземяване), а пералнята все още е шокираща, трябва да сте сигурни, че заземяващият проводник е непокътнат. Можете просто да проверите с "тестера" дали има напрежение между фазата и случая.
 • Ако окабеляването ви е стандартно, тоест с два проводника (фаза и нула), тогава е много препоръчително да направите отделно заземяване за тялото на машината. Не използвайте водопроводи за това.
 • Ако окабеляването е двупроводно, но не е възможно да се заземи, тогава можете да използвате поне прекъсвач на остатъчен ток, монтиран в гнездо.

Да, струва си да се изясни отделно, че тези опции са добре подходящи за работеща пералня. Ако проблемът е, че вътре в машината изолацията на проводниците е счупена, тогава си струва да се реши, на първо място, този проблем. Ако преди машината работи добре и не бие с електричество. И наскоро тя внезапно започна, това не е нормално. И най-вероятно проблемът е в нарушаването на целостта на изолацията. За да се елиминира, е необходимо да се намери място с дефектна изолация и да се изолира. За това можете да използвате електрическа лента.

Освен това временно можете просто да не докосвате пишещата машина по време на работа. И го докосвайте само когато е обезпаразитен. Не бива обаче да използвате този метод, ако вашите домакински уреди имат очевидни повреди и неизправности. Това няма да помогне за решаването им и ще бъде много опасно!

   

4 коментара на читателя

 1. Граватар Женя Джен:

  Може да изсуши двигателя с електрическа крушка

  • Граватар Иззи Изи:

   Не ви трябва крушка!

 2. Граватар Дима Дима:

  След зимата миялната машина не стартира. Помпата изпомпва вода, след това бръмчи леко, но не влиза в зададения режим. Това беше една година по-рано, майсторът дойде, пукаше някъде и всичко работеше. Жалко е за такъв ремонт да зарежеш хиляди.

  • Граватар ДАК DAK:

   Използвайте миялна машина по-често. Поне веднъж месечно. Там на помпата за високо налягане има графитни втулки (лагери). Разглобете помпата, отделете я от двигателя и внимателно използвайте ръката, за да отклоните вала на двигателя.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини