Всичко за пералните машини

Детергент без фосфати и пав

прах без фосфатиСъставът на съвременните прахове за пране понякога е просто плашещ с многото си компоненти. Много от тези вещества дори не са известни на обикновения човек и затова има съмнение дали са безопасни за хората. Едни от най-обсъжданите днес са фосфатите и павите. Какви са тези вещества, какви са техните ползи и вреди и най-важното какви прахове не съдържат тези вещества, ето какво решихме да напишем.

Фосфати и повърхностно активни вещества: какво е това?

Рекламата на прахове за пране постоянно използва думи като ПАВ, фосфати, фосфонати, зеолити и др. Не по-рядко можете да чуете фрази, че повърхностноактивните вещества и фосфатите са много вредни и колкото по-малко съдържа прахът им, толкова по-добре. Какво означава всичко това? Като начало ще се спрем на категоричния апарат.

 1. Повърхностноактивните вещества са активни вещества, които, от една страна, ускоряват разтварянето на химикали във вода, а от друга, позволяват молекули на мазнини, бои и други неразтворими или трудно разтворими компоненти да се свързват с молекулите на водата и да се измият от тъканта. Повърхностно активното вещество е в основата на ефективността на прах за пране.прах
 2. Фосфатите са фосфорни соли, които се разтварят добре във вода. Те няма да причинят осезаема вреда на хората, но околната среда е непоправима. Основната задача на фосфатите е да направят водата по-мека, което означава да засили ефекта на пране на праха.
 3. Фосфонатите са вещества (естери), които са заместител на фосфатите в прах за пране. Някои производители на прах са изоставили фосфатите, тъй като те причиняват очевидна вреда на околната среда, а фосфонатите не са толкова опасни, така че използването им е за предпочитане.
 4. Зеолитите са натриеви алумосиликати, които са доста опасни за човешкото здраве, тъй като лишават кожата от защитен мастен слой и причиняват алергии. Зеолитите се считат за най-екологосъобразният заместител на фосфатите, но всъщност хората плащат за това екологичност със собственото си здраве. Зеолитите причиняват очевидна вреда за човешкото здраве.

Зеолитите са по-скъп и по-опасен заместител на фосфатите за човешкото здраве. В страни, където фосфатният прах е забранен, производителите са принудени да го заменят със зеолити, но в това няма нищо добро.

В процентно отношение горните химикали могат да се разпределят в праха по различни начини, всичко ще зависи от целостта на производителя. Когато съдържанието на ПАВ в праха варира от 5-20%, продуктът се счита за сравнително безопасен. Ако съдържанието на ПАВ надвишава 30%, продуктът се счита за доста опасен. В праховете за пране има доста много фосфати, до 50% от общия обем, обаче, ако поне половината от фосфатите е заменена с фосфонати, това прави праха много по-безопасен. И накрая, зеолитите могат да заемат до 1/3 от общия обем на праха, което прави праха изключително токсичен и опасен.

Каква е вредата от тези компоненти и как да се намали?

Най-общо е ясно, че всички горепосочени компоненти под една или друга форма причиняват вреда на човешкото тяло, но в какво точно се изразява тази вреда? Нека започнем с повърхностно активно вещество. Повърхностноактивните вещества са вредни за човешкия организъм, с изключение на ПАВ от растителен произход, тъй като, когато са изложени на човешка кожа в достатъчни количества, унищожават защитния мастен слой на кожата. Кожата на ръцете, багажника, краката и лицето, загубила естествения защитен слой, започва да изсъхва, възникват дерматологични заболявания и имунитетът намалява.вреда на фосфатите

Обработената с повърхностно активни вещества човешка кожа престава да бъде надеждна бариера срещу бактерии и вируси, в резултат на това рискът от получаване на нещо се увеличава 2,5 пъти. Вредите са очевидни. Фосфатите не причиняват забележима вреда на човешкото тяло, добре, освен ако, разбира се, не решите да пиете водата, останала след измиване. Но фосфатите причиняват огромни щети на околната среда. Факт е, че фосфатите не се разлагат във водната среда. Също така е трудно да се пречисти водата от фосфати и те в крайна сметка се оказват във водни обекти.

Какво се случва след това? Фосфатите, попадащи в естествено водно тяло, се натрупват там във времето, стимулирайки растежа и развитието на сиво-зелени водорасли. Водораслите заливат езерото, бързо го превръщат в блато. И така минаха няколко десетилетия и на мястото на голямо чисто езеро „разпали се“ същото голямо, разпуснато блато.

Повредите от горните химикали могат да бъдат намалени чрез ограничаване на тяхната употреба, но те не могат да бъдат премахнати напълно, тъй като няма адекватна и достатъчно евтина подмяна, а това, което съществува, не подлежи на критика.

Прахообразни продукти без фосфати

Можете да закупите почистващ препарат, който не съдържа фосфати и повърхностно активни вещества в голям магазин за битова химия. Производителите на някои от тези прахове са познати на много млади майки. Такива добре известни марки като Ariel, Tide, Myth, Persil не принадлежат към тях. Можете да се убедите сами, като прочетете състава на опаковката. Предлагаме списък с безопасни прахове:

Sodasan Ecologocal Color - прах за пране от Германия, който включва натурален сапун на основата на билки, сол на лимонена киселина, минерали, етерично масло. Не съдържа компоненти от животински произход. Този инструмент има няколко сертификата, потвърждаващи безопасността на праха, съответствието му с европейските стандарти. Цената за пакет от 1,2 кг е около 560 рубли.

sodasan-ecologocal цвят

BIOMIO Color - прах за пране на цветни дрехи, подходящ за машината. Продуктът се произвежда в Германия. Този прах не съдържа фосфати, но има зеолити, които, както се оказва, не са по-малко опасни, има и поликарбоксилати на базата на палмово масло, памучен екстракт, повърхностноактивни вещества и памучен екстракт. Съставът е повече или по-малко безобиден. Въпреки това, такъв прах не се препоръчва да се мият дрехи от вълна, тъй като ензимите ще унищожат състава на влакната на тъканта. Според производителя, опаковките от 1,5 кг са достатъчни за поне 30 машинно пране. Той струва около 500 рубли.

biomio цвят

Klar Eco Sensitiv е друг прах от немски произход. Основните компоненти на този прах са: сапунен орех, сапун, приготвен от растително масло, кислород, съдържащ белина, циолити, сол, сода, лимонена киселина, захарни повърхностно активни вещества, оризово нишесте, натриев силициев диоксид, вещество, което усилва ефекта на белина. Прахът е подходящ не само за бяло, но и за добре оцветено пране. Температурата на праха е от 30 до 95 градуса. Прахът е екологично чист, което се потвърждава от запазената марка Веран, одобрен от Асоциацията по алергия и астматик. Пакет с тегло 1,375 кг струва около 1000 рубли.

KLAR-еко-Sensitiv

Ecover Zero - детергент без фосфати, произведен в Белгия. Тя включва био повърхностно активни вещества, сапун, зеолити, полипептид, натриев бикарбонат, натриев сулфат. Просто казано, тя не съдържа забранени химикали. Такъв инструмент може да се използва както за ръчно, така и за машинно пране за всички видове тъкани. Концентриран прах - консумира се малко по малко. Опаковката от 750 г струва около 700 рубли.

Ecover нула

EcoDoo е прах за пране от Франция, съдържащ етерични масла от розмарин и лавандула. Основните компоненти са зеолити, повърхностно активни вещества, сапун Алепс, състоящ се от плодове от лавров и зехтин, ензими. Работна температура е от 30 до 90 градуса, прахът е концентриран. Цената на 3 кг прах е приблизително 2200 рубли.

ecodoo

Mako Clean е екологично чист прах, произведен в Русия. Съставът на продукта включва повърхностно активни вещества, ензими, сапунен чипс, пенопласт, сода. На външен вид това е хомогенен бял прах, без остра миризма. Пакет с тегло 1350 кг струва около 700 рубли.

мако-чист

В допълнение към горното, праховете могат да бъдат класифицирани и като безопасни от други производители, като съставът на техните прахове е малко по-различен от горния. Ето списъка на производителите:

 • AlmaVin;
 • Mi & Co .;
 • S.Herbals;
 • sonett;
 • Nissan FaFa;
 • Garden;
 • Умно безплатно.

За ваша информация! В някои европейски страни, например в Австрия, Германия, Холандия, фосфатите са забранени, както и в Япония и Южна Корея, така че търсете прахове, произведени в тези държави.

И така, праховете без фосфати са класифицирани като екологични, но някои от тях могат да бъдат не по-малко опасни, ако съдържат европейски фосфатни заместители - зеолити. Не е възможно напълно да се елиминират химическите вещества от праха, например, ПАВ, присъстват в абсолютно всички прахове, с изключение на домашни прахове, В крайна сметка, тогава те ще бъдат неефективни. Само измивайки дрехи, трябва да ги изплакнете добре и да не увеличавате дозата на праха. Измийте правилно!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини