Всичко за пералните машини

Пералня Beco не се навива

Пералня Beco не се навиваАко цикълът приключи и в барабана са останали вода или напълно мокри неща, тогава има само едно заключение - пералнята не се извива. Такава неприятност често се среща в шайбите на VEK и това не винаги се случва с мащабен проблем. За да разберете какво е довело до провал, банална небрежност или сериозна неизправност, нашата статия ще помогне. Ще анализираме възможните източници на по-ниско въртене и ще дадем инструкции за разрешаването им.

Списъкът на възможните проблеми

Толерирайте мокро бельо не си заслужава. Завършването на неблагодарна работа зад шайба е не само неприятно и дълго, но, още по-лошо, неразрешената повреда може да влоши проблема до катастрофален резултат. За да знаете къде да търсите неизправност, трябва да се справите с обхвата на възможните причини за неуспешно завъртане. За моделите на Beco говорим за следните ситуации:

 • програма без завъртане е избрана;
 • възникнал дисбаланс на барабана;барабанно претоварване
 • дренажът не функционира;
 • тахогенераторът не е в състояние;
 • електродвигателят е счупен;
 • барабанните лагери са износени;
 • пулта за управление не работи;
 • чуждо тяло е влязло в резервоара, предотвратявайки въртенето на барабана.

В 99% от случаите проблемът може да бъде решен независимо. Помощта на професионален сервиз е необходима само с изгорял контролен модул. Остава само правилно да се диагностицира източникът на проблема, за който е достатъчно последователно да се проверява всеки възможен вариант. Стъпка по стъпка са дадени по-долу.

Проверете програмата за пране

На първо място се препоръчва да се скринират безпроблемните ситуации. Често няма разбивка и по грешка потребителят включва режим, който не предполага интензивно въртене на барабана. Така че, въртенето не е предвидено за деликатно измиване и за програми вълна, коприна, пух.

За да потвърдите подозренията си, трябва да запомните избрания бутон и да прочетете описанието му в заводските инструкции. Следващият път е достатъчно да промените режима или допълнително да включите цикъла на изстискване. Второ, ние проверяваме дали завъртането е отменено случайно в стандартната програма.

Важно! Не пренебрегвайте заключването на таблото, което ще ви помогне да не се притеснявате от случайно превключване.

Много съвременни модели ви позволяват да променяте скоростта на въртене на барабана, докато той не бъде напълно отменен. По-добре е да проведете тест: изберете режим, настройте натискането на максимум и рестартирайте машината. Мокрите неща ще са причина за по-нататъшна проверка.

Нека да разгледаме прането в барабана

Често въртенето на машината Beco не работи поради дисбаланса, възникнал в барабана. Претоварването, недостатъчното натоварване или неравномерното разпределение на бельо по стените на резервоара води до дисбаланс. Този проблем възниква при стари модели, тъй като съвременните машини са оборудвани със специална функция, която контролира баланса по време на пране и предене.

Лесно е да се подозира, че нещо не е наред: в този случай единицата многократно се опитва да се развие, но без резултат. В резултат цикълът завършва 7-15 минути преди определеното време, а прането остава мокро. Ситуацията може да се коригира, както следва:

 1. Изчакайте люка да се отключи и отвори вратата.
 2. Вземете половината пране (ако е разрешено претоварване), разплетете усуканата „бучка“ или съобщите за нещата (ако има недостиг).
 3. Затворете плътно люка.
 4. Пусни въртене.
 5. Проверете прането за сухота.

Неравновесие влияе неблагоприятно на амортисьорите, лагерния възел и вала, така че е по-добре да го избягвате. Важно е да контролирате количеството заредено пране и да запомните както горната, така и долната граница. Така че, в машина с капацитет до 5 кг е необходимо да се измие поне 1 кг, а в шайби с максимум 8-9 кг - 2,5 кг.

Отпадните води не се отстраняват

Ако в края на цикъла в барабана не само мокри неща, но и пълен резервоар с вода - трябва да обърнете внимание на дренажната система.Възможно е машината просто да не може да източи отпадъчната течност поради изгоряла помпа, блокирано работно колело на помпата или запушване в маркучите или тръбите. Търсим конкретна причина и нейното решение в следната последователност:

 1. Изключете дренажния маркуч от канализацията и го сондирайте по дължината за запушвания. Ако се намерят чужди предмети, ние развиваме тръбата напълно и я изплакваме под високо налягане на водата.

Внимание! Понякога общата канализация се запушва, затова спускаме откачения край на дренажния маркуч в мивката или ваната, стартираме режима за източване или въртене и изчакваме водата да потече.

 1. В долния десен ъгъл на корпуса на шайбата намираме дренажен люк и го отваряме с отвертка. Заменяме контейнер за събиране на вода и развиваме филтъра за боклук. Почистваме частта и нейните фитинги. Ако всичко е чисто, обадете се на контактите с мултицет.
 2. Проверете целостта на помпата. Освобождаваме работното колело от навита коса и вълна, почистваме корпуса на помпата и измерваме стойността на съществуващото съпротивление.

Помпата и филтърът не се ремонтират и в случай на счупване се заменят с нови. След всички манипулации стартираме машината за най-бързо измиване и следим изтичането на вода. Празен барабан елиминира повредата на дренажната система.

Датчикът на Хол не работи

Датчикът на Хол не работиЗавъртането не работи дори с дефектен тахогенератор. Това устройство, наричано още сензор на Хол, е отговорно за наблюдението на броя на оборотите от двигателя и предаването на информация към контролната платка. Ако се разпадне - комуникацията с модула се губи, системата престава да получава информация и поради съображения за сигурност намалява мощността на двигателя.

Счупването провокира неправилна работа на машината, по-специално:

 • Редовно претоварване на машината с бельо.
 • Непрекъсната употреба на машината без спиране.
 • Разхлабени стойки.
 • Счупени контакти или повредено окабеляване.
 • Пренапрежение или късо съединение.

На първо място, огледайте проводниците и, ако е необходимо, затегнете клемите, лентата и изолирайте проводниците. На следващо място, наречен самия сензор с мултицет и оценете резултатите. В случай на отклонения от нормата - заменете с аналог.

Моторът не върти барабана

Необходима е смяна на четката на двигателяДруга ситуация възниква, когато двигателят не е в състояние да се ускори до необходимата мощност. В колекторните мотори спирането е възможно с износени електрически четки: измиването и изплакването протичат нормално и въртенето става невъзможно. Ако и други етапи от цикъла също са преминали трудно, е възможна повреда на самия двигател. Предполагаемостта се проверява по следния начин:

 1. Ние изключваме машината от всички комуникации.
 2. Развийте задния капак.
 3. Свалете задвижващия ремък.
 4. Изключете всички неуспешни места.
 5. Отслабват крепежните елементи.
 6. Завъртаме мотора и го вадим от каналите.

След това, избършете калъфа с кърпа и проверете за повреди. Изгорял двигател има неприятна миризма на изгаряне, петна и овъглени проводници. След това обръщаме внимание на електрическите четки: извадете ги от двете страни на двигателя, отворете и измерете дължината на върха. Ако е по-малко от 0,7 мм, ще трябва да смените двойката на нова. В същото време наричаме бобините.

Неизправност на електронния модул

Най-лошото е, когато възникне неизправност в електрониката. В този случай триакът, отговорен за въртенето, изгаря, двигателят не получава команди за ускорение и не е в състояние да разпръсне барабана. За да се определи, че причината е в модула, само специалист може, поради това при най-малкото подозрение си струва да се обърнете към сервизния отдел.

Не се препоръчва да поправите модула сами. Вероятно е липсата на опит, оборудване и професионализъм да доведе до окончателното разбиване на борда. Резервната част е скъпа и по-евтина за заплащане на услугите на капитан.

Чужд предмет в резервоара

Предотвратява отвиването на барабана и чужд предмет, попаднал в резервоара.Тук е необходимо да се реагира възможно най-бързо: чуждо тяло може да повреди стените на контейнерите и да доведе до задръстване на цялата система. Подмяната на резервоара е много скъпа, така че при най-малкото подозрение се препоръчва да спрете машината и да премахнете опасния елемент.

Нещото не се получава лесно и е по-добре първо да потвърдите диагнозата. За целта изрежете машината от мрежата, източете водата, отворете вратата на люка и превъртете барабана в двете посоки. Срещаната съпротива ясно показва съществуваща пречка, така че нека да се пристъпим към бизнеса:

 1. Проверяваме изключването на устройството от захранването.
 2. Блокираме водата и изключваме маркуча за източване.
 3. Ние осигуряваме безплатен достъп до машината от всички страни.
 4. Развиваме болтовете отзад и отстраняваме задната стена.

Важно! Научете се предварително в инструкциите от коя страна във вашия VECO модел се намира нагревателят.

 1. Намерете местоположението на нагревателя.
 2. Снимаме нагревателя, за да не се смесват проводниците при връщане.
 3. Разхлабваме захващащите болтове и отстраняваме нагревателния елемент.
 4. Поставяме пръсти или дълги клещи на свободното място и изваждаме предмета, който е паднал в резервоара.

Когато проблемът напусне машината, си струва да се проведе извънредно почистване на нагревателя. Изстържете повърхността му от мащаб и мръсотия, не забравяйте да почистите контактите. След като върнем всичко на мястото си и тестваме въртенето на барабана.

Проблеми с носенето

може да се наложи да смените лагеритеВъзможно е да се подозира, че неправилен монтаж на лагер е виновен за некачествено извличане чрез звуци, излъчвани от работеща машина. Необичаен шум, скърцане, чукане казват, че уплътненията са изслужили седемгодишния си живот и са изтекли, съсипвайки лагерите с измита грес и корозия. Тези елементи не могат да бъдат възстановени до тяхното фабрично състояние - заменете само лагерите и маслените уплътнения с подобни части.

Тук инструкциите какво да направите няма да са кратки и прости. Първо, е необходимо да се намерят подходящи аналози за подмяна, като се ръководят от серийния номер на модела VEKO. Второ, разглобете почти цялата машина, до отстраняване на везните и резервоара. Трето, внимателно избийте ръждясалите пръстени, без да повредите вала и стените на барабана. Усложняване на работата е отсъствието на любителски ремонтник със специален теглич, както и редица други инструменти и консумативи.

Преди да се заемете с бизнеса, човек трябва да претегли плюсовете и минусите и да прецени дали има достатъчно сила и опит за подобна работа. Има голяма вероятност да повредите окабеляването, да развалите тръбите или да счупите резервоара. Но си струва да се има предвид високата цена на такъв ремонт: средно подмяната на лагерния монтаж и уплътнения струва една трета от цената на нова пералня.

Но никой не забранява първо да се запознае по-подробно с процеса и да оцени силата им. Основното е внимателно да обмислите всички действия, да подготвите всичко необходимо и да привлечете помощта на допълнителен чифт ръце. В тази статия са дадени стъпка по стъпка инструкции за смяна на лагери със собствените си ръце.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини