Всичко за пералните машини

Защо барабанът на пералната машина е шокиращ

Защо барабанът на пералната машина е шокиращЗа работа с домакински уреди е необходимо, като се спазват основните правила за безопасност. Устройствата, свързани към мрежата, могат да шокират потребителя и такъв шок е изключително неприятен и много опасен за хората. Ако барабанът на пералнята е шокиращ дори при най-малкото докосване до него, спешно трябва да отстраните този проблем. Ще разберем, в резултат на което автоматичната машина може да „изтръпва“ пръстите на домакините, как да намери изход от това положение и да предотврати повреда на тока за измиване.

Няма връзка със "земята"

Дори най-модерните домакински уреди се произвеждат, като се вземе предвид фактът, че малко количество електрически поток ще се предава през корпуса на устройството към общата заземяваща система, Първата и най-честата причина, поради която пералнята е токов удар за човек, е липсата на заземяване на домашната електрическа мрежа. Когато заземяването не е неуспешно, по стените на шайбата ще се натрупа малък заряд и домакинята ще го почувства, когато докосне машината. Електрическият удар ще се усети по-силно, когато докоснете барабана с мокри ръце.машината не е заземена

Можете да разрешите този проблем, ако направите заземяването на електрическото окабеляване в дома. Обикновено в електрическите панели на високи сгради има клеми за заземяване. Въпреки това, в някои Хрушчови те може да не съществуват, тогава ще трябва да заземите директно пералнята. Можете да се справите с проблема по друг начин, ние ще анализираме втория метод по-долу.

Ако машината е инсталирана в кухнята, в коридора или в коридора, тоест помещения с малка влажност, електрически удари може да не се усетят изобщо. Но когато шайбата е в банята, няма да е възможно да се избегне "мравучкане" на ръцете, прехвърлянето на ток към тялото ще се усети точно.

Повреда на окабеляването или повреда на нагревателя

Ако земята е свързана, най-вероятно шайбата е силно шокирана от всеки вътрешен срив, възникнал в системата. Много често натрупването на заряд върху корпуса възниква поради повреда на окабеляването вътре в блока или повреда на нагревателния елемент.

За да се диагностицират вътрешните части, е необходимо да изключите задната стена на корпуса, като предварително отвинтете болтовете, които го държат. След като свалите капака, проверете окабеляването на машината за дефекти, извивки, повреди. Ако не откриете нещо подозрително, пристъпете към проверката на нагревателя.

Нагревателят за различни модели перални машини е разположен изцяло на полярни места. На устройства на марките Ariston, Samsung, Indesit - отзад, в миещите Bosch, AEG, Siemens - отпред.

За да опростите търсенето на нагревателя, препоръчваме ви да намерите схемата за свързване на елементите в ръководството за потребителя.

повреда на окабеляването или повреда на нагревателяЗа да проверите здравето на нагревателя, ще ви е необходим мултицет. Изключете проводниците от нагревателя, настройте тестера в режим на определяне на съпротивлението, настройте селектора на измервателното устройство на 200 Ohms, прикрепете мултиметровите сонди към контактите на нагревателния елемент. Ако тестерът показва стойност от 20 до 30 Ома, можем да заключим, че нагревателят работи. Стойност 1 или 0 ще показва неговата неизправност. Единица ще сигнализира за отворена верига вътре в елемента, нулата ще показва късо съединение в нагревателя.

След извършване на манипулации за проверка на състоянието на частта, е необходимо да се тества за повреда. В крайна сметка, дори идеалната стойност на стойността на съпротивлението, показана от мултицет, не означава, че токът от нагревателя не преминава към тялото на пералната машина. Между тръбите и стените на нагревателя има диелектрик, който може да влезе в системата.

Можете също да проверите нагревателния елемент за повреда с помощта на тестер.След като изберете режима на работа на зумера, прикрепете една сонда от мултицета към терминала TENA, подпряте втората сонда към тялото си. Ако устройството не издава никакви звуци - нагревателят работи, ако тестерът започне да скърца - има повреда. Ремонт на нагревателния елемент не се извършва, на мястото на стария нагревателен елемент е просто инсталирана нова, работеща част.

Ако няма разбивка, но има ли разбивка?

За да се предотврати максимално възможността от токов удар при използване на пералнята, трябва да се правят допълнителни манипулации с електрическата мрежа на къщата. Можете да се защитите чрез следните методи:

  1. Свържете прекъсвач на остатъчен ток с номинален ток на натоварване в защитната зона от 10 до 30 mA. RCD ще работи дори и при най-малкото изтичане на ток, като изключва захранването на устройството на електрическия панел. Ако окабеляването в апартамента е старо, двупроводно, вместо модерен трижилен, инсталирането на устройството може да причини някои неудобства. Машината често ще щрака ненужно и ще трябва редовно да включвате захранването на електрическия панел.
  2. Създайте система за балансиране на потенциала на домакинските уреди.
  3. Уверете се в целостта на "земята". В определени случаи шайбата е шокираща, когато е свързана „земята”. Причината за това може да е повредена заземяваща жица. Струва си да намерите на кое място прави пробив, проверете проводника и го възстановете.

В случай, че "мравучкането" на пръстите се усеща дори при докосване на кранчето в банята, е необходимо бързо да изключите електричеството в помещението и да откриете неизправността на окабеляването.

Категорично е забранено да се разбере защо автоматичната машина бие ток при високо напрежение.

Грешни методи за отстраняване на проблема.

Ако решите сами да се справите с проблема, трябва да разберете какви действия не е препоръчително да извършвате. Когато „изучавате“ форумите, заедно с компетентните съвети, можете да срещнете погрешни препоръки на „майстори-уау“. Така че, не вземайте предвид и използвайте следните методи за отстраняване на проблеми:потенциално изравняване

  • Ако няма заземяване, можете просто да поставите щепсела в контакта, като обърнете щепсела и също така да покриете подовете при посещението с гумена постелка. Този метод, разбира се, може да спре единични удари, но няма да реши проблема. В крайна сметка все още може да възникне токов удар.
  • Спрете захранващия филтър на пералнята. Този елемент е предназначен само за пренасочване на електрическия заряд към тялото на машината. Гражданите вярват, че изключването му напълно ще предпази от токов удар при докосване на оборудването. Това мнение е погрешно, рискът ще намалее само леко.
  • Свържете заземяващия проводник от машината към тръбата или батерията за отопление. Подобни действия са много опасни и могат да доведат до тежък токов удар. Експертите категорично не препоръчват използването на този метод.
  • Извадете отделния PE кабел от екрана. Не забравяйте, че е невъзможно да извадите отделен заземяващ проводник и да включите оборудването в гнездо без „заземяване“. Правилното решение би било да извадите трижилния проводник от разпределителя и да свържете специален, безопасен изход към кабела.

След като разберете причината, поради която барабанът за миене периодично ви шокира, можете да премахнете такава опасна неприятност. Важно е да извършвате ремонти съзнателно, спазвайки всички правила за безопасност.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини