Всичко за пералните машини

Изберете машина (RCD) за пералнята

узо за свързване на пералняМодерна къща, натъпкана с електроника и електрически домакински уреди, не може да направи без защита. Електрическите подстанции в старите жилищни квартали не са проектирани за голямото натоварване от толкова много потребители, което води до периодични аварии, пренапрежения и други проблеми. Един пренапрежение може лесно да ви лиши от всички електрически уреди: хладилник, телевизор, сплит система, включително пералня, но ако инсталирате правилния RCD, можете да избегнете проблеми.

Защо да поставите RCD?

Трябва да се инсталира RCD - това е разбираемо, не можете без него в къщата, но защо да поставите отделна машина на пералнята, какъв е смисълът? Първо, нека се занимаваме с концепции. За електротехниците всеки работещ електрически уред се нарича потребител и затова пералнята е доста голям потребител, което създава справедливо натоварване на окабеляването. Затова е желателно тя да положи отделни електрически комуникации, като не забравя да защити веригата чрез поставяне на автоматична машина.узо за свързване на пералня

Такива потребители като компютър и телевизор не изискват отделен RCD, тъй като работят в нормална среда и създават по-малко натоварване в мрежата. Пералнята работи във влажна среда, тоест такава техника по дефиниция е в рискова група, което означава, че е необходимо да се подхожда към нейното енергоснабдяване с цялата отговорност. И ако говорим за модерна скъпа пералня с функция за сушене, тогава в този случай нито една машина не трябва да защитава такава техника.

Обърнете внимание! Пералня със сушилня, когато се активира програмата „Измиване - изплакване - завъртане - сухо“ създава приблизително един и половина по-голямо натоварване на окабеляването от обикновената автоматична машина.

Какъв вид магическа RCD машина е тя, от какво се състои и как работи? За начало определяме компонентите на RCD, той се състои от:

 • трансформатор;
 • жилища;
 • механизъм за скъсване на веригата;
 • механизъм за самостоятелно тестване;
 • електромагнитно прекъсване (за най-новите уреди).

узо за свързване на пералняRCD се задейства, ако на окабеляването възникне прекомерно натоварване. В този случай машината насилствено прекъсва и обезвъздушава веригата. Подобна ситуация може да възникне поради факта, че човек докосне голото окабеляване или вода попадне на жицата, машината ще работи и ще предотврати трагедията. RCD е предназначен за многократна употреба, поради което не е необходимо да се променя в случай на разлика (за разлика от предпазителите). Автоматична машина абсолютно необходима защита за пералнята.

Какъв RCD да настроите и от какво зависи?

Отговаряме на този въпрос неочаквано и нестандартно - няма. Всъщност прогресът не стои неподвижно и конвенционалните устройства за RCD вече са нещо от миналото, защото те не защитават електрическата верига от всички рискове. От наша страна препоръчваме да инсталирате като защита не RCD, а difavtomat. Difavtomat е уникално устройство, което комбинира RCD и пожароизключвател.difavtomat за свързване на пералня

Преди това тези две устройства трябваше да бъдат инсталирани едно след друго, като по този начин се създава пълна защита на мрежата, сега има difavtomat, който комбинира тези две устройства в един компактен случай. В момента Difavtomat - устройството все още е доста скъпо, така че трябва да изберете и да го поставите разумно. Повечето експерти препоръчват да се настрои електромеханичният дифавтомат на 0,03 ампера. Със сигурност можете да закупите електронно устройство на 0,01 ампера, разбира се, номинално е по-надеждно и по-скъпо, но всъщност такава надеждност вече е твърде много.

Важно! Електронните дифавтомати струват два пъти повече, освен това те често се провалят, а устройства с 0,01 ампера са инсталирани в пожароопасни помещения, които естествено не са апартамент или къща.

Колко струва 0,03 Amp Difavtomat на пералня? Прогнозната цена на устройството е около 14 куб Цената ще зависи от характеристиките на устройството, производителя, продавача и други фактори. Но като цяло, ако възникне въпросът колко струва дифавтомат, е напълно възможно да се нарече тази цена, тя е средна.

Как да инсталирате difavtomat или RCD направете сами?

RCD и difavtomat са инсталирани приблизително еднакви. Ако преди това положихте отделна електрическа верига от електрическия панел до пералнята, това значително опростява инсталационната верига на RCD, тъй като ще говорим за обикновена мрежа с един потребител. Ако имате нужда от подробна информация за свързване на пералнята към електричествоЩе трябва да изучите допълнителна информация.

Полагаме проводника VVG 3x2.5 от разпределителното табло, ако е възможно, можете да монтирате 30 mA difavtomat директно в щита, ако има свободно място там. Ако не, тогава устройството може да бъде инсталирано непосредствено до изхода на влагата на пералната машина, само за това ще трябва да се постави в калъф, устойчив на влага. Извършваме следната процедура.

 1. Взимаме индикатор за отвертка, намираме проводниците на фазата и нулата.
 2. Свързваме ги към difavtomat (той има съответните подписани изходи отгоре).
 3. Извеждаме фазовия и неутрален проводник от устройството в изход, устойчив на влага.

Това е цялата проста схема. Ако в допълнение към пералнята искате да свържете съдомиялна към тази схема, се препоръчва да поставите допълнителен RCD, както е показано на фигурата. В случай на изключване на този RCD, поради неизправност на съдомиялната машина, дифатомът ще остане „в експлоатация“, което означава, че пералнята ще продължи да работи без прекъсване.difavtomat за свързване на пералня

В заключение, отбелязваме, че инсталирането на RCD и diflavtomats ще предпази вашата пералня от пренапрежения, които могат да изгорят нейното управление, двигателя, дренажната помпа и други модули, изпращайки домашния ви асистент в кошчето. Инсталирането на RCD не е трудно, но дори и да се страхувате да се забъркате с електротехник, винаги можете да се консултирате със специалист. Не пестете от защита, в противен случай ще трябва да платите за нова пералня.

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Алекс Алексей:

  Благодаря ви

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини