Всичко за пералните машини

Машина и гнездо за съдомиялна машина

електрическа връзка към съдомиялната машинаСвързването на съдомиялната машина с електроуредите е доста отговорен въпрос. До този момент, просто включете щепсела в гнездо, трябва да подготвите такъв гнездо. Също така трябва да подготвите и инсталирате автоматична машина, добър проводник, влагоустойчив контакт, стабилизатор на напрежението. Питате, защо е необходимо всичко това? Може да е достатъчно да включите тройник в обикновен контакт и дори веднага да свържете хладилник, миялна машина и микровълнова фурна, много го правят и нищо не се случва! Ще анализираме този и други подобни въпроси в статията.

Къде да свържете съдомиялната машина?

Като начало отново ще обявим „общата истина“, ако няколко големи консуматора са свързани към един и същ контакт, възниква претоварване, проводникът става много горещ и може да се запали. Относно факта, че „мнозина правят това и нищо не се случва“, ние казваме това В Русия се случват хиляди пожари всяка година, което е причинено именно от окабеляването. И в повечето случаи е виновен потребителят, който е свързал твърде много потребители към изход или удължителен кабел.

Съдомиялните машини са големи потребители, способни да създадат значително натоварване на мрежата. Те се нуждаят от добър отделен изход. Невъзможно е да свържете съдомиялните машини към контакта чрез удължителен кабел, точно както не можете да свържете съдомиялна машина към един контакт заедно с други големи консуматори като чайник, микровълнова печка, хладилник, пералня и други. Свързването на няколко големи потребители към един търговски обект може да бъде позволено само когато този изход е бил предварително подготвен предварително.

За ваша информация! Под подготовка се разбира инсталирането на автоматична машина и полагането на висококачествено електрическо окабеляване с конструктивно напречно сечение.

Как да се подготвим за свързване на съдомиялна машина? По-добре е предварително да подготвите отделен проводник и гнездо за съдомиялната машина, и не само преди закупуването на машината, но и преди ремонта в кухнята. В края на краищата полагането на телта и раздробяването на стените е доста мръсна работа. Какво ще е необходимо за организиране на връзката на съдомиялната машина към електричеството, нека разберем.

Характеристики на избора на компоненти

Преди да организирате нов изход за съдомиялната машина, трябва да закупите всичко необходимо. Ще ни трябва:

  • подходяща медна жица;
  • автоматична машина;
  • гнездо, устойчиво на влага;
  • стабилизатор на напрежението.

електрически проводникВсяка жица за свързване на съдомиялната машина няма да работи. Нуждаем се от триядрен меден проводник в PVC изолация със сечение най-малко 1,5 мм. Ако планирате да свържете друг потребител към контакта, тогава трябва да вземете 2,5 мм проводник, въпреки че, разбира се, трябва да изчислите напрежението на втория потребител и съдомиялната машина заедно. Електриците съветват, когато организират търговски обекти, да изчисляват напречното сечение на окабеляването с марж, с перспектива за увеличаване на натоварването, тогава в бъдеще ще има по-малко проблеми.

В допълнение към окабеляването се нуждаем от отделна машина. Машината трябва да бъде инсталирана в електрически панел, тя ще е необходима в случай на претоварване и ще предпази дома ви от пожар. За да свържем съдомиялната машина, се нуждаем от еднополюсна машина за еднофазна мрежа с 16А.

Важно! Ако планирате да свържете няколко големи потребители към контакта, имате нужда от 20А машина.

На следващо място, ние се нуждаем от специален извод за устойчивост на влага. Случаят с такъв изход е перфектно защитен от влага, така че дори случайно да пръснете вода по него, нищо няма да се случи. Най-добре е да не поставяте обикновен изход в кухнята. В допълнение към окабеляването и контактите, можете да закупите стабилизатор на напрежение. Според нас стабилизаторът на напрежението е абсолютно необходимо нещо, особено в Русия, където винаги има проблем с електрическите мрежи.

Стабилизаторът на напрежението е доста скъпа част, затова често собствениците пренебрегват да го инсталират, но напразно. Стабилизаторът на напрежението предпазва мрежата от падане или повишаване на напрежението. Един спад на напрежението може да унищожи всички кухненски уреди, включително съдомиялна машина, за секунда, така че спестявайки 2000-7 000 рубли, можете да загубите 200 000 рубли наведнъж, а може би и повече, в зависимост от това колко струват вашите уреди.

регулатор на напрежениетоСтабилизаторът на напрежението представлява специална кутия с бутони и сензор, който показва информация за напрежението в мрежата на специален дисплей. Всеки стабилизатор на напрежението също не е подходящ, трябва да закупите устройство с достатъчна мощност.

За да свържете съдомиялна машина обикновено, можете например да закупите регулатор на напрежението на марката Resanta, модел RESANTA ASN-2000 N / 1-Ts. Ако трябва да свържете в допълнение към съдомиялната машина, дори електрически уреди - изчислете общата им мощност. Съвременните стабилизатори имат няколко изхода за свързване на няколко устройства, основното е, че самият стабилизатор ги дърпа.

Монтаж на електрически комуникации

По-добре е да поверите инсталирането на електрическо окабеляване, автоматична машина и контакт на добър електротехник, но ако имате някои умения в такава работа, можете да направите всичко сами. Основното нещо е да не забравяте да спазвате основни правила за безопасност. Първи стъпки.

  1. Ние определяме „маршрута“, по който ще се полага окабеляването. От вас зависи да решите дали е по-добре да го направите, да поставите проводниците в кабелните канали или да изкопаете каналите в стената; първият вариант е по-добър - по-безопасен е и отнема много време.
  2. Определете местоположението на контакта. Основното е, че изходът не е твърде близо до пода и не е твърде далеч от съдомиялната машина.

Обърнете внимание! Поставете контакта по-близо до мястото, където ще стои миялната машина, тъй като при всеки модел на машината дължината на кабела не надвишава 1,5 метра.

  1. Ние подготвяме място за изхода, провеждаме окабеляване.
  2. Инсталираме машината в разпределителното табло, свързваме окабеляването към него.
  3. Закрепваме гнездото, свързваме окабеляването към него, включваме машината и проверяваме.

гнездо за съдомиялна машинаАко няма да закупите стабилизатор на напрежение, след това свържете съдомиялната директно към контакта на стената. Ако купувате стабилизатор, след това го включете в електрически контакт и включете машината в стабилизатора. За да работи миялната машина правилно, трябва правилно да я свържете не само към електричество, но и към вода. за как да свържете съдомиялна машина направи сама, написана с много подробности в същата статия.

В заключение отбелязваме, че миялната машина е твърде важна и скъпа, за да я свържете ужасно. Организирайте нормални електрически комуникации за нея, пуснете машината и тревогите ви в бъдеще ще се изплатят красиво.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини