Всичко за пералните машини

Измиване с аспирин за бяло бельо

измиване на аспиринНай-известните неща са неща с бял цвят и затова те трябва да се перат много по-често от черен или цвят. От това те могат да избледнеят и да станат сиви. Възниква въпросът как да ги измиете правилно, така че те винаги да останат бели. Има една тайна, за която ще говорим в рамките на тази статия.

За какво е аспирин?

Нашите баби не са имали такъв избор от прахове и перилни препарати, но в същото време техните бели дрехи винаги са били снежнобяли и свежи. И всичко това, защото знаеха много тайни за измиване с помощта на импровизирани средства. Едно такова лекарство са таблетки аспирин или ацетилсалицилова киселина, което е едно и също. В аптеката можете да закупите това вещество с едно от следните имена:

 • Аспирин С;
 • Upsarin UPSA;
 • Ацетилсалицилова киселина;
 • Аспирин Кардио и други.

За ваша информация! Таблетките аспирин С се разтварят във вода много по-добре от таблетките с ацетилсалицилова киселина, въпреки сходния състав. Дори в гореща вода "ацетил" не се разтваря добре.

Ето защо за измиване е по-добре да използвате таблетки Аспирин С, предварително натрошени на прах. Добре разтворен във вода, по-добре ще покаже своите избелващи свойства, премахвайки петна от пот и сив нюанс. Такъв избелващ агент ще бъде сравнително евтин от специалните избелвачи.

Инструкции за употреба

измиване на аспиринЗа да измиете бели неща, трябва да приготвите разтвор на аспирин. За целта вземете 10 таблетки аспирин по 325 мл всяка и ги изтласкайте на прах, така че да се разтваря по-добре и по-бързо във вода. Тогава аспиринът на прах се разтваря в 15 литра топла вода. Слагат нещата в тази вода и ги оставят за 8 часа, възможно е през нощта.

След накисване прането се измива както обикновено в колата или на ръцете ви. Ако няма време за накисване на нещата, тогава 2-3 таблетки аспирин могат да бъдат смачкани и поставени заедно с нещата директно в пералнята и да стартирате необходимия режим на пране. Най-добрият ефект обаче може да се постигне само с накисване.

Други методи за избелване

Има още няколко начина за избелване на нещата. Изборът на метод за избелване ще зависи от видовете тъкани, от които се шият продуктите. За да се отървете от петна от пот върху памучни тениски и ризи, можете да използвате сапун за пране. Облечете нещата и ги накиснете в студена вода в продължение на няколко часа. След това изплакнете и сапунете отново, като ги накиснете в гореща вода за още 1 час. След накисване измийте продукта по обичайния за вас начин. Повторете, ако е необходимо.

Можете да избелите нещата с разтвор на водороден прекис. За това 2 супени лъжици пероксид се разтварят в 2 литра вода. След това разтворът се добавя към топла вода, в която дрехите се накисват в продължение на един час. След накисване прането се измива и изплаква.

За ваша информация! Вместо пероксид можете да използвате таблетка хидроперит, която предварително се разтваря в един литър вода.

измиване на аспиринНай-често бялото се използва за измиване на бели неща. Само не забравяйте, че хлорната белина не може да се излива в пералнята, затова я измийте с белота само на ръка. За машинно пране са подходящи модерни избелватели. Начинът на приложение е посочен на опаковката.

При пране на вълнени и копринени изделия не трябва да се използва белина с хлор. Най-добрият вариант е сапун за пране. Вторият метод включва използването на амоняк. Необходимо е да вземете:

 • 15 литра вода;
 • 12 супени лъжици сол;
 • 5 супени лъжици пероксид;
 • 5 супени лъжици амоняк;
 • прах за пране.

Всички вещества се разтварят старателно във вода и се накисват в продукти от коприна и вълна за 30 минути, след което се измиват както обикновено.

Важно! Преди да избелите нещо от коприна, първо трябва да го измиете в студена вода.

Не винаги е възможно ръчното накисване и избелване на нещата.Когато има пералня, искам да опростя тази процедура колкото е възможно повече. Пране и избелване на неща в пишеща машина има своите тайни, за тях писахме в статия Как да избелите прането в пералня.

В заключение отбелязваме, че преди да започнете процедурата за пране на бели неща, проучете информацията на етикета. Трябва да знаете точно при каква температура можете да изперете нещо, дали може да се избели. Надяваме се, че описаните по-горе рецепти ще ви помогнат при пране на бели дрехи.

   

5 коментара на читателите

 1. Граватар Наталия Наталия:

  Не е ясно какъв е смисълът от накисването, избелването на бельото, ако след това да го миете в кола. След него, така или иначе нещата стават сиви.

  • Граватар Иван Иван:

   Накисването е необходимо за разтвора да проникне дълбоко във влакната и е необходимо време за химическа реакция.

  • Граватар Леша Леш:

   Машината трябва да се грижи и измива отделно. И правете така наречената санитария от време на време - тоест почистете колата от натрупване на мръсотия, химикали вътре!

 2. Граватар Тина Тина:

  Преди да измиете бели предмети в кола, е необходимо да изплакнете колата, особено ако сте измили цветни дрехи.

 3. Gravatar Anonymous аноним:

  Можете да тръгнете за 15 часа

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини