Всичко за пералните машини

Пералнята Ariston не се източва

Аристон не източва водатаПонякога, когато мият дрехи, потребителите забелязват, че пералнята Ariston не източва водата. И тази неизправност е доста често срещана в моделната линия Hotpoint Ariston. Има няколко причини за появата и сега решихме да поговорим какво може да се случи с домакинските уреди и как да проведем „безболезнена реанимация“.

Появата на разбивка, нейните причини

Ако започнете да забелязвате, че пералнята не източва водата, трябва да обърнете внимание на нейното поведение. На първо място, трябва да разберете какви прояви има определена разбивка. Сред „симптомите“ ясно се разграничават като:

 • бавно източване, с възможна повреда на софтуера;
 • след стартиране измиването спира при източване;
 • водата се източва няколко пъти, но не няколко пъти;
 • при измиване всичко минава в стандартния режим, но в момента на изплакване изтичането спира;
 • Завъртането не се активира в края на изтичането.

Какво причинява срив? Причините са най-различни, но в конкретния случай поведението на пералнята ще ви помогне да го определите. На първо място, техникът може да издаде код за грешка, указващ естеството на неизправността.

 1. Тръбата, свързваща помпата и резервоара, е запушена.
 2. Помпата е запушена с малък предмет.
 3. Филтърът за боклук е запушен.
 4. Помпата не работи.
 5. Запушен е сифон или тръби.
 6. Изпускателният маркуч е запушен.

Почистване на отпадъчния филтър

Процедурата се провежда на няколко етапа. Дори и да нямате опит в тази област, трябва да се справите. Е, ако срещнете някакъв проблем, винаги можете да се обадите на капитана.

На първо място, трябва да изключите водата и да изключите оборудването от захранването. Има вероятност да се наложи да натиснете или повдигнете машината. И е малко вероятно да искате да получите електрически разряд, когато водата, останала в машината, тече на пода.филтър за почистване SM Ariston

На втората стъпка трябва да намерите къде е инсталиран филтърът, след това отворете люка и отстранете рамката. Като правило, люкът се държи от резе, което можете да прегледате с плоска отвертка. Но има модели, при които можете да го отворите без допълнителен инструмент.

Вземете парцали и източете останалата вода от машината. За да може да се излее канализацията, трябва да развиете филтъра. И за да не запълните целия под, под тялото ще трябва да замените малък палет или други плоски контейнери.

В някои машини няма да е необходимо да извършвате посочената процедура, защото самата вода се оттича в заместен контейнер през вградения улук. За да източите напълно водата, завъртете щепсела на филтърния елемент на 45-60 градуса наляво.

Извадете филтъра. В тази стъпка ще трябва да почистите и изплакнете филтъра. Големите отломки веднага се изваждат и след това с помощта на гъба за миене на съдове плаката се отстранява и филтърът се измива с вода. Заедно с горното, ще трябва да почистите филтърната седалка в машината, като използвате същата кърпа. В последната стъпка поставете филтъра обратно.

Важно! Категорично е забранено измиването на филтъра с гореща вода, както това може да доведе до деформация и намаляване на еластичността на уплътнението!

Почистваме дренажната тръба

Според статистиката, най-често изтичането не работи именно заради запушена дюза. Можете да стигнете до него изключително през дъното на шайбата. Моделите с отворено дъно са оборудвани с дюза, която се извежда навън. Просто трябва да поставите оборудването на страната му и тръбата ще стане видима. Но моделите, които имат палет или долен капак, изискват тяхното премахване, след което достъпът до тръбата ще се отвори отново. Пералнята Ariston, или по-скоро нейната тръба, има три точки на свързване: резервоар, помпа, маркуч за регулиране на налягането.

Първата задача е да разхлабите скобите на тръбите във всяка точка на свързване. След него е необходимо само да го преместите отстрани.В ситуации, когато състоянието на тръбата е задоволително, почистването се извършва с помощта на специална четка. Те могат да бъдат почистени старателно и след това да се върнат в първоначалното положение. Но при силно износване или сериозни повреди, ще трябва да го замените, като го инсталирате на съществуващите монтажни елементи.

Интересно! Възможно е да се извърши висококачествено почистване на дюзата с разтвор на лимонена киселина. За да го приготвите, трябва да вземете 2 литра вода, да разтворите 100 грама лимон в него и след това да поставите тръбата в получената течност за няколко часа. След като частта ще трябва да бъде извадена и старателно измита със студена вода.

Изпускателна помпа

разклонителна тръба и помпа в SM AristonАко проблемът е все още актуален и водата все още не е източена, ще трябва да преминете към следващата стъпка. В неговите рамки трябва да проверим помпата или по-скоро да разберем дали работното колело е заседнало, Той се намира точно зад филтъра и ако дори малък предмет (например нит от дрехи) е вътре в него, това може да причини повреда.

Предвид гореизложеното, в началния етап е необходимо да опитате да превъртите работното колело. Когато се върти и няма чужди предмети, той работи. Но в обратни ситуации, ще трябва незабавно да премахнете външно нещо. Ако това не реши проблема, проверете електротехниката за изпускателната помпа.

За тези цели премахва филтъра, като се ръководи от горните инструкции. След като зададем режима на въртене и подчертаваме отвора за филтър. За да направите това, малко фенерче или флаш телефон. Когато работното колело е неподвижно, това е ясно доказателство за счупена помпа. Така че, вече е открита неизправност и трябва да преминем към следващата стъпка - инсталиране на нов компонент.

Но преди да смените изпускателната помпа, ще трябва да я закупите. Дизайнът на повечето перални машини включва стандартни части, така че лесно да закупим тази, която ни подхожда в най-близкия магазин за домашни уреди или на строителния пазар. И ако пунктовете за продажба са разположени на прилично разстояние от дома ви, можете да отидете в просторите на световната мрежа и да намерите точния компонент в онлайн магазините.

И така, артикулът е закупен и е дошъл моментът да го инсталирате. За да направите това, демонтирайте дренажния блок и изключете дренажната помпа от него. След това със специално внимание премахваме всички кабели от него, вземаме закупената част и правим подмяна. Връщаме всички детайли за окабеляване и други детайли в първоначалното им положение и след това събираме пералнята Hotpoint Ariston в първоначалното си състояние.

На този етап въпросът: какво да правя с неработещ разряд, е напълно разглобен. И можете лесно да възстановите ефективността на оборудването сами вкъщи, като използвате предоставените инструкции.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини