Всичко за пералните машини

Пералнята Ariston не се навива

не изтръгва SM AristonПералните машини Ariston са известни с отличното си въртене - собствениците им много често отбелязват тази особеност сред предимствата на тази марка перални машини. Въпреки това, понякога се сблъскват с проблем - пералнята на Аристон не се навива. Често барабанът дори се върти, но не толкова бързо, че да създаде желания ефект и да изтръгне измитите дрехи. За какво се случва това? Как да избегнем този проблем и да го решим в случай на възникване?

Когато не е разбивка

Ако машината не се извади, това не винаги е сигнал за повреда. Няма нужда да се плашите веднага и да започнете да планирате големи разходи за ремонт. Сред основните причини за лошо въртене (или липса на въртене) са изстискването или усукването на маркуча за източване. В същото време водата не може да се оттича в канализацията. Просто трябва да проверите маркуча и изходните тръби.

Някои режими на измиване не предполагат завъртане. Например, ако изберете деликатно измиване или измиване на вълна, режимът на въртене няма да се активира. Ако е необходимо, навийте нещата, трябва да активирате режима на въртене ръчно.

Прането ще остане мокро, ако програмата за завъртане е избрана при ниски скорости. В този случай въртенето ще се извърши, но прането ще бъде извадено незадоволително. Необходимо е да стартирате отделно режима на въртене при по-високи скорости.

Ако машината не е заредена с бельо оптимално, няма да се навие добре. Почти всички съвременни модели имат функцията на интелигентно претегляне. Ако машината след претегляне на бельото сметне, че теглото му не е оптимално за въртенето, той няма да стартира този режим. Теглото може да бъде или твърде голямо, или твърде малко. Извадете излишните елементи от барабана или обратно, докладвайте повече елементи, така че да се зададе оптималното тегло за въртенето.

Ако след проверка на всички горепосочени причини машината не изтръгне прането, това може да е повреда. Ще отнеме малко ремонт. Нека анализираме основните моменти.

Вината е виновна

За този проблем може да е виновна сложна неизправност. Какво да правя, къде да търся причини? Най-честите повреди, водещи до нарушаване на функцията за въртене на прането, са:

 • проблеми с изпускателната помпа;
 • повреда на превключвателя за налягане;
 • неправилна работа на тахо сензора;
 • неизправности на двигателя;
 • грешка в контролния модул.

Ето основните често срещани причини за спина. Има и други, но най-вече експертите посочват, че честотата им е незначителна. Първо трябва да извършите ремонт със собствените си ръце, за да инспектирате всеки определен елемент.

Проверете и поправете помпата

проверка на разклонителна тръба на SM AristonВсичко е много по-просто, ако кодът F11 светне на дисплея на шайбата. Това просто показва проблем с изпускателната помпа. Първо намерете подходящия възел. Трябва да поставите колата на страничната повърхност. Преди това сложете мека кърпа на пода - това ще спести случая. Развивайки винтовете, трябва да премахнете дъното (ако е инсталирано на вашия модел). По-нататък действаме както следва.

 1. Внимателно почувствайте тръбата за източване. Ако в него се усещат блокажи, той трябва да бъде отстранен от помпата.
 2. Разхлабете задържащата част на скобата.
 3. Развивайки болтовете, които държат частта, трябва да изключите електрическите проводници.
 4. Извадете помпата.
 5. Изключете тръбата от резервоара, изплакнете я под течаща вода. По този начин, той почиства добре.

Визуално проверете помпата. Често помпата е просто запушена с мръсотия, поради това тя не работи. Изплакнете го. След това поставете на редовно място и звънете с мултицет. Ако няма сигнал, е необходима подмяна на помпата. Същото важи и за повреда на работното колело.

Проверете и сменете сензора за ниво

Описаните проблеми със завъртането могат да възникнат и в случай на неизправност от други устройства. Преди да смените превключвателя за налягане, трябва най-накрая да се уверите, че старият не работи. За да го проверите, трябва да го премахнете.За да премахнете превключвателя за налягане (той също е сензор за ниво на водата), трябва да извършите няколко прости стъпки.ниводатчик на Ariston

 1. Махнете горния капак на машината, като го плъзнете обратно. Превключвателят за налягане е разположен на страничната стена. Той е фиксиран със специални винтове.
 2. Необходимо е да изключите проводниците и да извадите маркуча от превключвателя за налягане. Освободете винтовете за закрепване и ги извадете.
 3. Проверете частта, изплакнете я с вода, ако се подозира замърсяване. Съединителите не трябва да се окисляват. Ако има окисляване, те трябва да бъдат внимателно почистени.
 4. Проверете работата на устройството.

След това поставете маркуча върху фитинга, приберете го до ухото и го издухайте в свободния край на маркуча. В устройството трябва да се чуе специфично щракване. Това показва, че има контакт. Може да има няколко кликвания, това зависи от модела.

Липсата на кликвания е най-лошият знак. Указва, че частта е дефектна. Ако има кликвания, е необходимо да се провери надеждността на работата на контактите с омметър. Необходимо е да свържете измервателното устройство към съответните гнезда на входа на устройството. При затваряне и отваряне ще се наблюдава пренапрежение. Ако не е там, тогава възелът е повреден. Ако резултатите от тези стъпки покажат, че превключвателят за налягане не работи, той трябва да бъде сменен.

Струва си да проверите сензора на Хол

Ако всичко е нормално с пресостата, ще се приближим до двигателя. Но преди да проверите двигателя, все още е важно да се уверите, че тахометърът работи. Често може да доведе и до проблем. За да проверите определената част, пералната машина ще трябва да бъде разглобена. Последователността на действията е следната:

 • изключете оборудването от захранването, както и от комуникационните изходи и входове;
 • на задната стена на кутията трябва да премахнете всички винтове, отстранете самата стена;
 • махнете задвижващия ремък, като го дърпате леко към вас и едновременно завъртате шайбата.

Замяна на сензор на ХолСега трябва да извадите двигателя от машината. Първо важно е да не забравите да маркирате всички проводници, които водят към двигателя. След това извадете болтовете, които държат мотора. Внимателно разклащайки мотора, извадете го от колата. След като свалите двигателя, можете добре да разгледате сензора на Хол. Сред вероятните причини за неговата неизправност: разхлабване на приспособленията, изключване на контактите. Всичко това може да бъде свързано със силни вибрации. Необходимо е да затегнете болта и да проверите контактите. Съпротивлението на тахогенератора се проверява по следния метод:

 • поставяме тестера в режим на измерване на съпротивлението;
 • трябва да развиете съединителите на проводниците и да ги преместите от контактите на сензора;
 • проверете съпротивлението, като свържете сондите към контактите.

Степента на съпротивление на тахогенератора е 60-70 ома.

Включваме тестера в режим на отчитане на напрежението, трябва да разберете дали токът се генерира. Ако е така, тогава проблемът не е в тахогенератора. Прилагаме сондата на тестера към контактите на сензора. Превъртайки двигателя с ръка, наблюдаваме показанията. Ако показанията се променят, се генерира ток. Обикновено устройството трябва да показва напрежение в района на 0,2 волта. И накрая, определено трябва да проверите цялото окабеляване. Самият тахогенератор се счупи изключително рядко. Ако откриете проблем със сензора на Хол, ще трябва да го замените.

Отворете двигателя

Тъй като колекторните двигатели са инсталирани на перални машини Ariston, често възникват неизправности в двигателя. В такъв двигател може да се счупи: четки; летви; намотка на ротора; намотка на статора.

Четките са разположени отстрани на корпуса на двигателя. Има две от тях. Те са изработени от доста мек метал, оттам и склонността им да се износват бързо. Заменете ги, ако видите механично износване. Обикновено се вижда „през окото“. Ако износването не се вижда „от очите“, се препоръчва да включите двигателя и да наблюдавате неговата работа. Ако четките искрят, това означава, че те трябва да бъдат сменени.

Нови четки могат да бъдат закупени във всеки магазин, където има части за перални машини Ariston.

Проблеми с ламелите възникват поради особеностите на тяхното закрепване: те са прикрепени към вала с лепило.Поради тази причина те често могат да се отлепят в случай на задръстване на двигателя. Ако щетите са малки, можете да смилате колекторите на струг и проблемът ще бъде решен. Металните чипове трябва да се почистват с шкурка.

Ламелите трябва да бъдат внимателно инспектирани визуално. Особено необходимо е да се обърне внимание на наличието на отлагане. Всякакви изгаряния могат да причинят неизправност в работата на „сърцето“ на пералнята.

Ако има проблем директно в намотката, това ще се прояви в намаляване на мощността на двигателя до пълно спиране. След късо съединение възниква аварийно изключване на двигателя. Изпълнението на намотките се проверява с мултицет. Той трябва да бъде включен в режим на съпротива. След това прикрепете сондите към ламелата. Нормалният индикатор трябва да бъде в диапазона от 20 - 200 ома. По-ниската стойност показва късо съединение, а по-голямата стойност показва прекъсване на намотката.

За да проверите работоспособността на статора, трябва да поставите мултицета в режим "зумер". Сондите трябва да се прилагат индивидуално към краищата на окабеляването. Липсата на звуци ще показва липсата на проблеми. Ако устройството издава звук, значи има проблем.

След това прикрепете една сонда към окабеляването, а втората към тялото. Не трябва да има звуци. Тяхното присъствие ще показва проблем. Ако се установи неизправност в намотката, няма да е възможно да я поправите сами. Ще трябва напълно да замени целия двигател.

Може би е в електронното табло

Ако се появи код за грешка F18, това показва необходимостта от мигане на електронната платка. Такива ремонти не могат да се извършват независимо. Трябва да имате специализирани знания в областта на електрониката и технологиите за програмиране. Необходимо е да се знаят характеристиките на конкретни модели на шайби.

Ако бъде открита такава повреда, най-добре е незабавно да се свържете с центъра за поддръжка на клиенти.

Ремонтът на пералня Ariston не е толкова сложен, колкото може да изглежда на пръв поглед. Както виждаме, не е трудно да се разберат причините за лошото въртене или липсата му. И само в най-трудните случаи, свързани с „мозъците“ на пералнята, човек наистина трябва да се обърне към специалисти. В други ситуации е възможно сами да отстраните проблема, като отделите минимум време за него.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини