Всичко за пералните машини

Какво представлява аквасензор в съдомиялна машина

аквасензор в миялната машинаСъдомиялните машини от ново поколение са оборудвани не само със стандартен набор от програми, но и с допълнителни програми и функции. Едно от тях е автоматично миене на съдове, осъществявано от интегрирания в съдомиялната машина Aquasensor. Много хора се чудят какво е и как работи. Ще отговорим на тези въпроси като част от този разказ.

Принципът на работа и нейната необходимост

В превод от латински „Aqua Senor“ (Aqua сензор) буквално означава сензор за вода. В съдомиялната машина този сензор открива мътността на водата чрез наличието на малки частици мръсотия, остатъци от храна и др., Това ви позволява да промените хода на програмата: продължителността й, консумацията на вода, което допринася за икономия на енергия.

Аква сензорът на съдомиялната машина е инфрачервен фотодиод и фототранзистор, които са разположени на общата платка една срещу друга. Дъската е защитена от непрозрачен калъф, който има извита форма под формата на буквата „U“. Инфрачервен лъч, изпратен от фотодиода, преминава през водата и навлиза във фототранзистора. Когато водата е чиста, се изпраща сигнал до контролното табло, настъпва промяна в програмата за миене: чистата вода се използва повторно, не се налива нова вода и се отменя допълнително изплакване на съдовете.

аквасензор в миялната машина

Ако водата е замърсена, тогава интензитетът на лъча не е достатъчен за фототранзистора да работи. В този случай микропроцесорът на Aqua сензорната система изпраща информация към управляващия модул за липсата на сигнал от фототранзистора, който се възприема като мътност на водата. След всяко изплакване сензорът се калибрира и водата е чиста. Този автоматичен метод за миене на съдове ви позволява да спестите до 4 литра вода на едно измиване, докато качеството на миене остава отлично.

Важно! Чувствителността на фотоклетката на сензора за мътност на съдомиялната машина също зависи от образуването на котлен камък и остатъците от почистващи препарати във водата.

Сензорът за чистота на водата се намира в дъното на съдомиялната машина. Можете да го видите, ако премахнете левия капак на съдомиялната машина. Датчикът за вода се вкарва в конектора на циркулационната помпа и следователно нейната подмяна в случай на повреда няма да бъде трудна.

аквасензор в миялната машина

Кои съдомиялни са оборудвани със сензор за вода

Технологията за определяне чистотата на водата за първи път е внедрена в техните машини от производителите Bosch и Siemens. Такъв сензор липсва в съдомиялните машини от ниска ценова категория, но в машините от среден и елитен клас е така. Например в такива популярни модели:

 • Bosch SPV 53M00 - тесен напълно интегриран модел;
 • Bosch SMV 50E10 - изцяло вграден модел в пълен размер;
 • Siemens SR 66T090 - тясна миялна машина;
 • Bosch SPV 63M50 е тясна, напълно интегрирана машина с подобрена функционалност.

За ваша информация! Дори и в компактна съдомиялна машина за чистачки Bosch или Siemens, сензор, който засича чиста вода, може да бъде интегриран.

аквасензор в миялната машинаМалко по-късно се появи сензор за чистота на водата в скъпи съдомиялни машини от други производители, името му е малко по-различно от това, което измислиха инженерите на Bosch. Така че, производителите на съдомиялни машини Miele нарече подобен сензор "Eco Sensor" и производителите Hotpoint-Аристон го наричат ​​сензорната система. Ето няколко примера за съдомиялни машини:

 • Electrolux ESL 98810 RA;
 • Miele G 4960 SCVi;
 • Kuppersbusch IG 4407.0 GE;
 • De Dietrich DVH 1120 J.

По този начин датчикът за чистота на водата в съдомиялната машина е пример за нова технология, която ви позволява да контролирате качеството на миенето на съдове. Благодарение на такъв сензор:

 • броят на изплакванията на съдовете е регулиран, което води до пестене на вода;
 • намалява време за миене на съдове;
 • намалена консумация на енергия.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини