Всичко за пералните машини

Как да сменим активатора на пералнята

подмяна на активатор на пералняУстройството на пералните машини тип активатор е доста просто, изглежда, защо да го счупите. Частите обаче са подложени на физическо износване и настъпва определен момент, когато възниква въпросът как да заменим определена част в такава машина. В тази статия решихме да разгледаме активатора на пералнята, устройството на тази част в различни модели машини и как да я заменим правилно.

Какво се нарича активатор на пералнята?

Ако зададете такъв въпрос на потребителите на полуавтоматични перални машини, те ще отговорят на това активатор е въртящ се диск на дъното или стената на резервоара на машината, който смесва прането по време на пране. Само ще добавим, че от външната страна на диска, който е направен от пластмаса, са разположени остриетата. По форма и размер такива активатори могат да бъдат различни, но основната им цел е една и съща - да придвижват съдържанието на резервоара.

активатори на перални машини

В модерна пералня машината разполага и с активатор. Малко странно, но вярно. Всъщност това е барабанен разширител, като правило това е пластмасов елемент, който прилича на бариера. Той е фиксиран във вътрешната част на барабана, задачата на шредера е да разбие и разклати бучките бельо и по този начин да подобри качеството на измиването.

Забележка! Такъв активатор има друга функция, той действа като усилвател на барабана, предпазвайки тази част от повреда и я укрепва.

Видове перални машини по местоположение на активатора

Малки перални машини, предназначени за измиване на 1-1,5 кг бельо, имаше в почти всяко съветско семейство. Днес те се използват от летни жители. Ремонтът на такава машина от капитана в повечето случаи не е разумен, тъй като може да струва половината от цената на нова такава машина. Затова потребителите много често се опитват да поправят оборудване със собствените си ръце. И трябва да кажа, че се оказва, че това е много добро за повечето.

Автомобилите с малък размер са разделени на две разновидности. При някои активаторът е разположен вертикално. Такива превозни средства включват Самара, Десна. Вторият тип машини имат хоризонтално разположен активатор, например Baby-425M, Fairy-2 или Mini-Vyatka. В полуавтоматичните машини за въртене активаторът също е разположен хоризонтално. При разбор на такава машина има и свои собствени характеристики. Нека разгледаме на свой ред как да премахнете и замените активатора в различни модели машини.

перални машини за активатор

Перални машини SM-1

Към машините от този тип се включват „Бебе“, „Самара“, „Радост“. Интериорът на такива машини се състои от основните елементи: резервоар, капак, корпус, електродвигател, термично реле, кондензатори, активатор. В машината на активатора няма барабан, барабанните функции ще заменят активатора, който върти водата в резервоара.

За да премахнете активатора, е необходимо да разглобите самата машина и да подготвите ключа, който е необходим за развиване на активатора. Помислете за производството на такъв ключ от изрязване на водопровод със собствените си ръце на примера на машината Baby. Тръбата трябва да е 150 мм по-дълга от диаметъра на тялото на активатора. 6 мм бормашина прави 2 дупки в тръбата, разстоянието между тях е 9,5 см, а дупките ще бъдат разположени симетрично спрямо центъра. След това се взимат два болта и се вкарват в отворите, краищата на болтовете трябва да стърчат 10-15 мм. В края болтовете са фиксирани с гайки.

машина за активиране на веригата

Сега описваме как да развиете активатора:

 1. Отстрани на машината изваждаме тапата.
 2. Завъртаме активатора на ръка, така че дупката в кутията ясно да съвпада с отвора в работното колело.
 3. Вземаме отвертка и я вмъкваме в ротора на двигателя, като по този начин я задръстваме.
 4. Вмъкваме домашен ключ в корпуса на активатора и го развиваме.

Важно! Активаторът на различни машини се отвива както по посока на часовниковата стрелка, така и обратно.

 1. След като извадите активатора, вземете подобен и сглобете машината в обратен ред.

Перални машини SM-1,5

Автомобилите SM-1,5 включват Фея, Ивушка и Мини-Вятка. Тяхната особеност е, че въртенето на активатора се осъществява благодарение на задвижване на ремъка. Не е трудно да премахнете активатора в такива автомобили. Ние изброяваме процедурата за примера на машината Mini-Vyatka:

 1. След като изключите шайбата от електрическата мрежа, извадете тавата (показана на фигура 1).
 2. Разхлабете болтовете, придържащи двигателя.
 3. Свалете задвижващия ремък (34) от макарата (32).
 4. След това развийте гайката, която държи шайбата (21).
 5. След като извадите запушалката (20), извадете активатора (25).

машина за активиране на веригата Mini-Вятка

Когато инсталирате нов активатор, не трябва да забравяте, че разстоянието между резервоара и активатора не трябва да надвишава 2 mm, аксиалното изместване не трябва да надвишава 0,5 mm. За да регулирате инсталирането на активатора, поставете шайба.

Перални машини SM-2

Пералните от този тип се различават от предишните по големи размери и способността да се мият до 2,5 кг пране. Калъфът на правоъгълната машина е изработен от метал, покрит с боя. Активаторът обикновено се намира отстрани. За да го премахнете и замените, трябва да извършите следната последователност от действия:

 1. Развийте задния капак на корпуса и го извадете.
 2. Извадете ремъка от ролката.
 3. Извадете болта, който държи шайбата върху вала на активатора.
 4. Като държите активатора с една ръка, извадете макарата.
 5. Натиснете вала с диска за активиране в резервоара на пералната машина.
 6. Вземете активатора.
 7. Сглобете отново машината в обратен ред, като използвате новия активатор.

Автоматична пералня с барабан и активатор

перална машина daewooКато общо правило, автоматично и полуавтоматични перални машиникоито нямат барабан се наричат ​​активатор, тъй като водата в резервоара се задвижва от активатор, а машините с барабани срещу активатора не, защото работят с въртящ се барабан. Но има изключения от това правило - перални машини с най-високо зареждане на Daewoo. Имат както барабан, така и активатор. Как на такива машини да премахнете счупен активатор и да го замените с нов?

 • Демонтажът на барабана в този случай не се изисква. За да издърпате активатора, ще трябва да премахнете ръба на барабана, в противен случай той ще се намеси. Преместваме пластмасовите щипки отстрани и махаме джантата.
 • Сега трябва да развиете гайката, която държи активатора. Той е разположен директно в долната част на барабана, така че имате нужда от гнездо.
 • Развивайки гайката, извиваме активатора с отвертка и след това го издърпваме заедно с гайката и шайбата.
 • Закупуваме нов оригинален активатор, поставяме го на мястото на стария и след това го закрепваме с гайка.

Обърнете внимание! Когато развивате гайката, която държи активатора, помолете някой да държи барабана, за да не се върти. Разбира се, можете да заглушите барабана с дървена пръчка, но в този случай съществува риск от увреждане на механизма на въртене.

Сменете реконструктора

Замяната на ребулера е лесна, почти всеки може да се справи с тази задача. Какво трябва да направя?смяна на ребрата на активатор на ребрата

 1. Взимаме твърда жица (или пружина).
 2. Огънете върха му с кука.
 3. Вмъкваме телта в отвора на реконструктора, натискаме върху него и се захранваме.
 4. Реконструкторът трябва да слезе от резето и да излети.
 5. Новата барабанна перка се слага на ръка. Подаваме частта малко нагоре и след това слагаме колегата на куките.
 6. Сега куките трябва да бъдат прищипани, за това вземаме шило, прекарваме го през дупките в райбера и натискаме фиксиращите куки.

За да обобщим, отбелязваме, че можете да замените активатора на пералнята със собствените си ръце, без да включвате специалист. Основното е да закупите оригинална резервна част и да вземете предвид всички съвети на специалисти. Разбира се, ако не сте приятели с технологиите и се съмнявате в способностите си, поканете майстор и той ще направи всичко за няколко минути.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини