DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» »Kolvkompressorer för kylskåpet - typer och driftsprinciper
De flesta moderna kylskåp och frysar för hushåll är utrustade med kolvkompressorer som är optimala vad gäller effektivitet och energiförbrukning, samt ergonomiska komponenter (buller, konfigurationsförmåga, utrustningskostnader). Vad finns i kompressorn och hur fungerar kylsystemet? Vilka är funktionerna för att reparera dessa kompressorer? Låt oss samla det.
Kolvkompressorer för kylskåpstyper och driftsprinciper

Komplett uppsättning och syfte med kolvkompressorelement för kylskåpet


Om du tittar bakom ditt kylskåp kan du se en liten svart metallbehållare med en platt krage, från vilken flera rör släpps. Detta är kompressorn. Dess hölje är tätad, och de inloppade kopparrören leds ut till kylgallerna i kylskåpet på baksidan.
Kolvkompressorer för kylskåpstyper och driftsprinciper

Kolvkompressorer för kylskåpstyper och driftsprinciper

Inuti höljet finns kompressorinstallationens mekanism, bestående av en motor, en kolvcylinder med en angränsande ventil, fästen och kopparrör, vridna runt själva installationen. Det finns bara tre sådana rör i moderna kompressorer. Två av dem, som ligger i närheten, ansvarar för tillförseln och återvändandet till systemet med freon, som kontinuerligt cirkulerar i systemet under ett visst tryck. Detta tryck är utformat för att skapa en kompressor.
Kolvkompressorer för kylskåpstyper och driftsprinciper

Det tredje röret är vanligtvis tätat från slutet. Det är beläget på motsatt sida från de tidigare, och genom det laddas systemet med freon. Detta rör leder till en ljuddämpare av plast, som jämnar ut ljudet från freon in i huset.
Kolvkompressorer för kylskåpstyper och driftsprinciper

Kompressormotorn är oftast asynkron, består av vertikalt anordnade lindningar (stator) och en rörlig armatur (rotor), till vilken en vevaxel med en vippa eller anslutningsstång som driver kolven är fixerad. Motorhuset är integrerat med kompressorcylindern och är beläget på en oberoende upphängning av fyra fjädrar, jämnar vibrationer från motorn och gör att kompressorn fungerar nästan tyst.
Kolvkompressorer för kylskåpstyper och driftsprinciper

Under drift av kompressorn värms installationen tillsammans med motorn upp ganska mycket, och dess temperatur inuti höljet kan nå cirka 100 grader Celsius. Detta beror på det höga tryck som kompressorn pumpar för att destillera Freon, i den miljö som motorn tvingas arbeta. I botten av höljet finns en viss mängd mineral eller syntetisk olja (cirka 200 gram), som under temperatur och tryck förvandlas till en aerosol och blandas med kylmediet och kommer in i kylsystemet i kylen. Den centrifugala oljepumpen, som är placerad inuti rotoraxeln, är ansvarig för att tillföra olja till lager, ventiler och kolv på kompressorenheten.
Kolvkompressorer för kylskåpstyper och driftsprinciper

Kolvkompressorer för kylskåpstyper och driftsprinciper

Kolvkompressorer för kylskåpstyper och driftsprinciper

Ett startrelä utrustat med en temperatursensor är placerad på utsidan av kompressorhöljet och utför flera mycket viktiga funktioner:
 • Reglerar tillförseln av elektricitet till kompressorenheten;
 • Den stänger av strömförsörjningen till kompressormotorn som har fastnat på grund av eventuell nedbrytning och skyddar statorns lindning från överhettning och förbränning. Efter en tid sker en återmatning, och vid fel, avstängning;
 • Skyddar ledningarna mot eld vid överhettning av kontaktgruppen och ledningarna som är anslutna till den. En extremt användbar funktion eftersom ett stort antal hushållsbränder fortfarande uppstår på grund av fel i en ledningsbrand.

Kolvkompressorer för kylskåpstyper och driftsprinciper

Allmän princip om kylsystemet


Som ett resultat av högtrycket som pumpas av kompressorn och ventilerna värms freon upp mycket och faller in i kylskåpet på kylskåpet, som är beläget på dess bakre vägg. Genom att ändra dess aggregeringstillstånd, det vill säga passera från ånga till vätska, kylmediet genom ett kapillärrör, vilket minskar dess tryck, kommer in i förångningsradiatorn, i vilken det återigen förvandlas till ånga. Den cykliska rörelsen av freon genom kylsystemet åtföljs av frigörandet av värme genom grillen till miljön. Och i förångningsradiatorn sker kylning, som sedan överförs till kylkammaren.

Praktiska tips


 1. Luta inte eller luta kylskåpet till ett horisontellt läge. När kompressormekanismen lutas överdrivet kan den enkelt glida av de oberoende fjädringens stötdämpande fjädrar och aldrig mer stå på dem. När kylskåpet har återgått till sitt ursprungliga vertikala läge kommer huvudenheten - kompressorn - att behöva repareras.
 2. Vid fullständig frånvaro av kompressorstart är det först nödvändigt att kontrollera startrelä, kontaktgrupp och matningskabel. Kanske på detta sätt kan du undvika reparation av kylskåpet.
 3. Kompressorhöljet, även om det består av två delar, men de är vanligtvis tätt tätade. Därför kan nackdelarna med själva kompressorinstallationen i händelse av en funktionsfel inte så lätt fastställas. Ibland måste du till och med klippa ärendet och leta efter orsaken till uppdelningen. I sådana fall kommer det att vara mer rationellt att byta ut enheten mot en ny.

Kolvkompressorer för kylskåpstyper och driftsprinciper

Kolvkompressorer för kylskåpstyper och driftsprinciper

Om du vill demontera kylskåpskompressorn själv hemma, måste du tillhandahålla god ventilation eller ventilation i rummet, eftersom freonångor kan vara giftiga. Detta gäller särskilt gamla kylskåp i sovjetiden. Att reparera kylskåpet, byta ut filter, klippa och löd kopparrör, demontera och reparera kompressorn och fylla på kylsystemet har många nyanser som gör det klokare att anförträda detta arbete till professionella hantverkare eller kundservice.

Titta på videon


Kommentarer (2)
 1. Akril
  #1 Akril besökare 19 april 2019 11:54
  2
  En bra sak, och kampanjen, den mest värdefulla i kylen ... ett nytt liv ges till henne som kompressor för verkstaden.
 2. Gäst Sergey
  #2 Gäst Sergey gäster 21 april 2019 19:28
  1
  Freon ångor är farliga endast vid hög uppvärmning, över 400 grader, eftersom utsöndrar fasgen. Och i gamla kylskåp användes Freon 12, som också fanns (för tryck) i en medicinsk aerosol (för behandling av halsont)

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner