DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» »Diagnos av motorns tillstånd på 5 minuter utan instrument
Det finns flera enkla men effektiva sätt att bedöma tillståndet för en bil utan att besöka servicecenter. Denna kunskap kommer att vara användbar inte bara för fordonets dagliga drift utan också för att göra rätt val när du köper en begagnad bil.
Motordiagnostik på 5 minuter utan instrument

Vad som behövs för diagnostik


All verifiering utförs visuellt och kräver inget specialverktyg. Till och med en helt oförberedd person kan leda det, det viktigaste är att han har bra hörsel och syn, en sedel i fickan och våta handdukar.

Vad är det bästa stället att börja?


Naturligtvis är en visuell inspektion av motorn också ganska informativ, särskilt på marknaden. En sårmotor ska inte avge metallljud, fungera smidigt och stabilt. Men huvuduppmärksamheten kommer att riktas mot studien av avgasröret, mer exakt, de avlagringar som bildas under motordriften. Du ska skjuta fingret inuti uttaget och studera vad som faktiskt finns kvar på det.
Motordiagnostik på 5 minuter utan instrument

Visuell inspektion av avgaserna


En liten mängd sot på avgasrörets väggar är normalt, men fullständig frånvaro av någon förorening tyder på att säljaren är en erfaren person och att han har något att dölja. Förekomsten av olja och kondensat är ett dåligt tecken, vilket indikerar problem i motorns drift och dess försämring.

Kontrollera tillbaka drag


Motordiagnostik på 5 minuter utan instrument

När motorn är igång ska du fästa en sedel så att någonstans runt en tredjedel av avgasröret täcks. Det bör pressas från sidan mittemot kanten. Om gaserna rör sig inåt visar räkningen omedelbart det. I detta fall är avvikelser från normen för drift av gasfördelning och bränslesystem, bilproppar och, troligtvis, passage av en eller flera ventiler möjliga.
Om räkningen vibrerar uteslutande i utsidan, är allt med tändning och ventiler i ordning.

Kontrollera avgaserna igen


För denna kontroll är det nödvändigt att se till att motorn arbetar med hög hastighet (3-4 tusen) i 1-2 minuter. Om säljaren förhindrar detta, känn dig fri att lämna, även om du gillar bilen. Förekomsten av rök indikerar slitna kolvringar. Efter gasning ska du igen dra fingret längs rörets insida. Viss kondens och mycket lite sot kan vara kvar på väggarna. Förekomsten av olja är ett dåligt tecken.
Motordiagnostik på 5 minuter utan instrument

Resultaten av tillämpning av kunskap i praktiken


Sådana enkla "tricks" tillåter inte bara att oberoende övervaka tillståndet för din bil. Om du använder denna metod när du söker efter och köper en ny bil på sekundärmarknaden kommer det att hjälpa till att undvika skrupelfria säljare och förhindra eventuella ekonomiska förluster i samband med oplanerade reparationer av en nyinköpt bil.

Titta på videon


Kommentarer (1)
  1. Gregory
    #1 Gregory gäster 22 februari 2019 06:08
    1
    För det första borde det finnas kondensat under kalla arbetsförhållanden, och för det andra, om ventilerna är utbrända, så kommer det utan en räkning att se att motorn är troit.

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner