DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» »Hur man förbereder en bränsleblandning för tvåtaktsmotorer
Många är rädda för att köpa ett motoriserat verktyg som drivs av en tvåtakts bensinmotor. De är rädda för de ständiga utsikterna att blanda bensin med olja. De föreslår att detta är en ganska problematisk operation, även om det inte finns något liknande i det här förfarandet. Nu ska vi se hur detta görs.
Hur man förbereder en bränsleblandning för tvåtaktsmotorer

Så om du har köpt eller ska köpa ett motoriserat verktyg med en tvåtaktsmotor måste du förbereda en bränsleblandning, som består av bensin och specialolja för denna typ av motor.
När du väljer olja bör prioritet prioriteras till det som rekommenderas av tillverkaren av ditt elverktyg, även om detta inte är principiellt. Du kan ta en ny olja, viktigast av allt, den måste vara av hög kvalitet och inte för billig.
Tvåtakts motorolja skiljer sig från andra oljor i märkningen, betecknad som 2T, vilket anges på behållarens etikett. Den visar också andelen blandning av olja med bensin för att erhålla en bränsleblandning.
Hur man förbereder en bränsleblandning för tvåtaktsmotorer

För oljor av god kvalitet är detta värde som regel 50: 1, det vill säga en del olja krävs för 50 delar bensin. Denna andel kan anges eller dupliceras i procent. I vårt fall motsvarar andelen 50: 1 2%.
Hur man förbereder en bränsleblandning för tvåtaktsmotorer

Många blir förvirrade i dessa proportioner och procenttal och förstår faktiskt inte hur mycket olja de behöver lägga till, säg, till 1 liter bensin. Men här är allt väldigt enkelt. Om du ser en andel på 50: 1 betyder det att du bör blanda 100 gram olja med 5 liter bensin och 20 gram med 1 liter bensin.
Om procentsatserna anges på förpackningen, till exempel 2%, betyder det att 1 gram bensin måste tillsättas 20 gram olja. Om 3% anges måste du lägga till 30 gram olja till 1 liter bensin etc.
Vad kan vara användbart för oss för att förbereda bränsleblandningen för att hälla en tvåtaktsmotor i tanken?

Kommer att behöva


Detta kommer att kräva en hel del:
 • plasttratt;
 • vanlig medicinsk spruta;
 • plast liter behållare;
 • bensin;
 • tvåtakts motorolja.

Hur man förbereder en bränsleblandning för tvåtaktsmotorer

Behållaren kan tas från frostskyddsmedel eller frostskyddsmedel för bilar, även om vissa elverktyg har en liknande behållare med märken för bensin och olja. Men för större noggrannhet är det fortfarande bättre att använda en vanlig spruta för att välja olja och tillsätt den till bensin.

Hur man gör en bränsleblandning för en tvåtaktsmotor


Först häller vi bensin i flaskan, som rekommenderas av tillverkaren av elverktyget, och anges i bruksanvisningen. Oftast används AI-92 för dessa ändamål. Om du tar bensin med ett annat oktannummer är det troligt att motorn snart kommer att gå sönder.
Hur man förbereder en bränsleblandning för tvåtaktsmotorer

Därefter måste du dra olja från en flaska med en spruta. Jag påminner dig om att för att skapa en andel på 50: 1 (eller 2%) kräver 1 gram bensin 20 gram olja. Förresten, medicinska sprutor med denna kapacitet är ganska vanliga.
Hur man förbereder en bränsleblandning för tvåtaktsmotorer

Typ 2T-olja är vanligtvis röd. Detta görs specifikt så att din bränsleblandning får samma färg. Då är det svårt att förväxla den med vanlig färglös bensin och oavsiktligt hälla den i motortanken utan att tillsätta olja.
Vi häller i vår bensin den exakta mängden olja (i vårt fall 20 gram), som vi lägger i sprutan. Vi stänger behållaren med en gängad plugg och skakar den flera gånger kraftigt så att innehållet blandas väl. Efter en sådan procedur är vår bränsleblandning helt klar för användning.
Hur man förbereder en bränsleblandning för tvåtaktsmotorer

Sammanfattningsvis vill jag påminna er om att ni inte bör bereda bränsleblandningen i stora mängder. Tillverkarna rekommenderar inte lagring av bensin blandad med olja under lång tid.Förbered en sådan volym bränsleblandning som skulle räcka för 1-2 tankning.
Och ändå, om du använder högkvalitativ olja, behöver du inte agera här enligt ordspråket: "du kommer inte att förstöra gröt med olja," och öka mängden i jämförelse med volymen som anges i andelen. Trots allt erhålls detta förhållande, både genom teoretiska beräkningar och testas upprepade gånger i praktiken som ett resultat av många tester.
Det är optimalt både ekonomiskt och för att säkerställa en tvåtaktsmotors tillförlitlighet och hållbarhet. Tillsätt därför inte mindre och inte mer olja i bensin, men exakt så mycket som anges på etiketten på oljetanken för tvåtaktsmotorer.

Titta på videon


Kommentarer (5)
 1. SSG67
  #1 SSG67 gäster 5 februari 2019 3:31 p.m.
  5
  Och om oljan inte är röd, men blå eller grön? Eller, Gud förbjudet, färglös? Direkt -100 till smörjning. I allmänhet bestäms oljekoncentrationen av motortillverkaren, inte oljan. Och det varierar från 1:25 till 1: 100.
 2. Eugene
  #2 Eugene gäster 6 februari 2019 06:55
  6
  Bensin i liter och olja i gram? Spruta - 20 ml
 3. Gäst Sergey
  #3 Gäst Sergey gäster 6 februari 2019 19:12
  1
  Och se till att ha mer plast, som säkert skulle ta eld!
 4. Leo
  #4 Leo gäster 20 februari 2019 18:56
  0
  Jag vill varna dig för speciallitterbehållare med riskerna 1:40, 1:50, 1:32. RISKER! Om du lägger till olja i riskzonen kommer den att vara 10-15 gånger högre än normalt. Endast en spruta. Vem behöver det - jag skickar ett foto av en liter kapsel med risker.
 5. Gäst Victor
  #5 Gäst Victor gäster 6 mars 2019 17:09
  0
  Författaren misstog sig lite i att ange mängden i gram och föreslog att denna mängd skulle mätas i milliliter !!!

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner