DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» » »Germanium Transistor Amplifier
Germanium Transistor Amplifier

Som ni vet var de första transistorerna som ersatte radiorören just Germanium. Deras uppfinning spelade en stor roll i utvecklingen av elektronik, vilket gjorde elektroniska apparater mer funktionella, ekonomiska och små. Men Germanium-transistors era varade inte länge - snart ersattes de av mer avancerade kisel. Trots detta producerades ett stort antal germanium-transistorer, och även nu, efter ett halvt sekel, är de inte särskilt sällsynta.
Det finns en uppfattning om att ljudet från en förstärkare som helt och hållet bygger på germaniumtransistorer har en speciell färg, nära det "varma röret" -ljudet. Det är precis vad som gör germanium-transistorer så populära i skinkmiljön nyligen. Du kan lyssna med dina egna öron till ljudet från en sådan förstärkare om du monterar en mycket enkel krets som visas nedan.

Förstärkarkrets


Germanium Transistor Amplifier

Kretsen består av 5 germanium-transistorer och en liten handfull andra delar. Nedan finns flera alternativ för transistorer för denna krets.
 • T1 - MP39, MP14, MP41, MP42 (PNP)
 • T2, T4 - P217, P213, P210, P605, GT403 (PNP)
 • T3 - MP38, MP35, MP36 (NPN)
 • T4 - MP39, MP14, MP41, MP42 (PNP)

Alla andra liknande transistorer är också lämpliga, lågbrus är mest föredraget. Det bör noteras att i utgångssteget (T2 och T4) bör det finnas identiska transistorer, det är tillrådligt att plocka upp dem i ett par med närmaste förstärkning. Dioden D1 är germanium, till exempel D9, D18, D311, förstärkarens stillastående beror på den. Alla kondensatorer är elektrolytiska för en spänning på minst 16 volt. Kretsens matningsspänning är 9-12 volt.
Kretskort:
[12,92 Kb] (nedladdningar: 504)

Germanium Transistor Amplifier

Förstärkare


Kretsen är monterad på ett 40x50 mm kort som kan utföras med LUT-metoden. Nedan följer bilder av det färdiga tinnade brädet.
Germanium Transistor Amplifier

Germanium Transistor Amplifier

Nu är du redo att installera delarna. Först kommer motstånd på brädet, efter dem större kondensatorer och transistorer. Man bör komma ihåg att germaniumtransistorer, till skillnad från kiseltransistorer, är mycket mer känsliga för överhettning.
Germanium Transistor Amplifier

Kraftfulla utgångstransistorer värms upp under drift med hög volym, så det är tillrådligt att installera dem på en radiator (om transistorhöljet ger en sådan möjlighet) och lägg dem på kortet med ledningar.
Germanium Transistor Amplifier

Efter att ha installerat alla delar på kortet återstår det att löda strömkablarna, signalkällan och högtalarutgången. Det sista monteringssteget är att tvätta bort flödesresterna från kortet, kontrollera installationen, ringa närliggande spår för en kortslutning.
Germanium Transistor Amplifier

Först start och installation


Germanium-förstärkaren kräver inställning av den stillastående strömmen, som ställs in av dioden D1. Först måste du applicera spänning på kretsen, inklusive en ammeter i spalten på matningstråden. Om det inte finns någon signal vid ingången bör kretsen konsumera cirka 20-50 mA. Ju större viloläge, desto större uppvärmning av utgångstransistorer, men detta påverkar ljudkvaliteten positivt. Om den lugna strömmen är för liten, blir ljudet oläsligt, en skaller och heshet uppträder. Strömmen kan ökas genom att lägga till en eller flera dioder i serie med D1. I mitt fall, för att få en acceptabel ljudkvalitet var jag tvungen att lägga till ytterligare två dioder.
Liknande kretsar av förstärkare baserade på germanium-transistorer användes ofta i gamla skivspelare, bandspelare, radioapparater, så det kommer säkert att vädja till alla antikens älskare.Uteffekten är cirka 5-10 watt med en radiator, så en förstärkare med ett huvud är tillräckligt för att låta ett helt rum. Ha en fin uppbyggnad!

Titta på videon


Kommentarer (19)
 1. Garri hakobyan
  #1 Garri hakobyan besökare 28 januari 2019 18:35
  2
  Sätt en differentiell förstärkare vid ingången så får du mycket bättre snedvridning, ...
 2. Serzh
  #2 Serzh gäster 28 januari 2019 11:13 p.m.
  0
  korrigera:
  T5 - MP39, MP14, MP41, MP42 (PNP)
 3. MiHaAd
  #3 MiHaAd gäster 29 januari 2019 05:12
  0
  Mer noggrant i beskrivningen av T4
 4. Grig
  #4 Grig gäster 29 januari 2019 09:51
  0
  T4 BÖR ENLIGT TYP MED T2 !!!! Dessa är två kraftfulla utgångstransistorer i denna krets. Korrigera felet.
 5. Alexander
  #5 Alexander gäster 31 januari 2019 01:48
  2
  Berättelserna om att ljudet från en förstärkare på germaniumtransistorer skiljer sig från ljudet på kisel är rolig dumhet. En annan sak är en fälteffekttransistorförstärkare kontra en bipolär förstärkare. Fältförstärkaren kommer att vara närmare egenskaperna hos rören. Den presenterade förstärkarkretsen i allmänhet kommer inte att vara särskilt bra i distorsion, bara om en av utgångstransistorerna är påslagen genom att ta bort från "gemensam emitter" och den andra enligt "gemensam kollektor" -krets, skiljer sig utgångsmotståndet för dessa kretsar med en storleksordning, vilket kommer att ge ytterligare distorsioner. Det bästa alternativet är att använda komplementära par av transistorer .-)
  1. ZX
   #6 ZX gäster 10 februari 2019 01:57
   1
   Tja, inte så dumt. Jag hade mycket och lyssnade på olika förstärkare och samlat själv. Så jag säger att mycket ofta förstärkare i Tyskland låter riktigt bra. Ta de gamla Tandberg-mottagarna, lyssna. Och jag håller inte heller med om fälteffekttransistorer. Jag hade alla förstärkare på Mosfets. Alla döda av ljud, Sonya och andra. De spelades ut av de bipolära. Polevik är inte en lampa alls, som många felaktigt föreställer sig på grund av viss likhet med kontrollen. Ta alla dyra High End-förstärkare. Det har länge övergivits fältarbetare och det finns ett gäng parallellt med det bipolära. Titta på företag som Mark Levinson eller Plinius och Krell. Du ser inte fältarbetare där. Du hoppas att du inte tror att lyssnare på en sådan teknik förstår något i ljud? ... Såväl som utvecklarna.
   1. Gäst Sergey
    #7 Gäst Sergey gäster 26 februari 2019 11:16
    0
    Rika audiofiler (lyssnarna på en sådan teknik) är för det mesta tekniskt analfabetera sekterärer som tror på ett särskilt inflytande på ljudkvaliteten på ledningar till ett högre pris än ljudförstärkningstekniken. Därför anser jag att överklagandet till deras val och de beslut som används av utvecklarna av utrustning inriktad på denna konsumentgrupp är meningslösa.
    Polevik är inte en lampa alls, som många felaktigt föreställer sig på grund av viss likhet med kontrollen

    Polevik som inte fungerar i nyckelläget är i alla fall mycket mer en "lampa" än en massa bipolära fordon.
    Det har länge övergivits fältarbetare och det finns ett gäng parallellt med det bipolära.

    För omkring 25 år sedan, i kretsen av "riktiga audiofiler", användes bipolära (och det fanns ingen annan kraft då) transistorer i ljudavsnittet som en dålig man. För ingenting förstör ljudet så mycket som "halvledare" och följaktligen kan bara "rör" -ljud vara av hög kvalitet.
    Men av någon anledning glömmer alla dessa riktiga kännare av kvalitetsljud att över 95% av innehållet som de lyssnar på på sin korrekta "tub" -ljudförstärkningsteknik, innan de går in i ledarna för sin dyra utrustning, i bästa fall passerar de i analog form till motsvarande media genom många halvledarförstärkande element som används i blandningskonsoler, reverb, begränsare, excitatorer, utjämnar och naturligtvis ljudinspelningsutrustning.Och sedan (nyligen) utsatt, åh skräck! analog-till-digital och sedan digital-till-analog-omvandling i långt ifrån lampkretsar med skärning av alla övertoner, om inte mer än 20 kHz, då i det mest idealiska fallet mer än 192 kHz ...
    Ett rörljud .. vad som är rörljud är magin i dessa underbara lysande elektrovakuumanordningar med karakteristiska förvrängningar av frekvenssvaret som samlas på förstärkarna, vilket ger en speciell charm till ljudet av fonogram ...
    1. Gäst Alexander
     #8 Gäst Alexander gäster 20 mars 2019 19:48
     0
     Detta är en ny insamling för nyvårdade lampor, för ett vackert nickelpläterat chassi. Kanske för någon nostalgi. Jag hade redan tröttnat på lampor på en gång. De förför inte mig. Strömförbrukning och evig sökning efter utgångstransformatorer.
 6. Gäst Alex
  #9 Gäst Alex gäster 31 januari 2019 12:26
  1
  Är utkapacitansen inte liten?
 7. Anton
  #10 Anton gäster 31 januari 2019 3:44 p.m.
  0
  Och slutligen beror inte ljudkvaliteten på vilken typ av transistorer som används, utan av bandbredden på förstärkningsvägen. Trots att vårt öra kan höra frekvenser upp till 20 000 Hz, kan det uppfattas övertonen för de grundläggande frekvenserna. Åtminstone upp till den sjunde harmoniken av den grundläggande tonen.
  Och rörförstärkare hade ett linjärt frekvensrespons på upp till hundratals kilohertz, och som ett resultat - hög ljudkvalitet.
  Få minst 150-200 kilohertz på en transistorförstärkare med en linjär karakteristik så blir du lycklig.
 8. Gäst Oleg
  #11 Gäst Oleg gäster 1 februari 2019 05:02
  0
  Allt är bra, allt är bra. Hur man ställer in den stillastående strömmen.
 9. Gäst Alex
  #12 Gäst Alex gäster 1 februari 2019, kl 08:09
  2
  För de unga självtillverkade är det allra första de vill ha något annat. Detta är kunskap, och även om något börjar fungera har du gjort, det är generellt inspirerande. Detta är inte för ljudkvaliteten, det är för att introducera pojkarna till utbildningen av människan i dem ...
 10. Gäst Alex
  #13 Gäst Alex gäster 15 februari 2019 03:40
  2
  nonsens är naturligtvis fullständigt att germanium-transistorer ger lite speciellt ljud. och GT408 som används i kretsen har i allmänhet en avstängningsfrekvens på 8 kHz. och som de skrev här korrekt, i utgångssteget fungerar en i kretsen med OK, den andra med OE. i allmänhet är systemet inte optimalt. om du felsöker den stillastående strömmen, kommer ljudet att vara standard, som WEF-mottagaren från dessa år.
 11. Gäst Sergey
  #14 Gäst Sergey gäster 26 februari 2019 1:26 p.m.
  0
  Jag kunde inte motstå att inte kommentera:
  Det finns en uppfattning om att ljudet från en förstärkare som helt och hållet bygger på germaniumtransistorer har en speciell färg, nära det "varma röret" -ljudet. Det är precis vad som gör germanium-transistorer så populära i skinkmiljön nyligen. Du kan lyssna på ljudet från en sådan förstärkare med dina egna öron om du monterar en mycket enkel krets som visas nedan

  Ja, på bilden kan vi se precis det mest lämpliga för att reproducera denna "färg" ljudåtergivningsenhet (högtalare) :)
 12. Igor
  #15 Igor gäster 10 mars 2019 1:03 p.m.
  0
  I den första kaskaden är det bättre att ställa in MP39B.
  Han har mindre brus.
  Han checkade in barndomen.
 13. Aleksandr Okunev
  #16 Aleksandr Okunev gäster 20 mars 2019 19:43
  0
  Det gör ingen skillnad, på germanium eller flint, för mig är det bättre på flint, kraften är högre.
 14. Aleksandr1
  #17 Aleksandr1 gäster 29 mars 2019 12:14
  0
  Men det blev intressant för mig, men hur är det med strömförsörjningen på 9 - 12 volt, effekten är 5 - 10 watt?
  1. Gäst Sergey
   #18 Gäst Sergey gäster 3 april 2019 00:28
   0
   Men det blev intressant för mig, men hur är det med strömförsörjningen på 9 - 12 volt, effekten är 5 - 10 watt?

   Förmodligen 10 watt, detta är 1A med en matningsspänning på 10V och en sådan ström kan uppnås med ett belastningsmotstånd på 10 ohm (högtalaren är troligtvis 8 ohm), så att teoretiskt indikerad uteffekt kan uppnås. Jag är praktiskt rädd för att föreställa mig att SOI uppstår i den här kretsen med den angivna kraften. GT403-schemat, där avstängningsfrekvensen är 8 kHz, är särskilt nöjd. Det vill säga vid denna frekvens förstärker det ingenting. Med dessa egenskaper är en ljudförstärkare endast för en walkie-talkie, där det är tillräckligt för att ge talförståelse :)
   1. Alexey
    #19 Alexey gäster 24 juli 2019 09:30
    0
    Maximalt med denna förstärkare är 0,5-1 watt. Jag samlade det här mirakelet för bärbara radioapparater bara för att det äter lite. Fram till nu ligger det monterade kortet någonstans, bara massan görs om inte på + utan på -.

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner