DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» »Hur man kontrollerar jordning på 1 minut
Hur man kontrollerar jordning på 1 minut

Jag säger hur du snabbt, enkelt och effektivt kan kontrollera tillgängligheten och kvaliteten på din jordning på mindre än en minut. Jag vill göra en reservation på en gång och klargöra att denna verifieringsmetod är artisanal och förbjuden enligt alla manualer och regler för elsäkerhet. Men ändå finns metoden och lever perfekt bland erfarna och erfarna elektriker. Jag använder det personligen själv, och därför visar jag det för dig. Återigen vill jag befria mig från ansvar och säga att om du upprepar det så är allt på din egen risk och risk.
Du har antagligen omedelbart en fråga: varför använder du en liknande metod om det är förbjudet och till och med farligt? I allmänhet kontrolleras jordningen av en speciell enhet, men på grund av dess frånvaro använder elektriker ofta detta för snabb verifiering och kontroll.

Kommer att behöva


För verifiering behöver vi en konventionell glödlampa vid 230 V och 60-100 W, i patronen, med de exponerade ledningarna nakna i slutet.
Hur man kontrollerar jordning på 1 minut

Jag band trådarna till kontakten och isolerade allt med elektrisk tejp. Hos vanliga människor kallas en glödlampa med exponerade nakna ledningar "kontroll".

Kontrollera förekomsten av jordning i uttaget


Så låt oss komma igång. Kontrollera först lampan. Vi sätter in båda nakna ledningarna i uttaget.
Hur man kontrollerar jordning på 1 minut

Kom ihåg glödets ljusstyrka runt ögat.
Sedan drar vi ut en tråd och byter den till jordkontakterna. Om lampan inte tänds kan du ha gjort ett misstag och dragit ut fastråden, men du måste noll. Som ett resultat måste lampan vara påslagen mellan jordkontakten och fasen.
Hur man kontrollerar jordning på 1 minut

Om jordningen fungerar korrekt och effektivt kommer ljuset att skina med exakt samma ljusstyrka som mellan noll och fas.
Det är allt.
Var särskilt försiktig och försiktig vid anslutning, rör inte vid de exponerade kontakterna vid verifiering!
Jag kontrollerar på detta sätt grunden i mitt hus. Jag har ingen RCD i systemet. I ditt fall, om det finns, kan det fungera, eftersom det kommer att bli en läcka till marken. Det här är inte en stor sak, det är också en bra indikator på hur försvar fungerar.

Titta på videon


Kommentarer (40)
 1. Gäst Alexander
  #1 Gäst Alexander gäster 27 januari 2019 14:01
  3
  Och med en isolerad neutral transformator så rida ??
  1. Gäst Sergey
   #2 Gäst Sergey gäster 28 januari 2019 10:13 p.m.
   3
   Vad pratar du om ... "hushålls-elektriker" har ingen aning om system med isolerade neutrala ... de kommer omedelbart att ha en bedövning. På försäljning finns det till och med isoleringstransformatorer för elöverföring. strömförsörjning med jordad neutral till isolerad ...
 2. Gäst Vadim
  #3 Gäst Vadim gäster 27 januari 2019 3:47 p.m.
  8
  Och om detta inte är en jordkontakt, utan en fungerande noll är ansluten? Det vill säga någonstans finns det en jumper mellan marken och arbetsnoll
  1. Roman Serov
   #4 Roman Serov besökare 27 januari 2019 10:53 p.m.
   4
   Om det finns i skölden, så av ... Hur som helst, i de nya husen kommer "jorden" från transformatorstationen, som fortfarande finns i sköldhuset. Det viktigaste är att det inte finns någon jumper noll-mark direkt i uttaget. Endast på din webbplats kan du skapa ett separat land och det kommer att finnas en typ av TT-anslutning. I hem går de flesta TN-C-S
 3. Sektor
  #5 Sektor gäster 27 januari 2019 4:31 p.m.
  6
  I våra hem är två kablar lämpliga för uttaget. Vilken grund berättar författaren om? Och så ja, alla har Euro-uttag, bara det finns inget land på dem och det finns inget att kontrollera där.
  Endast eluttag i köket är utrustade med jordning. Även om det kan finnas grund i supernovahem vet jag inte. Men författaren talar helt klart inte om dessa hus.
  1. Gäst Vadim
   #6 Gäst Vadim gäster 27 januari 2019 16:43
   5
   Om du inte har jordning, vad ska du kontrollera då? Lura inte ditt huvud.
  2. Gäst Nikolay
   #7 Gäst Nikolay gäster 3 mars 2019 1:58 p.m.
   0
   Gaspannor har alla en jordledning. Driften av det elektroniska kortet ger dess närvaro, annars fungerar ingenting.
 4. Gäst Michael
  #8 Gäst Michael gäster 27 januari 2019 19:04
  4
  Jag kontrollerade jordningen under reparationen genom att koppla bort nolltråden i skölden. Det är pålitligt! Och inte med en glödlampa, utan med en multimeter - säkrare.
 5. Gäst Alex
  #9 Gäst Alex gäster 27 januari 2019 9:38 p.m.
  3
  Vilken skit skrev författaren? I närvaro av en RCD kommer jag genast att slå ut den. MI, förresten, förgäves säger människor att det inte finns någon grund i husen. Personligen, i mitt hus fungerar det (jordning) ganska tydligt.
  1. Sektor
   #10 Sektor gäster 28 januari 2019 17:04
   2
   Du har förmodligen ett privat hus och du själv gjorde grunden. I hyreshus är det inte från ordet HELT. Det finns bara i uttag för stationära elektriska spisar och det är allt. Alla andra uttag har två kablar. Fas och noll.
   1. Gäst Michael
    #11 Gäst Michael gäster 29 januari 2019 09:55
    1
    Det finns en normal jordning, kontrollerad. Den vanliga byggnaden i Moskva med 16 våningar efter översyn av stigerören och byte av trådar med koppar.
    1. Sektor
     #12 Sektor gäster 2 februari 2019 15:56 p.m.
     0
     I Moskva kan de bygga hus med jordning. Men i de andra regionerna där jag har varit finns det ledningar med två ledningar i lägenheten.
  2. Eugene
   #13 Eugene gäster 29 januari 2019 18:00
   0
   om du inte vet var det finns grund och där det inte är till exempel i TNC, så argumentera inte om detta ämne :)
 6. Gäst Alexander
  #14 Gäst Alexander gäster 28 januari 2019 04:33
  5
  Och varför inte använda en voltmeter för detta istället för en glödlampa? Då är det inte nödvändigt att komma ihåg ljusstyrkan. Han mätte potentialskillnaden mellan fas och noll och jämfördes sedan - mellan fas och mark. Och jag håller med dem som hävdar att det inte finns någon mening med detta test. I våra hem är de elektriska ledningarna utformade så att jordledaren och marken kombineras. Således kan du bara kontrollera att du inte har en öppen jordledning med noll i uttaget.
  1. Alexander.
   #15 Alexander. gäster 28 januari 2019 11:11
   1
   Jordmotståndet är normaliserat, jag kommer inte ihåg det exakta värdet, men det är några ohm, slags 4. I detta fall kommer spänningsfallet att vara litet på jordlinjen. Vid voltmeter är det bra. Du kan mäta spänningen i uttaget i fas med en multimeter genom att ta hans andra sond i handen. Dess inre motstånd i storleksordningen 10 millimeter låter dig inte få en elektrisk stöt. Även om du som mark för en tvättmaskin säger uppenbarligen inte passar. Lampan tänds i det fall som beskrivs av författaren endast med låg markmotstånd. Mer pålitliga instrument för att mäta det. Men de är dyra, och det är osannolikt att deras köp inte är tillrådligt för en specialist.
  2. Gäst Alexander
   #16 Gäst Alexander gäster 28 januari 2019 11:19
   0
   När stora strömmar flödar på neutralledningen på grund av ett spänningsfall är den inte lika med noll och når ibland tiotals volt. Till exempel förbrukar din enhet 20 ampere, den neutrala trådens motstånd är bara 1 ohm. Vid noll kommer utloppet att vara 20 volt. Om jordledningen är ansluten till en bra noll i skärmen, kommer det att finnas en sådan skillnad vid noll i utloppet och på jordledningen. Men ouzo ... Naturligtvis kommer det att fungera under den verifiering som beskrivs av författaren i millisekunder. För detta sätts de.
  3. Sektor
   #17 Sektor gäster 28 januari 2019 17:06
   2
   Han är en gammal elektriker.När han började arbeta fanns det inga voltmetrar än och han kunde fortfarande inte lära sig att använda den.
 7. promis
  #18 promis gäster 28 januari 2019 06:20
  4
  Och om marken är dumt knuten till noll? Denna metod i detta fall handlar om ingenting
  1. Energeteg
   #19 Energeteg gäster 28 januari 2019 09:08
   0
   Hörde du kodtråden om döv, mycket dövjord neutral i till exempel TP-rummet?
 8. Gäst Alexander
  #20 Gäst Alexander gäster 28 januari 2019 18:47
  1
  När du kontrollerar det så här fungerar RAM.
 9. Kraftingenjör
  #21 Kraftingenjör gäster 28 januari 2019 09:28
  7
  Zaruby på din näsa, Afta, kärnan i jordning och skyddande noll - begreppen är olika. Skyddsfunktionerna är liknande, här kan du plus blixtskydd. Men förvirra inte jorden med en skyddande noll. Förstår du i alla fall åtminstone ASU: s enhet? Med TP finns det fyra ledare, tre faser och noll matt jordad. Jag vill få en femtrådig?
  / Jag plågar dig inte avsiktligt med utländska brev om TN i alla dess manifestationer /
  Duck är här för bloggare av avancerade lantmullar med blinda ögon. Rakt från ASU, med en bred strimla, delar noll i två. Det är omöjligt att dela det med noll från bursas gång, men det kan göras av elektriker. Fem VF: er har redan vuxit från Verkhovna Rada och det är bra för oss, eftersom två nollor, arbetare N och skydd-mor-infödda-från-korps-järnström-icke-skakande PE. Inte jorden.
  PUE, bror, konstig kollega, Pue, utgåva 7. Läs på natten, lägg den på sömn efter den andra sidan. Men till och med skjutit upp.
  1. Gäst Vlad
   #22 Gäst Vlad gäster 31 januari 2019 10:31
   3
   Hur många idiot i världen, även med erfarenhet))) Var i ASU är det nollbreda däcket dividerat med 2? Spett, du, inomhus. I ASU i skölden finns det två bussar med noll som är anslutna med en bygel. En av dem arbetar noll, den andra är skyddande noll. Dessutom är den skyddande nollan ansluten till GZSh-bussen (huvudjordningsbussen). Och vad är annat kopplat till GZSH? Det allmänna potentialutjämningssystemet för BUILDING, som inkluderar byggnadens slinga, metalldelarna i ramarna, rören, blixtskyddet, etc. Lär ditt material, hackspetten och PUE för att hjälpa dig, vol. 7, kapitel 7.
 10. Boris
  #23 Boris gäster 28 januari 2019 09:54
  0
  Med den här metoden kommer jag inte bara att minska lägenhetens RCD utan också RCD som står i ingångsfasen.
  1. Rinat
   #24 Rinat gäster 29 januari 2019 10:27
   1
   Selektivitet, nej?
   Vid ingången måste du sätta en RCD med försenad avstängning.
  2. Gäst Vlad
   #25 Gäst Vlad gäster 31 januari 2019 10:33
   0
   Så selektiviteten för RCD väljs inte korrekt, med en kortslutning i lägenheten, slår den också ut hela ingången? För detta finns det selektiviteten för Automata och RCD: er.
 11. Gäst Sergey
  #26 Gäst Sergey gäster 28 januari 2019 1:57 p.m.
  0
  Lampan tänds bara för en kort tid. Om det finns mark, finns det en RCD, och om det finns en RCD, kommer den att fungera. Innan RCD ansluts PE och N. så att lampans ljusstyrka i båda fallen kommer att vara exakt densamma ...
 12. cache
  #27 cache gäster 28 januari 2019 14:56
  0
  och nodulen fungerar inte, men noll passerar också genom den
  1. Sanych
   #28 Sanych gäster 28 januari 2019 10:47 p.m.
   0
   Knutan slås på med sin noll stängd i en balanserad krets och varje annan världens läcka "slår ut" en RCD eller differentiell
 13. elektrik822003
  #29 elektrik822003 gäster 28 januari 2019 10:18 p.m.
  3
  Tack, från hjärtat närmande. Jag såg specialister på det elektriska laboratoriet, också kontrollerat med en glödlampa. På frågan hur många Ohms de tänkte, tyckte de att det var svårt att svara. Jag var tvungen att sparka ut dem utan att betala
 14. Gäst Oleg
  #30 Gäst Oleg gäster 29 januari 2019 3:18 p.m.
  1
  Författaren har ingen RCD. Du kan inte läsa vidare.
 15. Vladimir Kirillov
  #31 Vladimir Kirillov gäster 29 januari 2019 17:12
  0
  Men jag är intresserad. Hur, till exempel, för att skilja jorden från den neutrala tråden, ja, åtminstone med hjälp av en testare, finns det ingen RCD. Kan det finnas experter?
 16. Evgeniy
  #32 Evgeniy gäster 29 januari 2019 17:58
  0
  gå nötter :) vilken typ av sopor inte med hemlagade produkter, ja, för det första finns det testare för detta, varför behöver du det verkligen? om det finns land där, är det anslutet och de vet vad det är, och om det inte finns något land där, betyder det att det inte var

  men om någon skruvade noll där, det vill säga den nollas, även om det är absolut omöjligt att göra detta, kommer lampan också att lysa, men att skilja noll från marken är ett annat ämne :)
 17. Gäst Nikolay
  #33 Gäst Nikolay gäster 29 januari 2019 11:52 p.m.
  0
  Intressant diskussion. Och ingen sa hur jordning skiljer sig från jordning och vilken metod han diskuterar.
 18. ANDREY ANATOLIEVICH
  #34 ANDREY ANATOLIEVICH gäster 30 januari 2019 19:08
  0
  Uzo kommer att fungera ändå, dum metod.
 19. Gäst Alexander
  #35 Gäst Alexander gäster 30 januari 2019 8:15 p.m.
  0
  Jag har en elektronisk mätare. Jag bränner en månad i genomsnitt 1000 kW.Spänningen i nätverket är 180 volt. Och jag gjorde en krets och växlade till mark istället för noll. Spänningen blev 220. Jag var glad, men inte så länge. Den första dagen tog jag, som alltid, mätaravläsningen och fick ett skämt. Räknaren visade att jag brände 2000 kvadratmeter. Det visar sig att den elektroniska mätaren, när han byter till marken, börjar arbeta två gånger snabbare.
  1. Petya
   #36 Petya gäster 31 januari 2019, kl 09:30
   0
   Du kommer antagligen från energitillsyn, gnuggar i oss något !!!
 20. Nikolay (NNK_RTR)
  #37 Nikolay (NNK_RTR) gäster 3 februari 2019 10:58 p.m.
  0
  Jag är elektriker, 44 års erfarenhet och 4 pensionerade.
  Men även jag blev intresserad. Hela mitt liv kontrollerade jag jordningen med en speciell enhet och sedan med kontrollen ...
  Således kontrollerar du inte jordning utan jordning. Och det här är olika begrepp.
 21. HÅLA
  #38 HÅLA gäster 8 mars 2019 12:36
  0
  Och om jag bränner på golvet? VAD ÄR DET?
  Och jag tar det nakna handen för den jordskakande tyst !!!
 22. Anatoly
  #39 Anatoly gäster 14 mars 2019 12:17
  0
  Och om jordningen är felaktig är jordkontakterna anslutna i lägenheten
  utan jordning och jordning. Genom en glödlampa levererar du 235 volt till fallet med en annan enhet, till exempel en mikrovågsugn. Och plötsligt, i det ögonblicket, vidrör en annan person mikrovågsugn och elektrisk spis. Döda en person, kaminen är precis jordad.
 23. Ivan
  #40 Ivan gäster 18 mars 2019 20:59
  0
  Killar, i alla nya hem, utan undantag, är ledningarna gjorda av en tretrådsfas, noll, mark (L. N. PE)
  N och PE är anslutna i ASU med en bygel, och i lägenheterna går dessa ledningar i separata kärnor.

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner