DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» »Gör-det-själv kemiska glasvaror
DIY kemiska glasvaror

Förord: ”Först var det ett glas. Engång. "


Mina första experiment genomfördes i plastkoppar på grund av deras lättillgänglighet och låga kostnader. Men med tiden blev experimenten mer komplicerade, det blev nödvändigt att värma lösningarna. Dessutom blev glas, som alla diskar, smutsiga, det är obekvämt att tvätta dem, och det är inte rationellt att använda nya ständigt. Först och främst ur miljöföroreningar - naturen måste skyddas. Vad kan vi säga om deras instabilitet ("Hur många lösningar fanns på bordet på grund av plasten ...").
Glasburkar gurkor och majonnäs i olika storlekar ersatte plastskålar. Men återigen är uppvärmning riskabelt för dem. Denna maträtt tolererar inte plötsliga temperaturförändringar.
Steget med den kemiska aktiviteten som jag var i krävde ofta avdunstning av lösningarna och skador på kärlet skulle vara mycket oönskat. Bekanta med glasaffärer var oundvikligt. Det visade sig att temperaturskillnaderna tål fint glas. Och sedan sken, ljuset tändes. Upp till 90% av energin som används av en glödlampa går till värme. Och detta betyder att de första sekunderna efter att du slår på glödlampan på glödlampan upplever en kraftig temperaturförändring, och den spricker inte! Jag insåg att det här är vad jag behöver.
Naturligtvis, förutom kolvar, behövs också provrör - för att utföra experiment som inte är så allvarliga. Blanda lösningar med en glasstav, värm dem - på ett speciellt rack.
Allt detta kommer att diskuteras i den här artikeln.

Kommer att behöva


Så vi behöver:
 • Hårnål M3;
 • 20 nötter M3;
 • Hårnål M8;
 • 8 muttrar M8;
 • Kylarrist under datorns strömförsörjning;
 • VVS-hörn med en diameter på 50 mm;
 • Plastfodral för patronen.

DIY kemiska glasvaror

Och, naturligtvis, lamporna:
 • 40 watt (framtida volym - cirka 75 ml);
 • 150 watt (cirka 150 ml);
 • 500 watt (500 ml).

DIY kemiska glasvaror

kolvar


Innan vi bryter glas, låt oss bygga rack för framtida kolvar. Först för en stor.
För att göra detta, ta bort tandköttet från hörnet och såg av den del där det låg. Vi jämnar ut sågen vid behov.
DIY kemiska glasvaror

Sågade också en bit åt sidan, det är bekvämt att sätta en kolv på 150 ml på den.
Vi försöker på en sågad ring:
DIY kemiska glasvaror

Lite gratis stigning - utmärkt.
Nu såg vi fyra stycken 13 cm långa från hårnålen. För detta är en bågsåg för metall eller en pussel med lämpligt blad lämplig. På ett avstånd av 2 cm från kanten böjer vi 90 grader.
DIY kemiska glasvaror

Han limmade muttrarna i ändarna tätt, för större tillförlitlighet.
Gör fyra mot varandra motstående hål i ringen med en varm skruvmejsel. Vi lägger tapparna i dem och fixerar var och en med två nötter.
DIY kemiska glasvaror

Försök med:
DIY kemiska glasvaror

DIY kemiska glasvaror

Allt passar. Om en del ben inte rör vid ytan måste du rätta ut två i närheten.
För mittlampan från M3-stiftet böjer vi följande design:
DIY kemiska glasvaror

Dess dimensioner visas i följande figurer.
DIY kemiska glasvaror

DIY kemiska glasvaror

Analogt sett gör vi en ställning för den minsta kolven, om det behövs.
Dessutom kan alla baser vägas med blyvikter.
Låt oss nu gå vidare till kolvarna själva. Det finns två sätt att bryta lampan efter våra behov: använda en glasskärare och utan den.

1 sätt


Längs basen drar vi en linje med en glasskärare och trycker försiktigt på glaset.
Nu måste du hitta en transformator som kan glöda ett litet segment av en nikrom tråd. Jag fixade gängan mellan två bultar med hjälp av muttrar.
DIY kemiska glasvaror

Det är också nödvändigt att förbereda lite is.
Slå på strömmen och applicera lampan med den avsedda linjen på tråden i 20 sekunder
DIY kemiska glasvaror

Omedelbart efter detta kyler vi värmeplatsen med is. En spricka bör bildas. Vi utför denna procedur för hela linjen. Sedan kan basen med glödtråden separeras i en enkel rörelse från glödlampan.Vi utför samma bedrägeri för alla lampor.
Kolvarna är redo.
DIY kemiska glasvaror

Jag rekommenderar att du läser med små lökar, de är mindre värdefulla. Det första snittet blir inte så smidigt som vi skulle vilja, men varje nästa kommer att bli mer och mer nöjd med sin kvalitet. Här är övning viktigt. Ja, och kanterna på kolvarna kan alltid testas på ett hjul, men den här artikeln handlar inte om det.
Kasta inte bort basen med insidan av 500 Watt-lampan! Kom senare till hands.

2 sätt


Med hjälp av ett par nippor och en hammare, ta bort lampans mittkontakt tillsammans med den svarta keramiska isoleringen. Genom hålet som bildas genom att knacka med en rak skruvmejsel slår vi försiktigt ut lampans insida. Häll fragmenten på en servett och kassera dem. Då måste du bli av med resterna av basen och limet som den höll på, och kolven är klar.
Följaktligen bevaras inte glasrörets integritet med kontakterna. Det finns också en risk att oavsiktligt bryta kolven med samma kontakter. Var extremt försiktig, använd alltid handskar!

Rör om pinnen


Efter att ha gjort en stor kolv har vi fortfarande en bas med en glasstav.
DIY kemiska glasvaror

Den är ganska lång och ganska lämplig för oss. Genom att trycka på tång på kanterna på sockeln (vid limens fogar) kan vi separera glasdelen helt från limet och skivan själv.
DIY kemiska glasvaror

Vi biter av antennen, böjer kontakterna, glaset i fogens kanter spricker något, men det är inte kritiskt. Det är bättre att lämna en något tjock glaskant (från basen), eftersom ett försök att bryta av det förvandlades till en krasch: det inre glaset sprickade också. Åtgärden lyckades endast andra gången:
DIY kemiska glasvaror

Antikroppsrester kan reagera med koncentrerad svavelsyra. Således kan de elimineras helt.

Provrör


Glasflaskor finns i vissa apotek. Efter att ha vandrat runt i staden kommer de i vissa fall att säljas. Jag hittade dessa:
DIY kemiska glasvaror

För att göra det lättare att använda, låt oss göra ett rack för dem. Rita en linje på en av delarna av kassettväskan:
DIY kemiska glasvaror

Vi passerar genom den med en kontoristkniv.
DIY kemiska glasvaror

Och dela upp delen i två delar. Således bildade vi en rektangel på vilken sex gånger på ett litet avstånd från varandra vi cirklar rörets hals.
DIY kemiska glasvaror

Nu längs de beskrivna cirklarna måste du göra slots. Vi gör det med samma kniv och värmer den ständigt på spisen. Var försiktig så att plasten inte spricker.
DIY kemiska glasvaror

Vi klippte bort kassetthållarna från den andra delen av ärendet.
DIY kemiska glasvaror

Detta kommer att vara basen på racket.
Vi såg två segment på 10 cm från M3 hårnålen och tillverkade motsvarande hål på kanterna på båda plastdelarna. Vi monterar strukturen tillsammans (vi fixar delarna med muttrar både på topp och botten).
Vid uppvärmning mjukas plasten ut, vi tillämpar den här egenskapen och gör indragningar för rören i basen med deras hjälp. Stativet är klart.
DIY kemiska glasvaror

En kolv från en tjugo-kubik spruta passar perfekt som lock. De kan tätt stänga röret.
DIY kemiska glasvaror

Förresten, om det behövs, kan rören klämmas fast i en klädnypa (till exempel vid uppvärmning).

Värmestativ


För att avdunsta lösningar behöver du en speciell stativ för att värma dem. Vi kommer att göra det från den svalare grillen, M8-pinnar och muttrar. Så vi såg fyra segment som var 15 cm långa.
DIY kemiska glasvaror

Vi utökar fästhålen på grillen, och med hjälp av muttrar fixar vi hårnålssegmenten på deras platser. Klar.
DIY kemiska glasvaror

All montering av köksredskap:
DIY kemiska glasvaror

slutsats


I den här artikeln tillverkade vi de grundläggande kemiska glasvarorna för en mängd olika experiment. "Styrketest" en av kolvarna godkändes framgångsrikt i en artikel om tillverkning av saltsyra. När det gäller att värma kolvar i öppen låga, rekommenderar jag att du experimenterar på egen hand och hitta det bästa alternativet för dig själv (dela din erfarenhet i kommentarerna).
Om du värmer någon speciellt aktiv lösning och oroar dig för flaskans integritet kan du värma genom sanden.
PS: Jag vet om det finns kemikalier och kinesiska kit. Men här är idéens originalitet viktig och det finns inga specialbutiker i varje stad.
Inte så mycket tid ägnades åt att laga rätter, men det var mycket glädje när man använt kolvar ... Det här är rätter av verkliga onda genier eller ädla kemister.
Alla framgångsrika experiment!
Kommentarer (1)
 1. Kesha
  #1 Kesha gäster 21 januari 2019 08:22
  4
  Ta hand om dina händer! Dessa kolvar är mycket ömtåliga, särskilt kanterna. Allt detta är kul och ingenting mer - det är bättre att köpa ett par riktiga kolvar av kvarts värmebeständigt glas.

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner