DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» » »Flödande kran, reparation av en enda spakblandare
Flödande kran som reparerar en enda spakblandare

När vatten börjar rinna från kranen i köket eller badet, är det dåligt på båda sidor. Det är obehagligt att se en våt kran, en diskbänk eller en diskbänk varje dag och betala extra pengar för oanvända liter vatten. Men det farligaste är risken för en eventuell översvämning på grund av en enhet som inte repareras i tid.
Flödande kran som reparerar en enda spakblandare

Tänk på en av de vanligaste VVS-produkterna - en patron av en typspak blandare med en kontrollspak. Om du märker att vatten sipprar mellan kroppen på denna kran och justeringsknappen, är kassetten troligen i orden, som antingen är sliten och måste bytas ut, eller den är mycket smutsig och måste rengöras noggrant.
För att noggrant fastställa orsaken till en kranläcka ska den demonteras. Det är inte så enkelt att göra detta, särskilt om enheten har fungerat utan demontering under många år, och vattnet är styvt på grund av innehållet av föroreningar i form av kalcium- och magnesiumsalter.
Det bör noteras att en läckage ibland kan stoppas med några få varv i handtaget i alla riktningar. Men då ger dessa manipulationer inte rätt resultat.
Måste du verkligen byta hela kranen? Men det är bättre att återgå till det dyra alternativet när andra alternativ är uttömda. Det är värt att försöka ta isär det och se vad fördelningen är. Det kan vara möjligt att minska kostnaderna genom att bara ersätta den slitna delen. Oftast visar sig själva kassetten vara sådan.

Byta ut en gammal patron med en ny


Vi behöver inte för många verktyg för arbete: en platt skruvmejsel eller en lämplig sexkant och en skiftnyckel eller gasnyckel.
Det första du behöver göra är att ta bort indikatorkontakten för varmt och kallt vatten framför handtaget. Dess andra funktion är att stänga och skydda skruven, som fixerar handtaget på kranen, från fukt och smuts.
Flödande kran som reparerar en enda spakblandare

Ibland är det möjligt att ta bort det utan svårigheter, det räcker med att bända med en stick av en platt skruvmejsel på den ena eller andra sidan, och nu lämnar den redan sin plats. I andra fall är det under många års drift så tätt av smuts, fett och annat skräp att det inte finns något sätt att flytta det från sin plats och samtidigt inte att skada det. Men vad du ska göra, måste du gå för det, annars kan du inte komma till spärren som håller handtaget på kranen.
Skruven kan lossas helt, det viktigaste är att den inte stör störningen av handtaget. Förresten, ofta går dess demontering inte smidigt.
Flödande kran som reparerar en enda spakblandare

Problemen är desamma: smuts, fett, hårdhetssalter, innehållande i vatten etc.
En dekorativ mössa är placerad mellan handtaget och kranstommen, som samtidigt fungerar som bas, och joysticks sätet rör sig längs det när du öppnar och stänger vattnet och justerar temperaturen. Det bör också skruvas loss. Om du använder ett verktyg måste du vara tillräckligt försiktig: delen är mycket känslig och lätt att skada.
Flödande kran som reparerar en enda spakblandare

Flödande kran som reparerar en enda spakblandare

Efter att ha tagit bort locket öppnas en plastkassett för oss, fixerad med en mutter i blandarhuset. Det viktigaste momentet för demontering kommer, men innan det är det nödvändigt att stänga av flödet av varmt och kallt vatten.
Vi skruvar loss muttern med en justerbar eller gasnyckel, vars käftar kan sträcka sig upp till 32 mm. Då är det nödvändigt att lyfta patronen vertikalt uppåt för att dra ut sina utsprång ur hålen i blandarkroppen.
Flödande kran som reparerar en enda spakblandare

Flödande kran som reparerar en enda spakblandare

Nu måste du gå till butiken med den gamla patronen för att köpa exakt samma sak.
Flödande kran som reparerar en enda spakblandare

Utan detta är det svårt att få ett liknande prov, eftersom de skiljer sig åt, både i storlek och i placeringen och konfigurationen av hålen.
Flödande kran som reparerar en enda spakblandare

Vi sätter in den nya patronen i kranens kropp så att den är i linje med hålen i kranen för varmt och kallt vatten, och flikarna på patronen sammanfaller med hålen i blandarstolen. Korrekt installation bör också dupliceras med handtags rotationsvinkel (det måste sammanfalla med rörelsens område på den gamla patronen).
Flödande kran som reparerar en enda spakblandare

Flödande kran som reparerar en enda spakblandare

Dra sedan åt muttern som håller i patronen. Åtdragningsgraden bör vara optimal. Om den är svag fortsätter kranen att flyta, om du drar i den kan du bryta patronhöljet. Också överdriven åtdragning av muttern gör det nödvändigt att applicera stor kraft på handtaget och orsaka onödigt snabbt slitage på patronerna.
Flödande kran som reparerar en enda spakblandare

Nu ska du sätta tillbaka handtaget på plats och se till att låsskruven inte stör detta (dess spets ska inte skjuta ut i spelrummet på sätets fyrkant), och kontrollera kranens funktion i olika lägen genom att ändra joystickens position.
Flödande kran som reparerar en enda spakblandare

Efter att ha tagit bort handtaget byter vi ut dekorativa locket. Slutligen sätter vi kranens styrspak på plats, drar fast fästskruven till änden och stänger den med ett dekorativt och skyddande propp, och ser till att den står i rätt läge, indikerar vilken sida som är varm och vilken sida som har kallt vatten.
Flödande kran som reparerar en enda spakblandare

Flödande kran som reparerar en enda spakblandare

Patronreparation


I vissa fall kan läckor i blandaren elimineras utan att patronen byts ut. Det är tillräckligt, när du har tagit bort handtaget och dekorlocket, dra åt spännmuttern något, men överdriv inte det, annars kan patronhöljet spricka.
Om att dra åt muttern inte hjälper, kan du försöka ta isär patronen, som består av två halvor, vars övre är rörlig och den nedre är rörlig. Ibland räcker det att torka av dem med en bomullsduk, smörja ytorna med neutral olja och sätta ihop enheten igen.
I andra fall kan slipning av keramiska plattor krävas. Arbetet görs bäst på en plan glasyta. För att göra detta behöver du fint sandpapper eller slippasta. Därefter måste plattorna tvättas noggrant och ett tunt lager silikonfett appliceras på deras yta.
Om det inte finns någon önskan att hantera demontering och reparation av patronen eller om den inte kan separeras, kvarstår en ersättning. För att det ska lyckas, innan du installerar en ny patron, måste du förbereda en plats för den, ta bort smuts och keramiska partiklar som har samlats under årens kranens drift, som kan bildas när plattorna gnider mot varandra.

Titta på videon


Kommentarer (7)
 1. Evgeny Lisovsky
  #1 Evgeny Lisovsky gäster 17 december 2018 11:21
  7
  ett råd till alla - läs inte nonsens om reparation av patronen, det här är idiot! billig och glad - bara en ersättning. En nyans - det finns ett sådant silikonfett för detta, smörjning, när du installerar en ny kran - var inte lat, demontera den och smörj alla trådar och gnidplatser, sedan när du byter patron finns det trådar också, och det kommer inte att bli några problem med kranen.
 2. Alexander Fadeev
  #2 Alexander Fadeev gäster 17 december 2018 14:38
  1
  När jag såg att patronens klämmutter skruvades loss med en rörnyckel tvivlade jag inte längre på att artikeln skulle handla om att reparera själva kassetten. Tänk inte ens på detta nonsens ... hur kan du slipa keramiska plattor på sandpapper ... Så skärpa knivarna på den, sax ... och använd sedan toaletten;)
 3. gogon
  #3 gogon gäster 17 december 2018 18:27
  0
  Fortfarande enklare - inget behov av att köpa denna vackra avföring! Det är inte praktiskt och med det hemorragiskt! Från sådana blandare kommer antingen kokande vatten eller is. Men inte varmt vatten! Kontrolleras inklusive hotell i tjuvar.Köp vanligt lamm. Billigt? Men underhållbart och praktiskt!
  1. Serj
   #4 Serj gäster 18 december 2018 10:57
   1
   Det är omedelbart klart att du har att göra med en billig Herr ... (om du alls hade en.) Dyra kranar har arbetat i minst 10 år utan att byta ut en patron (till och med inhemsk produktion, till exempel St. Petersburg). Kassetter ändras naturligtvis, inte reparerar.
  2. Igor
   #5 Igor gäster 18 juli 2019 17:38
   0
   Köp inte kinesiska förfalskningar så blir du lycklig.
 4. Gäst Alexander
  #6 Gäst Alexander gäster 28 juli 2019 4:44 p.m.
  0
  Byte av en patron för en keramisk blandare med en spak i köket En enkel och prisvärd manual, kan behärskas även av de armlösa.
 5. Gäst Alexander
  #7 Gäst Alexander gäster 28 juli 2019 16:45
  0
  Spontan sänkning av handtaget på en enda spakblandare i köket utan att köpa ett nytt och byta ut det. Problemet är den spontana sänkningen av handtaget på mixern med en keramisk patron. Lösa problemet på 5 minuter utan att byta ut patronen och följaktligen utan att spendera pengar på nya och förlora tid att gå till hushållsbutiken.

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner