DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» » »Hur man enkelt kan skruva loss mutteren om skivan är fastklämd
En mängd olika mekanismer underlättar vårt arbete, både i produktion och i hushållsförhållanden. Men ibland presenterar de oväntade och inte särskilt trevliga "överraskningar." När allt kommer omkring är det omöjligt att förutse alla situationer där du måste använda verktyg.
Detta gäller även kvarnen (vinkelsliparen) när skärskivan är så tätt fastklämd på den att det inte går att skruva loss klämman med en standardnyckel eller andra verktyg eller metoder. I det här fallet finns det risk för brott i skivans snabbklämma och till och med verktygskroppen, vanligtvis gjord av aluminiumlegering. Saken kompliceras av det faktum att ytan som arbetsskivan pressas till ofta är rund och det är omöjligt att stanna.
Hur man enkelt kan skruva loss mutteren om skivan är fastklämd

Varför dras låsmuttern åt?


Den bulgariska utvecklar, beroende på varumärket och diametern på arbetsdisken, från 6 000 till 12 000 varv / minut. När en roterande disk hårt rör vid arbetsytan inträffar följande snabbt rörliga processer.
Klippskivan, som kraschar i materialet, upplever stort motstånd och är något bromsat, men elmotorns rotor roterar med tröghet under flera ögonblick med samma hastighet och skruv bokstavligen spindeltråden i låsmuttern och pressar den in i skärhjulet. Att skruva loss det nu kommer inte att vara lätt, särskilt med en inbyggd nyckel.
Hur man enkelt kan skruva loss mutteren om skivan är fastklämd

Det finns olika sätt att bli av med denna fel. Inte alla passerar utan spår för verktyget. Här tittar vi på en av dem, som kan kallas auto termisk.

Hur man fixar en skivklämma på en kvarn


För att implementera denna metod behöver du massivt trämaterial: en bit av en tjock skiva, en bit trä eller bara en stubbe.
Hur man enkelt kan skruva loss mutteren om skivan är fastklämd

Sedan tar vi en kvarn med en tätt fastklämd skiva, sätter på verktyget och med tillräcklig kraft pressar vi fästmuttern på stubbytan så att den kontinuerligt gnuggas mot en träyta.
Hur man enkelt kan skruva loss mutteren om skivan är fastklämd

Processen måste fortsätta i två till tre minuter. Den här gången räcker för att klämman inte bara ska värmas upp utan också att värmas upp. Om uppvärmningen inte stoppas i tid, finns det risk för skada på spindellageret på grund av överhettning.
Hur man enkelt kan skruva loss mutteren om skivan är fastklämd

Graden av termisk effekt på fixeringsmuttern kan kontrolleras med en pipett med vatten: droppar från den förångas omedelbart och når knappt ytan.
Hur man enkelt kan skruva loss mutteren om skivan är fastklämd

Sedan fortsätter vi på ett vanligt sätt. Vi trycker på knappen för snabb utbyte av skivan och skruva loss muttern med en standardnyckel utan ansträngning. I detta fall hjälper metallens välkända egenskap oss att expandera när den värms upp.
Hur man enkelt kan skruva loss mutteren om skivan är fastklämd

Mutteren skruvas helt utan extra ansträngning.
Hur man enkelt kan skruva loss mutteren om skivan är fastklämd

Anteckningar och tips


För att minska sannolikheten för att klämma arbetsskivan på kvarnen bör verktyget laddas försiktigt för att förhindra bromsning av skivan i kontakt med det bearbetade materialet.
Skivan ska monteras på spindeln med ett mönster (markering) utåt (mot spännmuttern), eftersom det är på denna sida som skivan har en bred metallbricka. Om det fastnar eller brister på skivan blir det lättare att hantera den rörliga klämman, eftersom den glider längs metallbrickan och inte på den grova ytan på skivan.
Det hjälper till att sätta brickor gjorda av kartong eller annat inte hårt material under muttern. Men den här metoden är inte specificerad av tillverkaren av verktyget, eftersom det kan orsaka obalans och tillförlitligheten för att montera skivan på spindeln inte garanteras.
Fästmuttern kan värmas upp med en blåsor eller gasbrännare.Värmekällan i detta fall spelar ingen roll. Det viktigaste är att inte överdriva det med uppvärmning för att inte skada spindelageret.

Titta på videon


Kommentarer (7)
 1. Gäst Sergey
  #1 Gäst Sergey gäster 13 december 2018 15:05
  7
  Varför bränna en mutter? Mycket lättare att klämma fast den med en rör- / gasnyckel och lossa lugnt.
 2. Gäst Nikolay
  #2 Gäst Nikolay gäster 2 januari 2019 19:28
  5
  Jag gjorde på följande sätt: Jag klippte fast klämman på båda sidor så att den skulle vara nyckelfärdig, normal eller lös. Alla problem har försvunnit. Stora skiftnycklar lossnar enkelt
 3. Gäst Oleg
  #3 Gäst Oleg gäster 8 januari 2019 17:51
  1
  När det finns ett stopp och du alltid kan skruva loss nyckeln behöver du styrka. Men när proppen är trasig eller den inte håller fast, skapas ett problem.
 4. Gäst Sergey
  #4 Gäst Sergey gäster 14 januari 2019 22:08
  0
  bryt resten av cirkeln och slip resten mellan muttrarna på en bit tenn
 5. Sektor
  #5 Sektor gäster 31 januari 2019 18:41
  0
  För att inte klämma fast skivan i kvarnen behöver du bara placera skivan med etiketten i växellådans riktning. Problemen försvinner omedelbart en gång för alla.
 6. Gäst ALEXANDER
  #6 Gäst ALEXANDER gäster 2 februari 2019 11:54 p.m.
  1
  en stans med en skarp fladdermus skruvar bort någon bitad skiva
 7. Gäst Vladimir
  #7 Gäst Vladimir gäster 19 mars 2019 22:53
  0
  En gång på en kvarn var klippskivan fastklämd så att det var omöjligt att skruva loss med alla medel. Jag plågades i två dagar, jag bröt låset. Och tanken kom: prova ett slag! Till min överraskning skruvades muttern av på några sekunder !!!

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner