DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» » »Hur man tätar ett hål i en spånskiva
Hur man tätar ett hål i en spånskiva

Under reparationen eller flytten kan allt hända med möblerna. Till exempel genom att göra reparationer i ett rum och flytta ett tungt skåp eller en väggsektion kan du oavsiktligt tappa och skada möblerna. Eller i processen att flytta, kommer krokiga assistenter att tappa. Men du vet aldrig hur - allt händer i livet ... Det är inte så illa om det faller på bakväggen. Men det är helt annorlunda om fallet faller på den främre delen, och till och med på något skarpt föremål, vinkel eller något liknande ... Med just detta fall kan det bildas en djup buck eller skada.
Hur man tätar ett hål i en spånskiva

Händelsen är extremt obehaglig och ledsen. Tja, om det finns en reservdörr eller ändväggen i samma färg. Och om inte? Det finns många alternativ för hur man kan stänga ett hål i en sådan obehaglig incident. En av dem kommer vi att överväga idag! När det gäller lämplig konsistens, färg på det förseglade hålet, beror det allt på hålets storlek. Om det stansade hålet är litet, är det inte nödvändigt på grund av att det klistras över hela skåpet med ny tapet efter reparation. välj bara rätt färg och konsistens och lim endast den reparerade delen. Lyckligtvis, för självhäftande tapeter för restaurering av möbler, finns en enorm och varierad uppsättning av alla färger, färger, storlekar och innehåll nu till försäljning.
Hur man tätar ett hål i en spånskiva

Kommer att behöva


 • PVA-lim.
 • Olja (valfri).
 • Sågspån.
 • Långa träskruvar (tunna spikar möjliga).
 • Tunn tråd.
 • Korta träskruvar.
 • Skruvmejsel för valda skruvar.
 • Två släta ark av fiberplatta, större i storlek än hålet.
 • Stort sandpapper för trä.
 • Träfil.
 • Självhäftande tapeter i färgen på möbler.

Hur man tätar ett hål i en spånskiva

Gör det själv hål i spånskivan


Eftersom jag personligen inte har något att stänga upp ännu, och jag vill dela goda råd, kommer jag att visa ett exempel på ett litet segment av spånskivor. Låt oss först ta reda på vad spånskiva är. I själva verket är dessa pressade sågspån blandade med lim. Så vi måste välja material för att täta hålen, så nära materialet som skåpens ark tillverkades från. Sågspån bör inte plockas upp först. För liten passar inte - om hålets område är för brett, kan allt spricka och gå sönder. Om de är för stora kommer de helt enkelt att vara obekväma att blanda med lim. Så vi behöver ett par handfull sågspån, medium korn. Handfullerna är fulla. Hur mycket en hand kan ta. För det första räcker det, även om det beror på hålets område. Lägg sågspånet i behållaren. Vi häller PVA-lim där. Något mindre i volym än sågspån. Vi blandar.
Hur man tätar ett hål i en spånskiva

Hur man tätar ett hål i en spånskiva

Först med en pinne och sedan med händerna, eftersom detta lim inte är giftigt. Men om någon är pysig kan du bära gummihandskar på händerna. Det borde vara en slags deg. Cool. Hur bestämmer jag viskositeten? Ta en liten klump, pressa in en knytnäve. Lossa handflatan, massan ska förbli i den resulterande formen.
Hur man tätar ett hål i en spånskiva

Om den sprider sig - lägg till sågspån, om den faller isär - lim sedan. Låt nu massan stå i 10-15 minuter. Och vi, under tiden, kommer att ta hand om kanterna på hålet. Det är nödvändigt att bryta av alla klibbstycken och exfoliera allt som är exfolierat, om det behövs, behandla det med en fil på ett träd. Därefter skruvar vi långa skruvar in i de trasiga kanterna från insidan (eller kör i nejlikor), som på bilden:
Hur man tätar ett hål i en spånskiva

Hur man tätar ett hål i en spånskiva

Vi knyter hattarna med skruvar (spikar) med tråd - det här kommer att vara en slags förstärkning. Smörj de brutna ändarna på brottet med lim.
Hur man tätar ett hål i en spånskiva

Nu, på ena sidan av brottet, skruva det jämnaste planet på de korta skruvarna; ett litet ark av fiberplatta, plast eller plywood. Precis innan detta, se till att smörja den skruvade ytan med olja så att limsågspånen inte fastnar på den.
Hur man tätar ett hål i en spånskiva

Hur man tätar ett hål i en spånskiva

Nu lägger vi den klibbiga massan i brottet. Vi trycker och försiktigt in den i alla minsta sprickor och chips i slutet av pausen. Vi sprider massan i springan tills den blir ett par millimeter tjockare än huvudarket.
Hur man tätar ett hål i en spånskiva

Vi fäster på en andra platt och jämn plåt, oljad. Vi lägger spånskivan med det stansade hålet på en plan yta, tryck ner på toppen med något tungt; vikt, eller en bunt böcker och lämna i detta läge i två till tre timmar.
Hur man tätar ett hål i en spånskiva

Under denna tid kommer limmassan att hålla sig lite, och det kommer att vara möjligt att ta bort sidoarken som höll och jämnade massan så att den torkar snabbare. Även om jag föredrog att inte skjuta. Låt stå en dag, i något slags varmt, torrt rum. Efter en dag trycker vi inåt kanterna från skruvarna som tas bort av fiberplattan (kan fästas med kallsvetsning) så att inget sticker ut någonstans, och vi avslutar med sandpapper.
Hur man tätar ett hål i en spånskiva

Det återstår att fästa dekorativa självhäftande tapeter, lämplig struktur.
Hur man tätar ett hål i en spånskiva

Torka av med en torr trasa på ytan som vi kommer att limma tapeten på. Det är också önskvärt att använda en sprutpistol att fukta luften i rummet där vi kommer att limma så att dammet sätter sig. Damm vid sådant arbete är det värsta. Den minsta dammfläcken som faller under en sådan tapet bildar omedelbart en bubbla. Klistra sedan bakgrundsbilden försiktigt och börja från ett av hörnen. Det är nödvändigt att vara mycket försiktig här - det är inte möjligt att dra tillbaka sådana tapeter intakt, eftersom de är väldigt tunna; måste köpa samma igen. Efter att ha klistrat in planet, klippte vi och böjer hörnen. Klar. Om bubblan ändå dyker upp, genomborra den med en tunn nål på flera ställen, värm den här platsen med en vanlig hårtork, släpp den omedelbart med handflatan.
Hur man tätar ett hål i en spånskiva

Efter denna procedur försvinner bubblan. Du kan också värma hörnen med en hårtork så att de sitter bättre ihop. Och eventuella fogar. Det är allt, den skadade delen repareras.
Hur man tätar ett hål i en spånskiva

Titta på videon


Kommentarer (2)
 1. Gäst Dmitry
  #1 Gäst Dmitry gäster 12 december 2018 19:07
  0
  Det mest obehagliga är att denna blandning krymper när den torkas.
 2. valeriyvladimirovich10
  #2 valeriyvladimirovich10 besökare 13 december 2018 09:03
  1
  Därför skrivs det att den lappade platsen var ett par millimeter tjockare än resten av brädet. Vad som inte sätter sig när det torkas - kan tas bort med sandpapper.

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner