DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» » »Billiga armaturer för verkstad
Billiga armaturer för verkstad

Arbetsrum och garage kräver god belysning. Du kan göra det själv utan att ens ha en elektriker. Jag föreslår utformningen av en ljus, justerbar taklampa baserad på LED-remsa.

Nödvändigt material


För att skapa en lampa behöver du:
 • stålprofil för gipsvägg 3 m - 2 st .;
 • aluminiumnitar för 3,2 mm-pistolen - 14 st .;
 • LED-remsa 12V - 6,5 m;
 • värmebeständig kaptontejp eller elektrisk tejp;
 • värmekrymprör;
 • tråd;
 • L-formade skruvar med stift - 4 st .;
 • strömförsörjning från en dator;
 • dimmer 12 V.

Lampmontering


Billiga armaturer för verkstad

Först måste du montera lampramen. Du kan skapa det från en solid guideprofil. Lampramen kommer att vara fyrkantig. Du måste ta en profil och sätta på den 4 markeringar från kanten med ett intervall på 70 cm.
Billiga armaturer för verkstad

Enligt markeringarna på profilen måste du göra jämna skär på 90 grader på sidoväggarna.
Billiga armaturer för verkstad

Profilen böjs i snitt längs snitten. Eftersom 280 cm av profilen faktiskt används för ramen, och den har en längd på 300 cm, kvarstår svansen. Det är nödvändigt att skära 18 cm från den och lämna en liten utskjutande bit och böja den för att stärka strukturen.
Billiga armaturer för verkstad

Ramen måste vara inriktad med en fyrkant för att ge den 90 grader, fixera sedan vinkeln med en klämma eller en klämma. Efter att ha borrat två hål på de vikta sidoväggarna i hörnen, måste du dra åt väggarna med ett par nitar. Så alla fyra hörnen stärks.
Billiga armaturer för verkstad

Billiga armaturer för verkstad

För att öka stelheten i ramstrukturen och området för fixering av lysdioderna är det nödvändigt att installera tvärelement från samma styrprofil. Deras längd är 69,5 cm. Jag kommer att använda 3 tvärskenor.
Billiga armaturer för verkstad

När du har exponerat dem med samma lucka bör du borra hål i profilerna och dra åt allt med nitar.
Ramen är redan helt klar, det återstår bara att utföra installationen av elektrisk utrustning. Innan du börjar är det bättre att förbereda hål för att lägga ledningar. Alla görs å ena sidan. Två hål borras på tvärdelarna och ett vid intilliggande hörn. Separat, på sidan av ramen, kommer det att behöva borras för matningskabeln.
Billiga armaturer för verkstad

Eftersom självhäftande tejp kommer att användas är det bättre att avfetta profilen för bättre vidhäftning.
Billiga armaturer för verkstad

Det är nödvändigt att fästa små bitar av värmebeständig kapton självhäftande tejp på platser där vidhäftningen av tejpen och ledningarna kommer att utföras. I dess frånvaro kan du använda elektrisk tejp.
Billiga armaturer för verkstad

Nu måste du klippa LED-remsan i segment. Det klipps endast på speciella platser, så du får segment på 65 cm. Det tar 10 remsor. Jag klistrar in 2 bitar på varje jumper och en på ramens parallella kant.
Billiga armaturer för verkstad

Nu måste du förbereda 20 ledningar som är 7 cm långa. Det är bättre att halva kablarna har en annan färg. Deras mål måste befrias från isolering. Avkopplade ledningar ska konserveras med lod.
Förberedda ledningar måste lödas till LED-remsan på speciella kopparkuddar. På motsatsen till varje tejp finns ett hål att kopplas in.
Billiga armaturer för verkstad

För säkerhet och tillförlitlighet skadar det inte att skydda vidhäftningsplatsen med hett lim. Det passerar inte el och hindrar också ledningarna från att gå sönder.
Billiga armaturer för verkstad

Genom sidöppningen i ramen matas huvudmatningskabeln. Till en av hans vener måste du löda alla proffsen från LED-remsor, och till den andra alla nackdelarna.
Parallell anslutning kommer att tillämpas. Det hjälper till att upprätthålla en enhetlig glöd av alla band.Lödningsplatser skyddas av ett värmekrymprör lämpligt för trådtrådar.
Det finns inga problem att ansluta strömkabeln till den första LED-remsan. För alla andra portioner är det nödvändigt att befria tråden från isolering med cirka 5-7 mm. Efter lödningen läggs de utskjutande trådarna i profilen, så designen ser snygg ut.
Efter montering rekommenderas det att kontrollera strömsladdarna mellan varandra och de korta till huset med en multimeter i kretsens kontinuitetsläge.
På den fria änden av strömkabeln är det bäst att löd strömkontakten. Jag använde T-Plug. Skarvplatsen är också viktig att skydda med värmekrympisolering.
Billiga armaturer för verkstad

Nu återstår det bara att ansluta ledningarna till en 12V strömkälla. För detta är ett block från en gammal dator lämpligt. Det är mycket tillförlitligt och säljs ofta i datorverkstad för ingenting.
Innan du väljer en enhet måste du beräkna lampans totala strömförbrukning. I mitt fall tog det 6,5 m tejp, som totalt konsumerar 2 ampere. Det block som jag använder ger 18 ampere, därför räcker det för 9 sådana lampor.
Nu är det nödvändigt att fästa 4 L-skruvar i taket längs armaturens fäste i fästmassorna. Ramen appliceras på taket och skruvarnas svansar roterar.
Billiga armaturer för verkstad

Ledningarna för att driva lampan kan anslutas direkt till enheten eller via en dimmer, vilket jag gjorde.
Billiga armaturer för verkstad

Den resulterande lampan kanske inte ser väldigt vacker ut, men den är billig, förbrukar lite energi, helt säker, eftersom den fungerar från 12 volt, och viktigast av allt lyser den mycket ljust och kan justeras. Jag installerade 8 sådana lampor direkt i verkstaden och fick dem från en datorenhet.
Billiga armaturer för verkstad

Billiga armaturer för verkstad

Titta på videon


Kommentarer (2)
 1. Gäst Vladislav
  #1 Gäst Vladislav gäster 11 januari 2019 07:27 kl.
  2
  Ärligt talat, jag förstår inte varför detta måste göras. Det finns led-lampor av typen LB40 till försäljning, för dem behöver du varken ett hus eller en strömförsörjning. Monteras på klämmor för PVC-rör. Och de lyser mycket värdigt.
 2. Sektor
  #2 Sektor gäster 31 januari 2019 18:44
  2
  Men bara lägga 2-4 LED-glödlampor kan inte vara? Det blir mycket billigare och säkrare. Du kan välja lampans kraft som du vill.

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner