DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» »Pocket Motorsåg
Fickkedjesåg

På en lång resa, fiske med en övernattning, jaga eller bara koppla av, laddar många fiskare, jägare och turister en liten motorsåg i bilens bagage. Oftast är detta en liten delimber för att skära en cracker i en leverans av ved. Men vad gör älskare av vandring, långa avstånd? Du lägger inte en motorsåg i din ryggsäck, även om den är liten - den ersätter helt enkelt alla andra tillbehör som behövs till fots. Och möjligheterna att dra extra vikt, även om saker är nödvändiga i en kampanj, orsakar inte mycket optimism. Naturligtvis finns det i en ryggsäck alltid en plats för en liten lucka, men det finns tillfällen när du behöver en såg. Såg till exempel ett stycke av en tjock timmer som kommer att brinna hela natten. En barrträds torra, hartsaktiga stam är ovanligt hård och du kan bala den med en liten lucka hela natten. Ingen brand behövs! I det här fallet kommer kedjan från den här motorsågen att hjälpa oss mycket, från vilken vi kommer att göra en fickkedjesåg. Med sin hjälp kan du ganska enkelt och snabbt se igenom bagagerummet med en diameter på upp till 20 centimeter. Att göra en såg är en halvtimme. Jag, bland annat, skräp i ladan, lägger en slitsad kedja från en motorsåg, från vilken jag gjorde en fickkedjesåg.
Fickkedjesåg

Naturligtvis kan den tillverkas av en ny kedja, men enligt min mening kommer sågen från en ny kedja inte att vara så effektiv; den har för breda, inte vassa tänder och den är inte utvecklad - det kommer att vara svårare att utöva det. På den gamla kedjan är alla tänderna vanligtvis tunna och skärpade, vilket är mycket praktiskt för en såg av denna typ.

Kommer att behöva


 • Motorsågkedja (helst gammal, redan utvecklad).
 • Emery maskin.
 • Fil (rund, tunn, för att skärpa tänderna).
 • Tjocka metallringar (från ett gäng nycklar, eller från en nyckelring) 2 st.
 • Tenn och flöde.
 • En gasbrännare eller en kraftfull tändare.
 • Ett par länkar från en inte för tjock kedja (som på bilden).
 • Maskinolja

Tillverka en kedja ficksåg:


Först kommer vi att ta bort kedjan för allt överskott och sticker ut. Förutom att såga tänder, naturligtvis.
Fickkedjesåg

Fickkedjesåg

Slipa eller såga av alla utsprången, tänderna till kedjehjulet och däcket och stoppar, som är placerade omedelbart bakom sågtänderna med hjälp av en stämningsmaskin. Resultatet är en sådan kedja:
Fickkedjesåg

Därefter måste du ge önskad form till sågtänderna. Eftersom vi kommer att arbeta med en motorsåg i båda riktningarna, och inte som den fungerade på en motorsåg - i en riktning, måste tänderna, respektive, skärpas från båda ändarna. På emery-maskinen ger vi tänderna en triangulär form med hjälp av en tunn skärskiva.
Fickkedjesåg

Fickkedjesåg

Beväpnad med en rund fil eller en tunn fil, slipar vi tänderna på kedjan.
Fickkedjesåg

Nu behöver vi två kraftfulla järnringar samt ett par länkar från en liten kedja.
Fickkedjesåg

Fickkedjesåg

Vi utökar länkarna lite så att järnringen, som bärs senare, passar fritt i dem.
Fickkedjesåg

Vi ansluter metallringen och kedjans ände med en förlängd länk. Det ska se ut så här:
Fickkedjesåg

Låt oss nu ta hand om handtagen. Först gissade jag inte lite med materialet för handtagen; skär av 16 mm metall-plaströr i bredden på hans redskap.
Fickkedjesåg

Fickkedjesåg

Varför inte gissa? Eftersom jag inte tog hänsyn till att på vintern, i kylan, kommer plast att glida ur ullvanten och det är kallt att arbeta med handskar. Så det är bättre att använda istället för att hantera grova grenar med lämplig tjocklek på samma plats, på plats. Även om det är allas verksamhet här - jag personligen (som vi kan se på videon) lyckades bara bra med metallringar fästa vid sågkedjans ändar, när jag hela tiden skickade slirrör till elden ... så efter att vi anslutit alla delar av sågkedjan är det nödvändigt att löda de stängda ändarna på metallringar och länkar, bara för fall. För större tillförlitlighet, så att säga.Värm metallringarna med en lödkolv för länge, därför lödde jag dem med en kraftfull tändare - jag rengörde precis den lodda ytan på metallen med sandpapper, smörjde den med flussmedel, värmde den med en tändare och applicerade tenn. Det återstår bara att smörja sågkedjan med maskinolja.
Fickkedjesåg

Jag använde pistololja för det här, men på grund av brist på en kan du använda valfritt. Även grönsak! Det är allt. Det återstår att utföra ett test. Som ni ser i videon nedan gör kedjan ett bra jobb med ett torrt träd, även om jag inte använde handtagen.
Fickkedjesåg

Om du behöver skära ner det, vilket är mer allvarligt - att klippa ett par grenar för handtagen är aldrig för sent. Med en sådan såg kan du enkelt klippa ved för framtiden, så att du senare, utan att spara, underhåller eld för uppvärmning och matlagning.
Fickkedjesåg

Fickkedjesåg

Det viktigaste och kanske det största plus med denna produkt är att den är väldigt kompakt och lätt. Vik kedjan i ringar, lägg i en påse och lägg den i fickan på en ryggsäck eller väska - en minuts affär. Glöm inte att smörja kedjan med olja och arkivera tänderna efter varje resa, så kommer den att tjäna dig under lång tid, liksom alla andra saker med god omsorg och en god, försiktig attityd.

Titta på videon


Kommentarer (12)
 1. Roma
  #1 Roma gäster 8 december 2018 11:52
  11
  Är det inte lättare att ta en bågsåg med dig, som nu är av alla slag och storlekar, och inte bry dig om det ...
  1. Sa Stanislavovich
   #2 Sa Stanislavovich gäster 3 januari 2019 19:51 p.m.
   0
   du har rätt
 2. jag
  #3 jag gäster 8 december 2018 12:22
  5
  logga in på videon är väldigt ruttet)))
 3. Gäst Igor
  #4 Gäst Igor gäster 8 december 2018 19:58
  0
  Tja, för att fly från lägret kan det göra)))
 4. Gäst Oleg
  #5 Gäst Oleg gäster 9 december 2018 9:53 p.m.
  0
  Det fanns liknande sågar i Wehrmacht - jag läste en artikel om ett fall framtill. Såg - nästan evigt med sådan sällsynt användning.
 5. Ivan
  #6 Ivan gäster 10 december 2018 01:21
  0
  Om du gör hårringarna hårdare kan du vinka bort från banditerna!
 6. Anton
  #7 Anton gäster 10 december 2018 02:23
  1
  Bra gjort
 7. ff
  #8 ff gäster 10 december 2018 12:49
  3
  något inuti kramade sig vid synen av fingrarna på emmermaskinen
 8. 1
  #9 1 gäster 26 december 2018 09:13
  0
  faktiskt den här sågen säljs för 150 rubel
 9. Gäst Michael
  #10 Gäst Michael gäster 3 januari 2019 9:35.
  0
  när man gör ingenting
 10. Gäst Oleg
  #11 Gäst Oleg gäster 8 januari 2019 18:05
  2
  Det är en väldigt bekväm sak, det finns alltid i min bil. Jag använde den flera gånger, sågning vid 5+ och torkade och rått trä snabbt upp till 150 mm. Om du inte har försökt någonting för att hitta fel, köp åtminstone en bågsåg och ta den med dig.
 11. Alexey Filatov
  #12 Alexey Filatov gäster 9 mars 2019 8:40 p.m.
  0
  han kommer inte hugga trä i skogen med en yxa

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner