DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» »Hur man eldar med en matsked
Det kan hända att på en kampanj, jakt, fiske eller av andra skäl att vara utomhus var du utan tändare (tappade den någonstans, slutade på bränsle), och tändstickorna gick ut eller blev våta och blev obrukbara för sitt avsedda syfte. Hur kan man då tända den önskade elden för att laga mat eller hålla varmen?

Översyn av saker från en turistryggsäck


Om en av de närvarande i närheten bar glasögon, kunde linsen från dem användas som ett förstoringsglas, och med det sätta på papper, sedan flis, torr björkbark och sedan grenar. Då skulle det vara möjligt att äntligen värma upp runt elden och laga mat på elden.
Vad kan användas istället för en lins? På en vandring, kommer en turist definitivt ta en sked. Det är ersättningen, åtminstone i form. Och om detta fortfarande är en lysande sked av krom-nickelstål, beror det också på solskenets kollektiva förmåga.
Det är riktigt att skedens krökning är ojämn: den är mer i tvärriktningen och mindre i längdriktningen. För att göra krökningen enhetlig, böj den lite i längd och böj den i bredd.
Hur man eldar med en matsked

Graden av flexionsförlängning kan kontrolleras genom reflektion av ditt ansikte i en sked. När det blir ungefär enhetligt i vilken position som helst av skeden, kan målet anses uppnått. En sådan modifierad sked samlar mer eller mindre solens strålar vid en punkt (fokus), dvs koncentrerar dem.
Nu behöver vi material som tinder, som skulle ha egenskapen att lätt antändas. Det finns också bland de saker som en turist säkert kommer att ta med sig när han åker. Vi menar en rulle toalettpapper, det är bättre att använda en bit svart eller mörk trasa.
Som ni vet absorberar en svart yta värme i större utsträckning än vit. Vi behöver en rutinerad turistbussare, eller snarare sot från dess botten - en svart standard, och det är detta vi behöver. Nu har vi allt att börja elda.

Skaffa eld från solen med en sked


Vi polerar ytan på skeden så att den lyser. Detta kan göras av alla frågor.
Hur man eldar med en matsked

Vi börjar med att skapa ett tinder från toalettpapper. Vi riva av det en bit som är tillräcklig för att vrida en tät stång med en diameter på cirka 4 mm och rulla den flera gånger mellan handflatorna i samma riktning.
Sedan förbereder vi en sida av den resulterande toalettpappersstången för att tända eld, mer exakt, för att få ett ultrande rött kol. För att göra detta, riva av spetsen för att bilda en något fluffig ände.
För att spetsen av pappersvickan ska absorbera termisk energi bättre, applicera lite sot på den från lägret. Nu kommer inte ett enda kvantitet av termisk energi som har fallit på den försvunna spetsen på vårt improviserade tinder att slösas bort.
Sedan tar vi den redan moderniserade skeden och vi orienterar skopan vinkelrätt mot solens strålar. Detta gör att du kan koncentrera den maximala mängden termisk energi på en punkt.
Hur man eldar med en matsked

Hur man eldar med en matsked

Därefter placerar vi spetsen på det svarta tinderet från toalettpapper i fokus på vår improviserade lins och håller båda föremålen rörliga tills tindern tänds och ett stabilt rött hörn bildas.
Hur man eldar med en matsked

Var inte rädd för att ljuset slocknar: toalettpapper eller tyg, när de en gång är tända, kommer inte att brinna utan smälter och under lång tid och stadigt.
För tändning kan du använda torrt gräs.
Hur man eldar med en matsked

Blåsa.
Hur man eldar med en matsked

Det visade sig eld.
Hur man eldar med en matsked

Sammanfattningsanteckningar och tips


Du kan inte förstöra skeden med böjning, men då blir tennprocessen längre och svårare. I själva verket kommer skedens dubbla krökning att bilda två fokuser med mindre värmeenergi i varje.
Varje konkav yta är lämplig för antändning av en eld: ett lock från en klocka, ett krökt lock från en burk, botten av en glasflaska och, trots allt, en lins skuren ur is. Istället för toalettpapper kan du använda en cigarett, torr mossa, björkbark eller en strimla av svart trasa.

Titta på videonKommentarer (1)
  1. valeriyvladimirovich10
    #1 valeriyvladimirovich10 besökare 6 december 2018 08:07
    1
    Inte dåligt. 👍 Som ett sätt. Jag experimenterade också med botten av en aluminium cola-burk. Den är perfekt rund, du behöver bara polera den till en glans. En fin sand (damm från vägen) är den mest lämpliga för detta ändamål. Torra mossor börjar smälta direkt.

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner