DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» » »Vridtrådar utan lödning som inte går sönder
Det händer så att det är nödvändigt att ansluta flera segment av en viss trådtyp. Det handlar inte om att koppla in olika delar. När det gäller anslutning av ledningar från olika metaller, här måste du verkligen vara extremt försiktig, och utan kunskap på detta område bör man inte ens tänka på det. Det handlar om tvinnade anslutningar av samma ledningar. Till exempel när en bärbar lampa, förlängningssladd eller lång ledning slits från husets fönster till motorvärmaren i bilen på vintern, liksom i sommarstugan när kabeln bryts från huset till badhuset, ladan eller voljaren med djuret. Fallen är annorlunda, någonstans snubblade någon och skar av tråden, någonstans slet den av vinden eller ett isflak föll från taket - det spelar ingen roll. Det viktigaste är att det är viktigt att tillämpa tillförlitlig vridning på varje trådtyp så att anslutningen inte blir svagare än en fast kabel.
Vridtrådar utan lödning som inte går sönder

Naturligtvis kommer många att säga att i pausen kan du helt enkelt vrida de två nakna (och avaktiverade!) Änden av tråden med en vanlig vridning, tina denna vridning väl och linda den med elektrisk tejp. Men inte överallt använder vi en lödkolv. Till exempel om trådarna är aluminium. Lödning av aluminiumtrådar är naturligtvis ganska realistisk, men inte av vad som vanligtvis används vid lödning av koppar. Hur som helst är lödning av aluminium fortfarande en huvudvärk ... Och det kanske inte alltid är tillgängligt, av en eller annan anledning, ett lödkolv. Flätningen har också en viktig roll i styrkan hos en tråd eller kabel. På några av våra leder kommer det att vara dubbelt - som en ytterligare förstärkning av mellanrummet, det inre lagret av elektrisk tejp, det yttre av värmekrympröret. Och nu föreslår jag att överväga flera typer av pålitliga vändningar som kommer att hjälpa till utan en lödkolv med tenn.

Kommer att behöva


 • Kontorskniv.
 • Tång.
 • Nippor eller sax (beroende på tråd).
 • Elektrisk tejp.
 • Värmekrymprör (med en diameter för varje kärnans tjocklek separat och för kabeltjockleken i allmänhet).

Vridtrådar utan lödning som inte går sönder

Metod 1: flexibel enkel koppartråd.


Klipp trådändarna med trådskärare eller sax. Ta bort två centimeter fläta från trådens ände.
Vridtrådar utan lödning som inte går sönder

Dela kopparhåren i tråden i två halvor. Detta kommer att resultera i en förgrenad avslutning.
Vridtrådar utan lödning som inte går sönder

Upprepa proceduren med den andra kabeln. Fäst gaffeländarna på varandra och vrid dem, varje gren separat.
Vridtrådar utan lödning som inte går sönder

Dra sedan nästa tråd så att den blir rak och vrid varje gren runt tråden i motsatt riktning från varandra.
Vridtrådar utan lödning som inte går sönder

Förpacka med elektrisk tejp och crimp med värmekrymprör.
Vridtrådar utan lödning som inte går sönder

Metod 2: hård enkel aluminiumtråd.


Denna metod för vridning för aluminiumkablar i en liten sektion är den mest dragbara. Dessutom inte så tidskrävande. Förbered ledningarna. Till exempel tog jag segment - långa ledningar är inte lätta att kontrollera framför kameran ... Men processen är inte för annorlunda, som du vet, den enda skillnaden är att man i verkligt arbete måste stå på en stege eller stol ... Så vi rengör kärnan 3-4 cm från flätan.
Vridtrådar utan lödning som inte går sönder

Vi drar tillbaka från flätans kant ca 6-7 mm. och böja resterna av tråden i en vinkel på 90 grader.
Vridtrådar utan lödning som inte går sönder

Vi applicerar trådens böjda ändar på varandra, så här:
Vridtrådar utan lödning som inte går sönder

Vi lindar de böjda ändarna på tråden på tråden på motsatt tråd.
Vridtrådar utan lödning som inte går sönder

Vi hjälper oss med tång eftersom det är mycket problematiskt att böja änden på en hård tråd med fingrarna. I slutet isolerar vi isolerande tejpen och sitter ovanpå det krympande röret på isolerbandet.
Vridtrådar utan lödning som inte går sönder

Vridtrådar utan lödning som inte går sönder

Klar.Och förr (med överdriven spänning) kommer tråden att riva på en annan plats än denna vridning kommer att krypa.

Metod 3: flexibel tvåtrådig koppartråd.


Det finns faktiskt ingenting komplicerat heller. Dela först den dubbla tråden i separata två kärnor. Tio centimeter överst. Sedan strimmar vi ledningarna 3 cm. Och lägg omedelbart på dem krymprör, så att du inte glömmer att göra det senare, annars måste du demontera vriden tillbaka för att korrigera detta utelämnande.
Vridtrådar utan lödning som inte går sönder

Vridtrådar utan lödning som inte går sönder

Vi upprepar ovanstående procedur med den andra ledningen och sätter omedelbart på det ett annat värmekrymprör, lite större diameter, för allmän isolering av båda ledningarna.
Vridtrådar utan lödning som inte går sönder

Därefter vrider vi de nakna ändarna på följande sätt: vi applicerar ledningar på varandra så att mellan flätorna kanter finns ett avstånd på cirka en och en halv centimeter. Vi lindar änden av en tråd på basen på den andra. Sedan på samma sätt den andra tråden. Du får en sådan vridning.
Vridtrådar utan lödning som inte går sönder

Om det i beskrivningen och på fotot inte är särskilt tydligt hur mer specifikt vridningen görs: i videon, i slutet av artikeln, är allt ganska tydligt och förståeligt. Nu flyttar vi värmekrymprören förberedda på ledningarna till vridningarna själva och vi placerar dem med en tändare.
Vridtrådar utan lödning som inte går sönder

Vridtrådar utan lödning som inte går sönder

Därefter flyttar vi det vanliga röret till stället för vridning och placerar det också med en tändare. Förutom att förstärka flätningen har värmekrympröret också någon estetisk funktion, det ser bättre ut än det sårade elektriska bandet.
Vridtrådar utan lödning som inte går sönder

Här är en twist. Stark och pålitlig, och viktigast av allt - säker.
Vridtrådar utan lödning som inte går sönder

Glöm inte säkerhetsåtgärderna när du arbetar med elektriska apparater och kablar. Använd verktyg med ostörd isolering och glöm inte att koppla loss det reparerade föremålet från elnätet. Kom ihåg att effekten av elektrisk ström på kroppen är farlig för hälsan.
Vridtrådar utan lödning som inte går sönder

Titta på videodelen


Kommentarer (47)
 1. Lashin Oleg Gennadievich
  #1 Lashin Oleg Gennadievich gäster 4 december 2018 13:14
  6
  isolering av den grekiska vaknar och löd den grekiska Nibudit jag gjorde experimentet
  1. Vell
   #2 Vell gäster 4 december 2018 13:16
   49
   Och du borde lära dig ryska!
 2. Gäst Vladimir
  #3 Gäst Vladimir gäster 4 december 2018 16:50
  4
  De gulgröna krymper dock bara på PE-ledaren!
  1. Dmitry Golovkov
   #4 Dmitry Golovkov gäster 28 december 2018 10:46 p.m.
   0
   Ja, om bara teknisk övervakning eller militär sändebud inte presenteras. även med elektrisk tejp, även med tejp. Och om du vill ha det bra, då ärmarna och krympverktyget eller ärmarna för lödning och en lödkolv
 3. Anton
  #5 Anton gäster 5 december 2018 07:32
  25
  Vid anslutning av en tvåtrådsladd måste vändningarna läggas ut av flera. centimeter.
 4. Constantin
  #6 Constantin gäster 5 december 2018 08:49
  9
  "Metod 2: hård enkel aluminiumtråd."
  Som ett resultat av en sådan vridning bildas två vassa ändar vinkelrätt mot isoleringen. Som ett resultat ökar risken för isoleringsbrott med alla följderna därav.
  Twisting är ett uteslutande tillfälligt alternativ som inte används av proffs vid uppdrag av ett objekt. Att vara uppmärksam på installatörer som hävdar motsatt sorg, som inte har råd med vanliga verktyg och förnödenheter, är inte värt det.
 5. prasslande
  #7 prasslande gäster 5 december 2018 10:57
  3
  ge 0,75 kilowatt och vrida till rök! bara maskinen sparar!
  1. gäst
   #8 gäst gäster 15 december 2018 09:21
   4
   Jag hade en sådan vridning på en kilowattpump utan problem med att arbeta i 8 år på ett 10-meters djup i brunnen (ständigt i vattnet) tills själva pumpen var böjd. När jag drog ut en felaktig pump och lindade av den elektriska tejpen - var vridningen som om den var igår !!! Koppar lyste och nästan oxiderade !!!
   1. Jurassic
    #9 Jurassic gäster 31 december 2018 01:15
    1
    kommer att täcka elektrisk tejp och 8 år i vatten är förmodligen en saga och råd att aldrig använda elektrisk tejp under sådana driftsförhållanden
  2. gäst
   #10 gäst gäster 15 december 2018 09:30
   4
   En 1300-watts gräsklippare med en 30-meters bära 0,75 kvm. mm fungerar utan kommentar sedan 2009. Det finns två vändningar. Så allt beror på kvaliteten på twist!
   Min lärare 1977 sa: "Bra vridning - är lika med lödning.".
  3. Gäst Vladimir
   #11 Gäst Vladimir gäster 26 december 2018 08:55
   0
   Innan du gör vridning tar du bara av isoleringen.))
 6. Gäst Alexander
  #12 Gäst Alexander gäster 5 december 2018 12:54
  9
  Således är det inte tillrådligt att ta bort kärnan från isolering, som du visar på dina foton. Eftersom du genom att skära igenom isoleringen med en kniv, är det mer troligt att du rör vid kärnan och skadar den med ett blad, som, när det är vridet, kommer att få pälsskador och helt enkelt bryta av. Tro mig inte, gör ett experiment! Ta bort isoleringen på ett prov med hjälp av en isoleringsstripp (det mest korrekta och snabbaste alternativet) eller med sidoskärare och på det andra provet med en kniv över kärnan (som på ditt foto). Svinga sedan bara kärnan tills den går sönder. Anka med en skadad kärna räcker bara med 2-3 böjningar och kärnan kommer att brytas på platsen för skäret! Utan skada kan kärnan tåla 10-15, eller ännu fler böjningar !. Innan du ger råd, studera materialet! Oinformerade människor kommer att läsa din information, och då ska Gud förbjuda att något händer med deras ledningar ...
 7. Gäst Michael
  #13 Gäst Michael gäster 5 december 2018 15:28
  3
  riva någon av dessa vändningar. Precis som en provisorisk.
 8. Gäst Sergey
  #14 Gäst Sergey gäster 5 december 2018, 21:19
  6
  Folk gör inte det !!! Du kommer att göra problem !!!
 9. Sektor
  #15 Sektor gäster 6 december 2018 10:43
  3
  Varje sund elektriker kommer att berätta en sak. Om du gör denna Ratsuha för dig själv, kasta denna besatthet ur hennes huvud och köpa en ny tråd. Inte så dyra.
  Och om för den "bästa" grannen eller "bästa" vänen, kommer det att dra. Pengar luktar inte.
 10. Pete M.
  #16 Pete M. gäster 6 december 2018 11:26
  2
  Den tredje gapet twist kommer inte att fungera.
 11. SE
  #17 SE gäster 6 december 2018 17:45
  3
  det finns terminalblock om du inte vill ha eld ....
  1. Dmitry Golovkov
   #18 Dmitry Golovkov gäster 28 december 2018 22:54
   0
   Tja, i allmänhet, det vill säga, det finns också konserverade och inte konserverade ärmar, för lödning och krympning, men som en tillfällig kaserner kan jag vrida mig och utan någon HÄR, slå in med ett vanligt tejp
 12. Gäst Sergey
  #19 Gäst Sergey gäster 7 december 2018 11:00
  5
  de är inte lödda för att inte bryta den, men de utesluter oxidation som negativt påverkar kontakten.
 13. megavolt
  #20 megavolt gäster 7 december 2018 11:12
  4
  vridning av flexibla ledare är i allmänhet inte tillåtet, och för en sådan vridning av en monolitisk tråd är det nödvändigt att riva av äggen.
 14. Evgeniy
  #21 Evgeniy gäster 7 december 2018 21:24
  2
  du vrider den normala vridningen, om det inte finns någon lödning, men du måste ansluta den ett tag, vändningarna bryr sig inte om de är av samma material, koppar och aluminium kan inte vara
  1. Sektor
   #22 Sektor gäster 8 december 2018 1:47 p.m.
   1
   Om en eller två gånger kan aluminium och koppar också vridas, kommer ingenting att hända om belastningen inte är mer än 200 watt.
   Men det är mycket billigare, när det gäller framtida brandskador, att gå till närmaste Master-butik och köpa en ny tråd.
   1. Dmitry Golovkov
    #23 Dmitry Golovkov gäster 28 december 2018 10:56 p.m.
    1
    Men i andra butiker inte?
 15. Anton
  #24 Anton gäster 8 december 2018 12:53
  1
  Det är nödvändigt att ta ett sådant självgjordt ansvar! Tja, människor skapar en fara för sig själva, då betalar de själva för det. Men här är sådana inlägg ... Trots allt kommer du inte till alla senare, du kommer inte att läsa den PUE 7: e upplagan, punkt 2.1.21!
  Människor! Alla vridningar är förbjudna, alla ger inte tillförlitlig kontakt och som ett resultat upphettas. Beroende på belastning sker oxidationen av föreningen snabbt eller långsamt, men leder alltid till uppvärmning. Och så uppstår bränderna!
  Och säg inte att du har gjort det och arbetat i 20 år. Det beror på lasten. Detta är inte en indikator. Enligt tillförlitligheten för anslutningen mellan vridning och krympning / lödning / bult / snabbklämma
  Denna metod är endast lämplig för tillfällig användning, endast under vaksam övervakning, endast kort och för små laster.Om du naturligtvis inte vill bränna ut i en dröm ...
 16. Vostrikov Stanislav Aleksandrovich
  #25 Vostrikov Stanislav Aleksandrovich gäster 9 december 2018 20:34
  5
  Jävla, de flesta kommentatorer, som om de överväger detta material för högspänningsledningar. Jag har inte syndat på 30 år och har inte bränt ut så. Det värms vanligtvis med dålig kontakt, trådtvärsnittet stämmer inte, ja, handen ... är annorlunda. Så om det finns känslan av att armarna och huvudet inte är på rätt plats, experimenterar inte i något fall.
  1. gäst
   #26 gäst gäster 10 december 2018 21:05
   2
   Du kommer att bli förvånad, men högspänningsledningar är på vridningar.
  2. Eugene
   #27 Eugene gäster 28 december 2018 09:57
   0
   i Bashkir-staden ... huset till dotter till chefsingenjören brann ut från antändning av elektriska ledningar!
 17. Maxim
  #28 Maxim gäster 9 december 2018 9:51 p.m.
  1
  I utseende är allt logiskt och pålitligt, men! Gör aldrig det! Även tillfälligt, här är författaren uppenbarligen inte vid vridningstillfället, bedöms av beredningen med värmekrymp. Jag brände nästan huset ned med en sådan vridning, det var också tillfälligt. Efter denna incident köpte jag bultade terminalblock med marginal, de kostar ett öre och förhindrar problem.
  1. Eugene
   #29 Eugene gäster 10 december 2018 10:37
   1
   Kapets är folket här, försökte inte läsa i början - "Till exempel när en bärbar lampa, förlängningssladd eller en lång ledning bryter från ett fönster till ett husvärme i en bil på vintern ...". Vad PUE, vilken ledningar ...
  2. Gäst Oleg
   #30 Gäst Oleg gäster 16 december 2018 22:04
   2
   Om du hade rätt i huset vid ingången i skölden: spänningsreläer, RCD och brytare, så tro mig, inga tillfälliga vändningar kommer att leda till några problem - för detta är automatiseringen som beskrivs ovan installerad. Men även i detta fall bör vändningarna vara tillfälliga och sedan göra allt "som förväntat".
  3. Dmitry Golovkov
   #31 Dmitry Golovkov gäster 28 december 2018 10:58 p.m.
   0
   Det finns inget mer permanent än tillfälligt
 18. Sas
  #32 Sas gäster 11 december 2018 17:41
  0
  Amerika upptäckte
 19. Kirill
  #33 Kirill gäster 13 december 2018 10:12
  1
  Elektricitet är vetenskapen om kontakter och det är viktigt att veta. Och för att kontakten ska vara bra är det nödvändigt att använda speciellt installerade hjälpmedel, till exempel klämmor eller skruvplintar. Det är också mycket viktigt att veta att driften av elektriska ledningar med en trasig integritet av isoleringen och kärnan, särskilt på gatan, är förbjuden! och bara farligt för ditt liv. Och innan man ger sådana råd bör författaren till artikeln tänka på ansvaret för sina ord. Vridning kan endast användas för reparation av nödledningar endast om två villkor är uppfyllda. 1 Se till att korsningen är säker. så att ingen person eller djur oavsiktligt blir under stress, särskilt gatan. 2) Byt ut en skadad ledning eller reparera den med hjälp av specialverktyg (kopplingar, plintar, krimphylsor, värmestärkt rör med självhäftande epoxikomposition, specialanslutningar och kopplingsboxar med en grad av skydd mot BOC inte mindre än IP 54-65). studera materialet åtminstone om hur du gör detta eller ring en kvalificerad elektriker. Kom ihåg att elektricitet är farligt, särskilt i fuktiga miljöer och är dubbelt farligt eftersom det inte är synligt och eftersom denna fara underskattas. Och nu när det gäller specifikt "vridning", eftersom vridning inte är en galvanisk förening och det är omöjligt att säkerställa dess goda mekaniska hållfasthet, förr eller senare på grund av uppvärmning, bildningen av oxider och uppvärmningsfasen svalnar, inträffar kraftig överhettning som bryter mot kärnisoleringens integritet och orsakar en kort kortslutning, och det i sin tur kan orsaka brand. Det är inte för inget att i huvudbok för elektriker PUE, som är lagen, är det förbjudet att vrida kabelledare utan att därefter krympa på en hylsa eller svetsa, detta gäller även koppar och aluminium. Och den sista. VIKTIGT att veta Det är strängt förbjudet utan galvanisk isolering av dessa. (en förmedlare av den elektriska anslutningen) för att ansluta ledare av olika metaller, till exempel koppar-aluminium, etc., eftersom en sådan anslutning skapar ett galvaniskt par, kommer det att förorsaka tunnning av aluminium på grund av förbränning av kopparoxid och eld.
  1. Vall
   #34 Vall gäster 13 december 2018 10:42
   3
   Åh utplånade smarta ord, pipetter.Ja, det är bara en twist. I bilen måste du snabbt ansluta något, så att du inte går sönder, vad letar du också efter något skräp?
   Hur är jag ansvarig ?! De ger dig råd gratis, men du vill göra det, men du vill inte! Vilken typ av människor.
   Ja, du läser artikelns titel! De pratar inte om korrekthet.
   1. Dmitry Golovkov
    #35 Dmitry Golovkov gäster 28 december 2018 23:07
    0
    Först i motorrummet är det poh .. hur jag vridit det, sedan på grund av min egen dryck ... högtrycksgasledningen brast, men om du tänker på det, finns det någon slags vridning
 20. Gäst Alex
  #36 Gäst Alex gäster 13 december 2018 17:15
  1
  Vridning är förbjuden i den aktuella utgåvan av reglerna för elektrisk installation.
 21. Gäst Igor
  #37 Gäst Igor gäster 14 december 2018 05:04
  0
  Men på jobbet, som vanligt, finns det ingenting. En tråd med tre vener (jorden räknas inte) Det händer. Och vilken färg är "jorden"? Frågan gäller inte elektriker. Och jag lindade en bit elektrisk tejp från den gamla anslutningen om det finns en, eller med tejp om någon, om möjligt. Du kan också använda Twist-trasan bara mot den andra. Det är inte upp till show-offs, du måste arbeta.
 22. Abdul
  #38 Abdul gäster 14 december 2018 10:06
  0
  Något som många inte gillar att vrida. Titta på det elektriska stödet, det finns alla ledningar på vriden. Om demontering inte planeras är vridning den bästa lösningen, eftersom det har ett stort kontaktområde.
 23. Gäst Nikolay
  #39 Gäst Nikolay gäster 14 december 2018 11:37
  0
  PUE tillåter inte vridning, ja, rent för referens.
  1. Peter
   #40 Peter gäster 14 december 2018 17:21
   0
   En hel del saker är också skrivna på staketet. Ta en titt på lagarna, av vem och hur de skrivs, och här handlar du om några PES. Det är nödvändigt att öva och inte citera böcker ..
   1. Gäst Alex
    #41 Gäst Alex gäster 21 december 2018 17:04
    1
    I alla hus, efter reparation av sådana "mästare" som Peter, efter några år, hälften av vändningarna med förstenad elektrisk tejp. Och det stivnar från det faktum att det värmer. Här är det, sanningen om livet.
   2. Dmitry Golovkov
    #42 Dmitry Golovkov gäster 28 december 2018 23:09
    0
    PUE är en elektriker
 24. Gäst Sergey
  #43 Gäst Sergey gäster 16 december 2018 18:16
  0
  artikel ... till värdinnan
 25. Gäst Oleg
  #44 Gäst Oleg gäster 1 januari 2019, kl 21:53
  0
  Det är bra att visa i huset och om det är 20 graders frost
 26. Gäst Dmitry
  #45 Gäst Dmitry gäster 2 januari 2019 10:50
  0
  Ta bort isoleringen med en kniv och visa den som ett kvalitetsjobb! Köp dig en strippare, kanske då kommer du åtminstone vara lite annorlunda från tekannan!
 27. gäst
  #46 gäst gäster 3 mars 2019 12:06
  0
  Hitta elektrisk tutorial för nybörjarmanualen från 1972 och alla dessa metoder listas där!
  Ja, trådavisning är fel. Minst 5 ringar görs. Och så där anges formeln hur många ringar och vilket avsnitt! En sådan vridning kan göras upp till 10 kvadrat!
 28. Dimon
  #47 Dimon gäster 25 juni 2019 09:49
  0
  "VIKTIGT att veta Det är strängt förbjudet att ansluta ledare av olika metaller, till exempel koppar-aluminium, etc., utan galvanisk isolering av dessa (en mediator för elektrisk anslutning), eftersom en sådan anslutning skapar ett galvaniskt par, vilket kommer att orsaka tunnare aluminium på grund av kopparoxid, bränning och eld."
  Är galvanisk isolering - hur är det?
  Sätta transformatorn?

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner