DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
Nu ägnas en hel del uppmärksamhet åt traditionellt hantverk, vi lär oss att göra vad våra förfäder visste hur de skulle göra. Och det är bra, för vi kan förstå hur dessa människor levde, vad de trodde på och vad de var rädda för.
En av de traditionella hantverkarna är en folkdocka. Dockor var olika, ibland lekte barn bara med dem, och ibland hade de en viktig rituell betydelse. I den här artikeln kommer jag att berätta hur man gör en dockamulett, som kallas "rvanka".
Det kräver några strimlor av vit calico och flerfärgad chintz, lite bomullsull, band och fläta, vita trådrullar, några ljusa trådar för stickning.


Vi tar en kvadrat (16 X 16 cm) från vit calico och tyst bomullsull. Vi lägger bomull i mitten av torget, dra åt den med en trasa och knyter den med spoltråd. Här är vad du bör få:


Det här är huvudet för vår docka. Nu gör vi pennorna: vänd rektangeln från vit calico (16 X 12 cm) runt kanterna och rulla den till en snäv rulle, dra i kanterna på rullen med trådar. Vi lägger händernas del mellan basdelens ändar och banderar den tvärs.


Vi gör detaljerna om bröstet, liksom huvudet, från rutorna 7 X 7 cm, sedan fäster vi dem på basen.


Nu tar vi en bit chintz (10 X 6 cm) till tröjan, gör ett hål för huvudet i den.


Vi vrider på båda sidor och lägger den på dockan, fäst den med trådar längs linjen ”midja”.


Då måste du klä dockan i en kjol. På en calico-fyrkant (14 X 14 cm) gör vi ett korsformat snitt i mitten och lägger det på dockan, som visas på bilden.


Efter det böjer vi kjolen, lägger den i jämna veck och binder den runt midjan.


Tja, vi behärskar bältet med förkläde. Klipp av ungefär en meter tråd för stickning och vrid i en sladd och ta en bit flätning (8 cm).


Vi böjer flätans ände och sätter spetsen där.


Vi fixar strukturen på plats, lindar sladden runt bältet flera gånger för att dölja alla undertrådar.


Det återstår att dra ett huvud. Vi placerar ett litet band (6 cm) runt dockhuvudet och fäst det med flera sömmar. Vi förbereder en halsduk från chintz (en rektangulär triangel med en sida på 13 cm).


Vi vrider halsduken på den större sidan och knyter den över tejpen.
Dockan är klar!


Kommentarer (1)
  1. Konul
    #1 Konul gäster 13 mars 2014 12:22
    0
    Hej, jag gillade det och jag gjorde det tack! Tack så mycket för ditt vittnesbörd.

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner