DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
Gipsplatta taklåda

Den vanligaste takfinishen är användningen av gips för tillverkning av lådor. Det finns många alternativ för vad som kan göras av detta material. Det kan vara tak på flera nivåer, liksom element i form av geometriska former. Nu kommer vi att överväga ett urval av tillverkning av en enkel låda, som är installerad längs takets kanter. Det här alternativet passar både för sträcktak och bara för dekoration.

Att göra en låda med gips


Så först måste du använda vattennivån för att markera alla väggar.
Gipsplatta taklåda

Detta är så att lådan har samma höjd över hela planet. Du kan använda konstruktionsnivån för dessa ändamål, men samtidigt är noggrannheten inte så hög.
Därefter behöver du en UD-metallprofil. Det måste fästas på väggen enligt de märken som markeras av vattennivån.
Gipsplatta taklåda

Gipsplatta taklåda

Gipsplatta taklåda

Avståndet du måste avvika från taket beror på vilka dimensioner du ska göra. Om du till exempel planerar att skapa en låda 15x15 cm måste du gå tillbaka från taket 14 cm och på denna nivå fästa profilen på väggen. Gipsvägg, som har en tjocklek på 1 cm, kommer sedan att fästas på den, och i detta fall får du 15 cm.
Du måste omedelbart fästa UD-profilen på alla väggar på en nivå. När du flyttar till en annan vägg kan du dessutom använda byggnadsnivån för att kontrollera om du har avvikit från märkena med vattennivån.
Gipsplatta taklåda

I detta fall är väggarna gjorda av adobe och taket är av trä. Därför fästes profilen på skruvarna. Om du har tegelverk eller annat material som du behöver borra hål med en perforator kan installationen av profiler utföras för snabb installation. Profiltrimning utförs med metall sax.
Gipsplatta taklåda

Eftersom detta arbete utförs i höjd kommer det att vara bekvämt att använda en skruvmejsel med ett batteri, eftersom en borr med en tråd inte är riktigt bekväm för detta.
Gipsplatta taklåda

Därefter är en andra UD-profil fäst vid taket. Den är också monterad på avstånd från väggen, beroende på vilken storlek som behövs. Eftersom i detta fall 15x15 cm, är det nödvändigt att kliva 14 cm tillbaka från väggen.
Gipsplatta taklåda

Gipsplatta taklåda

Därefter måste du montera en struktur som bekvämt utförs på golvet. Ett litet segment med samma profil är också fäst på den långa UD-profilen, endast på baksidan, med ett intryck på 40 - 50 cm med metallskruvar.
Gipsplatta taklåda

Därefter, 14 cm i storlek, sätts en CD-profil in i den skurna UD-profilen för att stärka strukturen. När du har monterat denna struktur på golvet kan den fästas på två profiler som redan har installerats på väggen och taket.
Gipsplatta taklåda

Gipsplatta taklåda

Gipsplatta taklåda

Gipsplatta taklåda

Gipsplatta taklåda

En sådan låda måste monteras runt omkretsen.
Sedan kan du fortsätta med installationen av gips. Du behöver en konstruktionskniv för att trimma gips. Dessutom kan du använda en speciell hyvel för gips.
Gipsplatta taklåda

Du polerar dem med de bulor som är resultatet av beskärning. Du kan samla lådan från bitar av gips med olika längder. Gips är fäst på profilen med hjälp av självspännande skruvar.
Gipsplatta taklåda

Gipsplatta taklåda

Gipsplatta taklåda

På sidan av fönstret är rutan något annorlunda. Detta är så att du kan använda en dold avsats, eftersom denna design utförs för spänningsflödet. För att gå tillbaka från väggen 15 cm är det därför nödvändigt att fixera två CD-profiler. Den ena profilen är fäst vid taket och den andra i botten av lådan till sidoprofilen UD. I detta fall beror tjockleken på denna låda på CD-profilens tjocklek, nämligen 10 cm.
Gipsplatta taklåda

I mellanrummet mellan fönstret och lådan kan du också fästa en CD-profil i taket och gips på den.
Gipsplatta taklåda

Gipsplatta taklåda

Gipsplatta taklåda

När hela lådan är förseglad med gips måste den grundas. Sedan används ett serpyanka-band för alla vinklar.Dessa är lådans hörn, hörnen mellan väggen och lådan samt mellan taket och lådan. Dessutom är det nödvändigt att lima en segl mellan sömmarna på gips.
Gipsplatta taklåda

Gipsplatta taklåda

Sedan används en speciell kitt för lederna. Hon måste fixa segeln och kittla den exakt på de platser där den limmades, d.v.s. alla hörn och sömmar.
Gipsplatta taklåda

Gipsplatta taklåda

Gipsplatta taklåda

När kittet torkar, är det nödvändigt att rengöra oegentligheterna med ett sandpapper och åter grundas. Sedan kan den vanliga efterbehandlingskittet täcka lådan.
Gipsplatta taklåda

När denna kitt torkar, är det också nödvändigt att slipa den lite, eliminera små oegentligheter och sedan grunda igen. Efter det kan lådan målas. Du väljer själv lådans färg, beroende på vilka färger väggarna och taket har. Det är dock fantastiskt att slåss, och passar också nästan alla nyanser av en vit låda.
Mellan väggen och lådan kan du fixa baguetterna och måla dem i lådans färg. Det är lämpligt att göra detta omedelbart med samma färg, så att detta element ser ut som ett enda.
Efter det kan du anställa specialister för att installera sträcktaket, eller om du har allt för detta, gör det själv.
Gipsplatta taklåda
Kommentarer (1)
  1. Sergey K
    #1 Sergey K besökare 21 november 2018 19:08
    0
    Något förvirrar mig i den här artikeln - väl, för det första är sträcktaket fäst på din profil, men var kan du skruva den? Domstolen enligt fotot, det skruvas av författaren helt enkelt på gips! Inte ens en metallprofil, utan helt enkelt en gips! Jag har upprepade gånger varit intresserad av installatörer - de säger alla enhälligt att detta inte kan göras, förr eller senare kommer allt att komma ut ...

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner