DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» »Trelampa i form av en lampa
Trälampa i form av en lampa

I ett av rummen fanns det uppenbarligen inte tillräckligt med ljus nattbelysning, så det var nödvändigt att sätta någon slags enkel lampa. Jag bestämde mig för att göra den med mina egna händer av trä, vilket gör att den passar in i den totala interiören mycket bättre än att använda köpta plast- eller metallnatljus. Jag kommer att berätta mer i detalj.

Material som används


För tillverkning av lampan använde jag nästan de billigaste materialen:
  • skena 30x20 mm - 1,2 m;
  • kort 150x20 mm - 0,45 m;
  • kort 200x30 mm - 0,9 m;
  • LED-remsa - 1,5 m;
  • 1,5 kv kopparsträngad elektrisk kabel mm - 2 m;
  • terminalblock;
  • 12V strömförsörjning;
  • små kryddnejlikor;
  • trälim.

Produktion och montering av LED-belysning


Först måste du skapa en glödlampamall. Det är ritat eller tryckt på ett ark A4-papper. Därefter, med en kniv eller skalpell, måste du klippa den.
Trälampa i form av en lampa

Jag löser upp det befintliga 200x30 mm-kortet i 3 bitar 30 cm långt. Alternativt fäster jag en mall på dem och drar dem runt med en penna. Som ni ser, drar jag till att börja med bara lampans insida.
Trälampa i form av en lampa

Nu gör jag ett genomgående hål på insidan av det cirkelformade arbetsstycket, sätter in en pussel i det och skär längs konturen. Eftersom spikfilens bredd inte tillåter att vrida vid 90 grader, gör sedan först ett grovt snitt och ta bort överskottet och klipp sedan försiktigt under linjen från pennan. Så förbered alla 3 glödlampor.
Trälampa i form av en lampa

En pussel är ett felaktigt verktyg, så snittet är grovt. Efter att ha tagit en rasp tar jag ytan till ett ideal.
Jag fäster arbetsstyckena på arbetsbänken på arbetsbänken med skruvar så att de hålls fast under vidare bearbetning med ett elverktyg.
Fräsarna är monterade på en manuell fräs för att välja ett spår 10 mm brett. Jag ställer in djupet på den övre spårbehandlingslinjen till 10 mm och går igenom arbetsstyckena inre ändar längs perimetersnittet med en pussel. Resultatet är ett spår 10 mm brett och samma sidoväggar.
Trälampa i form av en lampa

Därefter klippte jag pappersmallen till slutet och applicerar den på det bearbetade arbetsstycket. Jag beskriver de yttre måtten på glödlampan. Det viktigaste här är att hålla papperet ordentligt pressat så att det inte rör sig, eftersom ett sådant fel i framtiden kommer att märkas på den färdiga delen.
Trälampa i form av en lampa

Nu trimar jag arbetsstycket på utsidan. Detta är bekvämt att göra på en bandsåg, eftersom den exakt upprätthåller en vinkel på 90 grader mellan sidorna på delen. Naturligtvis kan du i sin frånvaro agera med en pussel.
Trälampa i form av en lampa

Därefter måste du bearbeta ett grovt snitt från sågen. Jag gör det till en cylindrisk slipmaskin. Några pass är tillräckligt och utsidan blir smidig. Självklart är slipcylindern inte ett universalmedel, så jag tar med vinklarna i lampbottendelen med en vanlig trasa som är monterad på ett träkloss.
Trälampa i form av en lampa

Trälampa i form av en lampa

Trälampa i form av en lampa

För att fixa glödlampan i lampan och ansluta den elektriska ledningen till den, måste du borra ett genomgående hål på basens ände. För att göra detta kan du använda en 8 mm borr. På baksidan av hålet måste du sjunka ner med en 10 mm borr. Så vi förbereder alla tre ämnen.
Trälampa i form av en lampa

Nu är jag engagerad i att fixa lampan. För att göra detta tar jag bort avfasningen på kortet 150x20 mm.
Därefter tar jag en trelist och skär den i fyra delar. Av dessa är 2 45 cm långa och 2 är 15 cm långa. Anpassa ändarna till 45 grader. Därefter lägger jag ramen ur dem och smetade ändarna med lim.
Trälampa i form av en lampa

För att inte använda klämmor och inte vänta hamrar jag dessutom små spikar i ramen. Jag täcker dess undre del med lim och limer den på brädet med en avfasning, vilket också förstärker strukturen med nejlikor.
Som ett resultat fick jag en låda.På utsidan av dess botten borrar jag 3 hål på samma avstånd från varandra, indragna 4 cm från kanterna.
Jag tar ett led av LED-remsa och tar in den i spåret av glödlampor för att mäta den erforderliga omkretsen. Skär sedan av 3 bitar. Jag sätter på lödkolven och löd trådarna på banden för att ansluta till strömförsörjningen. Ledningarna för varje arbetsstycke är olika. Jag använder segment på 40, 50 och 60 cm.
Trälampa i form av en lampa

Nu knyter jag en knut på ledningen från sidan av LED-remsan och driver den fria änden genom hålet i lampbotten. Ett paket tillåter inte kabeln att gå ut.
Jag riva av den skyddande filmen på tejpen och limmar den in i glödlampan. Jag gör detta på alla arbetsstycken.
Trälampa i form av en lampa

Letar du efter några ledningar som kommer ut ur glödlamporna in i lådans hål. I de infogade ändarna gör jag också knutar så att trådarna inte glider ut. Jag ansluter de återstående små ändarna på ledningarna i terminalblocket. Jag fixar det själv i botten av lådan.
Trälampa i form av en lampa

Trälampa i form av en lampa

Till den andra delen av terminalblocket fixar jag kabeln från 12V-strömförsörjningen. Jag satte blocket i lådan och lämnade bara utmatningen med kontakten som ska anslutas.
Trälampa i form av en lampa

Trälampa i form av en lampa

All lampa är klar. Jag installerar den på väggen och sätter på den. Eftersom jag är professionellt engagerad i snickeri har jag till mitt förfogande en komplett uppsättning verktyg och utrustning, vilket kraftigt förenklade tillverkningsprocessen. Hela charmen med denna lampa är att den, om så önskas, till och med kan göras med bara en handpussel, en kniv, en skruvmejsel med borrar, en rasp, en kort mejsel, en emmerhud, ett plan och en hammare.
Trälampa i form av en lampa

Trälampa i form av en lampa

Titta på videon


Kommentarer (0)

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner