DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» »Den enklaste antennen för digital-TV
Den enklaste digital-TV-antennen

Analog TV är en saga historia, för att bibehålla förmågan att titta på TV-program krävs en övergång till DVB-T2-sändningar. För detta är det nödvändigt att använda en specialiserad antenn, som kan tillverkas personligen av tillgängliga material, vilket jag kommer att göra.

Material och verktyg som krävs


För att skapa en antenn behöver du:
 • en bit tv-koaxialkabel 20 cm;
 • HF-kontakt (övergång från F-typkontakt till en TV-kontakt);
 • F-kontakt.

Du behöver också den enklaste uppsättningen verktyg som alla kan hitta. Det räcker med en måttband eller linjal, en vass kniv, trådknivar eller tång.

Bestämma frekvensen för sändningar i staden


Den enklaste digital-TV-antennen

Innan du börjar montera antennen måste du först ta reda på frekvensen för digital sändning i regionen. Eftersom jag bor i Ryssland går jag till den officiella webbplatsen för Rysslands digitala TV. Jag letar efter en flik på den"Och välj din ort. På kartan som öppnas måste du hitta närmaste repeater och klicka på den med markören.
Klicka på länken "mer" i fönstret som visas. Som ett resultat öppnas detaljerad information om den digitala TV-inställningen för denna repeater. I mitt fall presenteras två paket med TV-kanaler RTRS-1 och RTRS-2. Jag är intresserad av den direkta frekvensen i megahertz. Tillgängliga paket sänds på 754 och 778 MHz.
Baserat på dessa uppgifter är det nödvändigt att beräkna den faktiska längden på antennens arbetsdel i centimeter. En enkel formel används för detta. Det är nödvändigt att dela upp 7500 i varje frekvens. I mitt fall 7500/754 = 9,94 cm och 7500/778 = 9,6 cm.
Så för att antennen ska acceptera båda frekvenserna normalt, räcker det att göra den 10 cm lång. Naturligtvis kommer invånare i andra städer att få ett annat resultat, men oavsett detta är den direkta tillverkningsprocessen helt identisk.

Direkt tillverkning


För att skapa en antenn behöver du inte köpa någonting, eftersom de nödvändiga materialen i de flesta fall redan finns tillgängliga, eftersom de användes för att säkerställa användning av analog TV. Först måste du ta en bit koaxialkabel på cirka 20 cm. En av dess ändar är avskalad för att säkra F-kontakten. För att göra detta, ta bort den övre isoleringen cirka 3 cm från kanten för att öppna kabelskärmen. Den nakna lindningen tillsammans med den utskjutande folien böjs till motsatt ände från arbetskanten.
Efter detta, 3 mm tillbaka från den erhållna kanten på skäret av den övre isoleringen, måste du klippa kabeln till den centrala kopparkärnan. Därefter skruvas kontakten av F-typ. Kopparkärnan i tråden som sticker ut i mitten skärs så att svansen sträcker sig bortom kontakten med högst 1 cm.
Nu är RF-anslutningen skruvad på F-anslutningen, som därefter ansluts till TV-kontakten.
Den enklaste digital-TV-antennen

Efter att ha dragit sig tillbaka cirka 3-4 cm från kanten F på kontakten, redan i motsatt riktning, måste du sätta ett märke på koaxialkabeln. Från den mäts så mycket som beräknades med formeln, och tråden är avskuren. Jag klippte igenom 10 cm.
Den enklaste digital-TV-antennen

Enligt det tidigare inställda märket är det nödvändigt att skära igenom den övre isoleringen till skärmlindningen. Det tas bort, vilket resulterar i att det inre isolerande skiktet öppnas.
Den enklaste digital-TV-antennen

Den enklaste digital-TV-antennen

Den enklaste digital-TV-antennen

Den befintliga skärmlindningen tas bort eftersom den inte behövs, eftersom det skapar ett hinder för att ta upp signalen. Antennen är böjd 90 grader i stället för steget mellan enkel och dubbelisolering.
Den enklaste digital-TV-antennen

Nu kan antennen skruvas direkt i kontakten på TV: n eller set-top box, om DVB-T2 inte stöds av den.
Den enklaste digital-TV-antennen

Med tillräcklig närhet till repeatern fångas signalen tydligt nog för att titta på TV utan störningar. Om bilden kraschar och saktar ner måste antennen släppas ut på gatan. För detta används en koaxialkabel med önskad längd, ja, ett par extra adaptrar.

Kanalinställning och sökning


TV-inställningen är mycket enkel. Allt händer automatiskt. Vi väljer sökningen efter bara digitala eller digitala och analoga kanaler.
Den enklaste digital-TV-antennen

Vi startar sökningen och väntar ett tag.
Den enklaste digital-TV-antennen

Cirka ett dussin kanaler fångades.
Den enklaste digital-TV-antennen

Möjligheten att använda en antenn


Att skapa en antenn hjälper bara om TV: n stöder DVB-T2 digital-TV-mottagningsfunktion. Föråldrade modeller berövas denna möjlighet, därför kräver de köp av en specialiserad set-top box, i det kit som antennen vanligtvis redan går till.
Det är också viktigt att kontrollera förekomsten av en närliggande repeater före tillverkning. Det effektiva området för en sådan antenn får inte överstiga 6-15 km. Detta är endast föremål för tornets goda synlighet utan vågor av höghus och andra hinder som ligger på rörelsebanan. Om avståndet är större krävs användning av en ytterligare förstärkare, vilket i slutändan också beror på köpet av en specialiserad TV-set-top-box.

Titta på videon


Kommentarer (16)
 1. Dmitry Spitsyn
  #1 Dmitry Spitsyn besökare 16 november 2018 15:27
  7
  En krökning behövs om du sätter in den direkt i TV: n utan kabel.
 2. Gäst Alex
  #2 Gäst Alex gäster 16 november 2018 19:52
  0
  böjer, inte relevant, 2 gitter från ett gammalt kylskåp, 2 bitar av alla metallnät, kabelskärm på ett nät, central kärna på ett annat nät, det fångar bara super, ...
 3. Ivan
  #3 Ivan gäster 16 november 2018 23:21
  5
  om det finns en DIGITAL funktion i TV så kommer den att visas, och om inte, åtminstone fastna :(
 4. Gäst Alex
  #4 Gäst Alex gäster 17 november 2018 00:14
  1
  Det blir bättre att fånga Kharchenko biquadrat, och ännu bättre om den kompletteras med ytterligare två rutor, för 21 och 23 intervall - 15,5 cm sida.
 5. Ildar
  #5 Ildar gäster 17 november 2018 14:05 kl.
  0
  det beror inte på kabelns längd. Om du ansluter den kommer den att visas. Det beror på TV: n.
 6. Gäst Vladimir
  #6 Gäst Vladimir gäster 17 november 2018 2:44 p.m.
  55
  Varför stakar alla in den färdiga trädgården. Ingen "specialiserad" antenn behövs för att ta emot en siffra. Den digitala signalen sänds på decimeterområdet, vilket accepteras av alla gamla vågantenner. Och pulver inte hjärnorna hos vanliga människor. Det enda du behöver för gamla tv-apparater är en digital set-top box, och nya accepterar perfekt en siffra på en gammal antenn också.
  1. Gästlexander
   #7 Gästlexander gäster 17 november 2018 20:01
   3
   Jag skrev allt korrekt ..
  2. Vitos
   #8 Vitos gäster 14 december 2018 13:28
   1
   Hundra pund. Jag har ett enkelt 20 cm teleskop som fångar cirkatill stationen 40 km.
 7. Micah
  #9 Micah gäster 17 november 2018 17:48
  3
  I Moskva fångar den 30 kanaler från en TV-kabel (utan antenn). Rostelecom vilar.
 8. Alex s
  #10 Alex s gäster 18 november 2018 13:16
  5
  Det är INTE klart varför kontakt F behövs?
  1. Nick
   #11 Nick gäster 19 november 2018 10:12
   0
   För att ansluta till kabeln via F-fatet
 9. Gästprokhor
  #12 Gästprokhor gäster 19 november 2018 11:22
  1
  Detta är inte den enklaste antennen. Jag har bara ett trådstycke (inte antenn, inte skärmad) bundet till fönsterhandtaget. Naturligtvis sätts den andra änden in i kontaktens mittkontakt. Det är riktigt, fönstret har en underbar utsikt över Ostankino-tornet och avståndet är bara 5-7 kilometer.
  Det fungerar också med själva analogen.
 10. Edward
  #13 Edward gäster 19 november 2018 16:22
  2
  Det är enklare utan några kontakter - bara strama kabeln till en viss längd (i det här fallet - 10 cm).
 11. Sergey Nikolaevich
  #14 Sergey Nikolaevich gäster 22 november 2018 19:22
  4
  Det är ännu enklare att ta två ölburkar, tomma naturligtvis, binda dem med tejp till ett lämpligt trästycke och helst till en skollinjal på ett avstånd av 7 cm, fästa en kabel till tangenterna för att öppna burkarna, sätta på kontakten och koppla in den i TV: n. Jag har 60 km till repeteraren. fungerar utan problem ...
 12. Mikhail.
  #15 Mikhail. gäster 24 november 2018 07:37
  4
  Om TV: n fick en analog signal behövs inga problem med antennen. Det kommer helt enkelt att ta emot en digital signal eftersom det är samma radiovåg. Glöm områden och frekvenser. Dessutom. Siffran kan tas emot på en antenn med mycket lägre kvalitet än den gamla analoga signalen. Till exempel arbetade min TV på en utomhusantenn, och den fångar perfekt ett nummer på en inomhusantenn. Naturligtvis beror det på mottagningsförhållandena - avståndet från sändningsstationen, närvaron eller frånvaron av några föremål på vägen som dämpar denna signal. I allmänhet, glöm den här artikeln och bryt inte din hjärna förgäves, för det finns helt enkelt inga problem med antalet.
 13. Xavi
  #16 Xavi gäster 4 januari 2019 2:25 p.m.
  0
  Vi har också en gammal antenn tillverkad av metall mustasch som fungerar 100%. Någonstans drar även rummet. Även om vi bor utanför staden ... Alla 20 kanaler.

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner