DIY gör det själv
Masterklasser, instruktioner, användbara tips, recept.
» »Hur man säkert sätter en hammare på ett handtag utan kil
Hur man säkert sätter en hammare på ett handtag utan kil

Vad är vanligt mellan en slägga, en yxa och en hammare? Handlingsprincip. För att slå, behöver de en gunga. Därför behöver du ett handtag, och ju tyngre verktyget är, som regel är det längre.
Under backswing verkar centrifugalkraften på verktygets metalldel, som tenderar att riva den från handtaget. Dessutom är denna kraft större, desto mer massiv är huvudet och desto längre handtag på en yxa, slägga eller hammare.
Traditionellt, för att stärka huvudet på handtaget, drivs en träkil i dess ände efter att metalldelen planterats. Ibland i en vinkel mot huvudkilen drivs en eller två mindre metall in.
Men det finns alternativa sätt att pålitligt säkra delar av ovanstående verktyg relativt varandra. Nedan överväger vi och praktiskt implementerar en av dem.
Hur man säkert sätter en hammare på ett handtag utan kil

Vi lägger en hammare på handtaget utan kil med gummi


Hur man säkert sätter en hammare på ett handtag utan kil

Handtaget kan köpas i en järnaffär eller tillverkas av lövved, som inkluderar: ek, björk, lönn, bergaska, bok, ask, hundved och andra. När du väljer bör du vara uppmärksam på arbetsstyckets ändyta och fokusera på den där årringarna är längsgående och inte tvärgående. Ett sådant handtag blir starkare och kommer att hålla längre.
Det antas att spåret på handtaget för att köra en kil försvagar det. Om gummi används för en pålitlig fästning av hammarhuvudet på handtaget, inträffar inte försvagning, eftersom det inte finns något behov av en kilfästning, och därför en slits.
Hur man säkert sätter en hammare på ett handtag utan kil

Det är nödvändigt att förbereda handtagsämnet för munstycket. För att göra detta justerar vi sidan med ett mindre tvärsnitt under hålet i huvudet med hjälp av en snickarkniv, en fil på ett träd eller ett hjul. Landningsdelen av handtaget bör fritt gå in i hålet i huvudet utan störningar och motsvara det i längd.
Därefter klippte vi ut en remsa från cykelkammaren eller något elastiskt gummi, som borde ge en omkrets längs handtaget med ett spelrum och ha en marginal på cirka 1 cm i bredden på båda sidor.
Hur man säkert sätter en hammare på ett handtag utan kil

Smörj gummiytan från utsidan med litol för att underlätta packningen.
Hur man säkert sätter en hammare på ett handtag utan kil

Hur man säkert sätter en hammare på ett handtag utan kil

Hur man säkert sätter en hammare på ett handtag utan kil

För att göra detta, slå motsatt ände av handtaget på en stabil yta. Det är bäst om det är en massiv träspackel.
Hur man säkert sätter en hammare på ett handtag utan kil

Hur man säkert sätter en hammare på ett handtag utan kil

Hur man säkert sätter en hammare på ett handtag utan kil

Efter att ha kontrollerat att hammarhuvudet är på plats tar vi bort det klämda överskottet av litol med en trasa och skär av gummiändarna på båda sidorna av hammarhuvudet med en vass kniv, så att säga, spola.
Hur man säkert sätter en hammare på ett handtag utan kil

Hur man säkert sätter en hammare på ett handtag utan kil

Sedan täcker vi försiktigt gränssnittet mellan hammarens landningshål och handtaget med lim (PVA, "Moment" eller något liknande). Det gör vi å ena sidan för att stärka anslutningen, men främst så att fukt inte tränger in i anslutningen mellan hammarhuvudet och handtaget. När allt kommer omkring kan vatten, i ett oskyddat gap, så småningom orsaka ruttning av virket och oxidation av metallen, vilket oundvikligen kommer att leda till en försvagning av verktygets fästning och misslyckande.
Hur man säkert sätter en hammare på ett handtag utan kil

Vad är fördelen med att en sådan pinne landar i hammarhuvudet? Närvaron av ett gummiskikt mellan verktygets delar isolerar handtaget från huvudet och anslagskraften från anfallaren på en annan hård yta slocknas och handen upplever inte all energi av hård och skarp kontakt.
Hur man säkert sätter en hammare på ett handtag utan kil

Allt ovan kan upprepas en till en, både med en yxa och en slägga.Limet kan naturligtvis studsa på platser över tid, så du måste återställa det. Handtaget kan brännas med en blås eller gasbrännare och sedan torka ordentligt med en trasa. Detta ger handtaget ett ädelt utseende och användarvänlighet.

Avslutningsvis


Fett av mineraliskt ursprung, som innehåller litol, har med tiden en dålig effekt på gummi och det börjar försämras. Det är bättre att ersätta den med en tjock tvålgelé. Det underlättar också munstycket, men efter avdunstning av vatten förlorar det sina glidande egenskaper och stärker anslutningen ytterligare.
För att täta fogar, istället för PVA och andra lim som härdar och blir spröda, är det att föredra att använda silikontätning, som alltid är plast, och mindre benägen att spricka.
Hur man säkert sätter en hammare på ett handtag utan kil

Eftersom det kräver avsevärda ansträngningar att applicera en hammare, yxa eller slägga med gummi, bör den motsatta änden av handtaget förstärkas under munstycksperiodens längd, fastklämd med en klämma och hårt åtdragen. Klämman kan bytas ut med konstruktionstejp eller vinylisolerande tejp, och tätt in handtaget i flera lager.
I stället för gummi kan du använda ett rör av galvaniserat ark med en söm söm, som bärs på handtaget, och sätts in i hammaren. Vidare, som vanligt: ​​flera slag och alla delar tar plats, och mycket fast och pålitligt.

Titta på videon


Kommentarer (33)
 1. Valery
  #1 Valery gäster 14 november 2018 15:13
  3
  intressanta idéer
 2. Gäst Vladimir
  #2 Gäst Vladimir gäster 14 november 2018 15:38
  18
  Den mest pålitliga anslutningen är att kassera när du sätter på anfallaren underifrån, på andra plats rätt kil. Elastik och packningar är kortlivade.
 3. Svetlana Gaidul
  #3 Svetlana Gaidul gäster 14 november 2018 15:40
  5
  Alla tips är bra! Jag menar många gillar!
 4. gäst
  #4 gäst gäster 14 november 2018 20:24
  4
  om handtaget på en slägga är stansad med en tunn ände och lämnas lite tjock inte när den inte flyger av.
 5. Constantin
  #5 Constantin gäster 15 november 2018 00:10
  27
  Nonsens är komplett. Gummi torkar och smälter med tiden även utan litol (och med litol är det i allmänhet en katastrof), silikon skyddar mycket dåligt från vatten, PVA-lim är mycket mer pålitligt (testat experimentellt). Resultatet av en sådan kollektiv inställning av gården kan vara sorgligt. Förresten, i byar ibland innan du hugger trä, läggs yxor upp och ner i en halvtimme i en hink med vatten så att de sväller och inte flyger av.
  1. gäst
   #6 gäst gäster 13 juli 2019 18:55
   0
   denna metod för fästning av hammaraxelhuvudet är mycket väl beprövad; snarare kommer handtaget att ruttna ut än gummiet kommer att smulas och torka. Och det faktum att innan axlarna lägger det i en hink med vatten innan skärningen är fullständigt skräp kontrolleras också ofta.
 6. SERGEI
  #7 SERGEI gäster 15 november 2018 00:18
  21
  En pulka och en pickaxe monteras på handtaget enligt en annan princip - de använder inte kilar. Olja, tvål och gummi är vetenskaplig fiktion. Hammarhandtaget är förbrukningsartiklar. Kilen är inte bara uppfann och den har använts i hundratals år.
  1. Gäst Vlad
   #8 Gäst Vlad gäster 24 november 2018 10:36 p.m.
   1
   De kom med en kil när det inte fanns något gummi ens i projektet :-) Och nu när de tillverkar hammare (yxor osv.) Använder de inte något sådant istället för kil på grund av låg teknik (vare sig det är så, de lägger en hammare på handtaget, körde en kil och för transport) och på grund av att det naturligtvis är enklare att byta handtag med att plocka ut lim och olika tätningsmedel. Och i byarna drogs inte bara axlarna, utan de läste med facklan, så vad?
   1. iscander
    #9 iscander gäster 26 november 2018 19:35
    2
    aldrig uppmärksamma vad hammare hamrade järnvägen kryckor under byggandet av järnvägen. Tro mig, de kommer aldrig utan kil
 7. Gäst Leonid
  #10 Gäst Leonid gäster 15 november 2018 00:49
  1
  PÅ EPOXY
 8. Gäst Andrey
  #11 Gäst Andrey gäster 15 november 2018 10:44
  24
  För information infogas en slägga genom botten för att tjocka handtaget utan visdom.
  1. Gäst Oleg
   #12 Gäst Oleg gäster 21 november 2018 10:28
   2
   Andrey, jag håller helt med. Morfäder gjorde det, men min far lärde mig.
 9. Gäst Nikolay
  #13 Gäst Nikolay gäster 15 november 2018 10:32 p.m.
  15
  Sådant skitsnack om gummi och litol
 10. 123
  #14 123 gäster 16 november 2018 06:00
  3
  Du kan fortfarande linda det med tejp, men det är inte så länge för huset - ett par gånger.
  1. Gäst Dmitry
   #15 Gäst Dmitry gäster 26 november 2018 02:55
   3
   bättre blå band
   1. Vasya
    #16 Vasya gäster 28 november 2018 01:05
    1
    och röd?
 11. grst
  #17 grst gäster 18 november 2018 09:00
  10
  Kilalternativet verkar lättare, mer pålitligt och kommer att hålla längre.
  1. gäst
   #18 gäst gäster 13 juli 2019 19:04
   0
   för tillförlitlighet, ja, du kan till och med ha en kil och en balk två, det vill säga en raka trä och det andra järnet snett och plus gummi från cykelkameran, men inte kinesiska, det är som en plast.
 12. Chekhov Stanislav Petrovich
  #19 Chekhov Stanislav Petrovich gäster 18 november 2018 18:39
  30
  Under min avlägsna ungdomstid, på vår verkstad termitstillverkare farfar Kolya ALLA instrument med trähandtag i bok hade inte en enda kil och alla handtag var som handske.
  Hemligheten som han skyddade var ganska enkel.
  Den nedersta raden: handtaget framför munstycket är mycket och övertorkat vid T cirka 100 C, från vilket boken blir mycket tunnare än den ursprungliga storleken. Efter ett tätt munstycke tar boken på en dag eller två sin normala storlek. Det är allt.
  Obs: om landningshålet vid utloppet inte har en rundad avfasning, ska handtaget med munstycket hålla sig 3-5 mm utanför hålet.
  Lycka till alla.
 13. skeptiker
  #20 skeptiker gäster 20 november 2018 12:45
  0
  En kommentar. PVA-lim kommer inte att studsa, det blir inte sprött med tiden. Clay Moment, snickeri, epoxi kommer med tiden att bli spröda.
 14. Anton
  #21 Anton gäster 21 november 2018 00:11
  1
  Oavsett vad barnet underhållade .. I städet, knacka med en hammare som det ... På litol ..
 15. Pavlov Nikolay Fedorovich
  #22 Pavlov Nikolay Fedorovich gäster 21 november 2018 09:53
  0
  det bästa är en hartskil eller kolofonium när du kör en kil.
 16. Stanislas
  #23 Stanislas gäster 21 november 2018 16:38
  2
  Idén är nonsens, två vintrar och oh my God, gummi häller från temperaturskillnaden. Något lim är inte designat för detta. Råd, gå till försvarsindustrin och köpa anständigt gummi och lim. Och det är bättre att justera allt på gammaldags sätt och köra en kil.
 17. farfar volgar
  #24 farfar volgar gäster 24 november 2018 11:19
  3
  För en hammare är det bästa handtaget på en hockeypinne!
  1. Gäst Alexander
   #25 Gäst Alexander gäster 4 december 2018 05:31
   2
   För luckan gjorde jag detta: efter att ha lagt axeln på handtaget, körde jag en kil av massivt trä in i spåret, och för tillförlitlighet körde jag dessutom en bit av armaturen från ett 1/2-tums stålrör. 3 år redan - fångad död! Rör dig inte!
  2. Gäst Alexander
   #26 Gäst Alexander gäster 4 december 2018 05:35
   0
   Jag hade en sådan hammare, jag gjorde det själv. Borta, ledsen! Var hittar du en gammal hockeypinne nu ...
 18. aleck
  #27 aleck gäster 25 november 2018 10:48
  2
  Tunnning görs aldrig vinkelrätt mot handtagsfibrerna!
 19. micha
  #28 micha gäster 28 november 2018 05:45
  0
  Tja, vad för den här hemoroiden ..!? han kil och kil i Afrika. !!! och litol tar och korroderar gummit, vad då ..!
 20. kunak59
  #29 kunak59 gäster 28 november 2018 09:19
  4
  tjock metallplatta 1-2 mm, 2 mm lång. kortare än hammarens hål ... höjden på en hammares tjocklek ... En metallbit
  2 \ 2 cm .. Det sågas 1 cm i 3 delar \ bokstaven w \ Sedan körs det in med en sågad sida in i handtaget med hammaren på .. När de körs i divergerar remsorna och tätt fast handtaget i hammaren ..
 21. ufimets
  #30 ufimets gäster 1 december 2018 11:22
  2
  Gör ett tvärsnitt på korset och plantera ekkilar på en epoxi i hiltet. Tjänar i många år, både hammare och yxor.
 22. Gäst Ruslan
  #31 Gäst Ruslan gäster 5 december 2018 14:05 kl.
  1
  inte intressant ........ tråkig ... lägg din lilla hammare i solen och låt den trumla .......... och den kommer att flyga långt, långt ........... oavsett vad ............
 23. Wadis 1960
  #32 Wadis 1960 gäster 5 december 2018 18:01
  3
  I axens yxa borrade jag ett hål och skar en M10-gänga. Jag planterade den på en yxa, genom detta gängade hål gjorde jag en indragning på 25 mm i yxan med en 8 mm borr. Jag skruvade M10-bulten till hela djupet, klippte ut bulten med slipmaskinen med ytan på rumpan. Håller fast, försök.
 24. dime
  #33 dime gäster 19 juli 2019 12:14
  0
  om du noggrant tittar på hålet i hammaren, kan du se att den är specialtillverkad under konen. och läggs på handtaget med ett mindre hål nedåt. Det här är exakt vad som görs. så att hammaren i princip inte i princip kunde flyga av efter att ha fastnat den övre delen. Och inte ens på grund av friktion. men på grund av geometri. så detta råd är faktiskt förbi kassan.

Läs också

Felkoder för tvättmaskiner